Witam , tak jak w temaci chciałbym się dowiedzieć , czym wyczyścić w środku sprężarkę Copeland Scroll ? Spreżarka była używana 1 sezon i zdemontowana . Stała u kolegi wyjęta klimy w garażu około 6 miesięcy . Miała tylko rurki ssanie i tłoczenie zaklejone popularnym "szkotem ". Więc przed zleceniem jej zamontowania wypadało by ją wyczyscic i uzupełnić/ew wymienić olej . Może macie jakieś podpowiedzi .Jakieś tam pojęcie o rzeczy mam ew mam do dyspozycji pracowników z serwisu AGD/RTV ojca .
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Płukanie i czyszczenie sprężarki Copeland Scroll
38 Odpowiedzi, 40231 Wyświetleń|
Miała tylko rurki ssanie i tłoczenie zaklejone popularnym "szkotem ". A powinna mieć tłoczną zalutowaną a na a na ssaniu wlutowany zawór serwisowy.Po czym powinna być zrobiona próżnia.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
lepszy od próżni był by azot .
Uzasadnij
Próżnia nieposiada wilgoci? Azot techniczny nieoznacza suchy.Istnieją azoty Istnieją różnego rodzaju wycieki , Dlaczego jest próżnia w kosmosie, Pewnie dlatego że jest inteligiętniejszą metodą big_smile Czego? Bytu ?
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
wszscy producenci agregatów chłodniczych są głupsi od Mentora bo wysyłają do odbiorców agregatów urządzenia napełnione azotem ? .
Są asekurucyjni?Chłodnictwo wymaga 2 środków sprawdzania szczelności
Ja poproszę pod głęboką próznią.Dlaczego się tego niestosuję
Na czym polega suszenie próżniowe układu lub sprężarki?
a nie lepiej trzymac taka sprezarke w kosmosie ?
Sczelność układu sprawdzamy suchym azotem.Ceny i te inne sprawy dostępne na internecie
oj znowu przepychanki.. ale niech będzie.
Azot techniczny JEST SUCHY. Przynajmniej w stopniu wysoce zadowalającym dla chłodnictwa/klimatyzacji. Jak komuś się nie podoba -zawsze może używać azotu czystego. Średnio 2x droższy od technicznego. Próżnia do suszenia fajnie... na zmianę z przedmuchiwaniem azotem. a pozostawiona w układzie? -jakakolwiek mikro nieszczelność -choćby wspomniany przez mentora zaworek serwisowy (który jest szczelny w jedną stronę a w druga już niekoniecznie) -i układ podsysa sobie powietrze z otoczenia. Powietrze które już suche nie jest. I które zawiera tlen -szkodliwy dla oleju, powodujący korozję itd. Koniec wykładu -o wyższości azotu nad próżnią. Wyższości w konkretnym przypadku.
Odbiegając od temau postów "jak powinno być ' oraz "wyższość azotu nad próżnią " .Proszę o info co teraz należy ze sprężarką zrobić ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-01-25, 18:36:43 przez adrianarktos1.)
Czyściwem.
A tak na poważnie próżnia i temperatura sprężarki + 80 stopni celcjusza powinna wyczyścić zamiast czyściwa.
sprężarka już jest brudna i stanu pierwotnego jej nie przywrócisz... trudno określić jak długo pożyje... ale... ssaniem wylej olej. wlej specjalny płyn do płukania tzw "nafta" ( to nie nafta tylko tak mówią). kilka (naście) razy zakołysz. dobrze dokładnie zatkaj końce niech sobie z godzinkę -dwie płyn płuczący w niej postoi. znowu zakołysz -wylej płyn płuczący. Operację można (wskazane) powtórzyć.
długa próżnia -przedmuchanie azotem znowu próżnia... znowu azot. i tak kilka razy. potem zalej świeżym olejem -odpowiednim do rodzaju czynnika jaki będziesz używał. i montuj -próżnia napełniaj. ale... jakość i stan tej sprężarki i tak będzie "problematyczny" - jeśli garaż był wilgotny to stan mocno problematyczny. jeśli garaż suchy -to może coś z tego będzie... nie wiemy jaki to konkretnie typ -i czy warto się z tym męczyć... generalnie bałbym się to wmontować klientowi... chyba, że na jego wyraźne życzenie i jego odpowiedzialność... słowem żadnej gwarancji na taką "rzeźbę". czy te rurki to chociaż dokładnie były zaklejone?
Acha dodam. wskazane wręcz ważne żeby w czasie płukania / suszenia sprężarka była ciepła... tak z 50 stopni się przyda na pewno.
ludzie jak to czytam to nie wiem czy płakać czy się śmiać ? wielokrotnie zakładałem i zakładam sprężarki używane i w dupie mam to ,że stała gdzieś tam wymontowana . jak mam podejrzenie,że olej jest mocno zawilgocony to go po prostu wylewam i leje nowy ale to tylko w nielicznych przypadkach. w zdecydowane większości przypadków montuję sprężarkę nie wnikając.potem nowy filtr ,dłuższa próżnia w międzyczasie "podsmażę" trochę sprężarkę palnikiem i wszystko śmiga . nie róbcie sobie problemów na siłę. myślę,że większość z was tak robi tylko chce na forum zaimponować książkową wiedzą. amen.
Właśnie też mnie to trochę dziwi , przecież co mogło sie jej stać jak sobie czekała pół roku ? Przecież , to jest prawie nówka , używana niespełna 1 sezon w niemczech . Model to Copeland scroll ZP54K3E TFD nowa kosztuje ponad 5tyś PLN .Do poprzedniego pytania , było tak tylko zaklejone żeby nic nie wleciało do środka .
sprawdź przed montażem ile jest oleju---mógł zostać w instalacji .
Wstaw ją do mrożni przy odparowaniu -35 to pogadamy. :|
Coś tam sobie bulgocze w środku , jak sprawdzić ile go tam jest nie wylewając go ?
trzeba wylać żeby sprawdzić, mentor a ile tej wilgoci się zebrało w tej sprężarce wg ciebie ? to co się zebrało to wyłapie filtr i na 1000% nie spowoduje zakłóceń w pracy układu
W takim razie mam jeszcze ostatnie pytanie , czy przez ten czas pod kopułką nie powastała rdza ? (chodzi mi o ta przestrzeń między scrollem a wylotem cieczowej )
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-01-25, 21:07:22 przez adrianarktos1.)
Taśmę skota kojażę
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY