Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja do mieszkania - pytania na które nie znalazłem odpowiedzi

12 Odpowiedzi, 11281 Wyświetleń

mikolaj5

2011-02-08, 09:20:16
Nowy użytkownik
Witam,
Jestem zdecydowany na założenie klimatyzacji do mieszkania (48 m2 po podłodze, poddasze, 2 pokoje 19 m2 i 10 m2 ułożone równolegle obok siebie, oddzielone ścianką działową + przedpokój klika m2, osobna kuchnia, duże okna południowy-wschód).
Ustaliłem wstępnie, że potrzebuje klimatyzatora o mocy około 2,6-3,5 kw inverter (montaż w pokoju 19 m2 nad drzwiami).

Założenia:
- klimatyzator ma chłodzić duży pokój (jest w nim najcieplej) i pozostałe pomieszczenia na zasadzie wymiany powietrza przez otwarte drzwi (w razie potrzeby wspomaganie wiatrakiem), montaż multi-splita albo dwóch jednostek nie wchodzi w grę z uwagi na koszty początkowe i późniejszej eksploatacji.
- musi być cicho wewnątrz i na zewnątrz,
- bezawaryjnie (chciałbym aby była to inwestycja na 8-10 lat),
- inverter,
- możliwość zmywania filtrów albo wymiany co minimum 2-3 lata,
- dobry serwis gwarancyjny w Poznaniu i dostępność części przez wiele lat,

Zastanawiam się nad modelami:
- FUJITSU ASYA12LG (filtr polifenolowy - jednorazowy i niezmywalny) lub ASYB12LD (plazma - zmywalny),
- FUJI ELECTRIC RSA12LC (filtr polifenolowy) lub RSB-12LD (plazma),
- MITSUBISHI MSZ-GC35VA (trwały filtr katechinowy),
- SAMSUNG AQV12FKN (filtr silver nano)

Bardzo proszę o informację:
- czy dla któregoś z wyżej wymienionych modeli gwarancja będzie dopuszczała tylko jedno serwisowanie w roku (klimatyzator będzie używany tylko do chłodzenia w więc odgrzybianie na jesień i ponownie na wiosnę będzie zbytecznym wydatkiem),

- które modele, marki są montowane w chinach a które w japonii, europie?

- który model będzie najlepszy pod wzlędem jakości i trwałości?

- czy tak naprawdę różnią się podane wyżej modele FUJITSU I FUJI ELECTRIC (zdaje się, że to jest to samo tylko w innych obudowach). Która z firm jest lepsza pod względem jakościowym, serwisu itp?

- jaki jest koszt filtrów dla poszczególnych modeli i które filtry są lepsze a które gorsze?
Mam pewną obawę co do filtrów polifenolowych które wg. instrukcji są jednorazowe i powinny być wymieniane co 3 miesiące.

- czy firma montażowa musi posiadać ważną autoryzację producenta żeby gwarancja była honorowana?

- jak wygląda najczęściej procedura zamówienia klimatyzatora w dobrej firmie tzn. czy podpisywana jest jakaś umowa czy tylko słownie a potem zapłata za fakturę?

-
Pozdrawiam,
Mikołaj
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-02-08, 09:28:01 przez mikolaj5.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-02-08, 17:44:34
Moderator
Weź pod uwagę jeszcze Toshibę. Większość firmowych klimatyzatorów ma dwa serwisy w roku aby utrzymać gwarancję. Są modele w Toshibie produkcji MADE IN JAPAN. W większości filtry sa wielokrotnego użycia pod warunkiem nie zniszczenia ich mechanicznie np. mycie twardą szczotką czy odkurzacz. Filtry są elektrostatyczne i sprawna ręka nie uszkodzi ich przez mycie przez wiele lat. Koszty dodatkowych filtrów to jakieś grosze. Aby montaż był profesjonalny i z gwarancja musi być to wykonane przez autoryzowaną firmę monterską z ważnymi certyfikatami. Najczęściej procedura kupna to przesłanie Tobie jako do klienta oferty na różne modele klimatyzacji. Jeżeli dany model spełnia Twoje oczekiwania co do ceny marki i jakości to odsyłasz np. mailem zamówienie na poszczególny model zgodnie z przesłaną ofertą. Oczywiście może też być sporządzona umowa kupna-sprzedaży klimatyzacji ale tyczy się to w większości zamówień na kwoty wyższe jak do lokalu mieszkalnego. Na ogół po montażu jest przesyłana faktura z płatnością przelewem ale to różnie bywa. Niekiedy klient chce dwie faktury na urządzenie i montaż klimatyzacji. Wszystko jest do dogadania. Są klienci dla których wystawia się fakturę pro-forma. Jeżeli chcesz mieć ciche bezawaryjne i ekonomiczne to polecam do twojego mieszkania system Multi inverter. Dwa urządzenia jeden na jeden będą nie ekonomiczne i dwie sprężarki to nie jedna a za tym idzie oszczędność. Pzdr
  • Odpowiedz

Xofer

2011-02-28, 19:55:50
Nowy użytkownik
tommatiz napisał(a):Weź pod uwagę jeszcze Toshibę. Większość firmowych klimatyzatorów ma dwa serwisy w roku aby utrzymać gwarancję. Są modele w Toshibie produkcji MADE IN JAPAN. W większości filtry sa wielokrotnego użycia pod warunkiem nie zniszczenia ich mechanicznie np. mycie twardą szczotką czy odkurzacz. Filtry są elektrostatyczne i sprawna ręka nie uszkodzi ich przez mycie przez wiele lat. Koszty dodatkowych filtrów to jakieś grosze. Aby montaż był profesjonalny i z gwarancja musi być to wykonane przez autoryzowaną firmę monterską z ważnymi certyfikatami. Najczęściej procedura kupna to przesłanie Tobie jako do klienta oferty na różne modele klimatyzacji. Jeżeli dany model spełnia Twoje oczekiwania co do ceny marki i jakości to odsyłasz np. mailem zamówienie na poszczególny model zgodnie z przesłaną ofertą. Oczywiście może też być sporządzona umowa kupna-sprzedaży klimatyzacji ale tyczy się to w większości zamówień na kwoty wyższe jak do lokalu mieszkalnego. Na ogół po montażu jest przesyłana faktura z płatnością przelewem ale to różnie bywa. Niekiedy klient chce dwie faktury na urządzenie i montaż klimatyzacji. Wszystko jest do dogadania. Są klienci dla których wystawia się fakturę pro-forma. Jeżeli chcesz mieć ciche bezawaryjne i ekonomiczne to polecam do twojego mieszkania system Multi inverter. Dwa urządzenia jeden na jeden będą nie ekonomiczne i dwie sprężarki to nie jedna a za tym idzie oszczędność. Pzdr

Przecież do montażu nie trzeba mieć autoryzacji, do serwisu owszem ale montaż może wykonać każda firma posiadająca uprawnienia, nie autoryzację.
www.artdom.jasky.pl - www.klima.jasky.pl
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2011-02-28, 20:28:25
Zaawansowany użytkownik
A to nie jest tak, aby gwarancja była ważna musi montować to firma posiadająca autoryzację???
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-02-28, 20:45:38
Użytkownik
Tak powinno być Smile Warunki przyznawania gwarancji na tym polegają. Ja kupuję u producenta lub dystrybutora urządzenia on mi daje swoja autoryzacje. Jak coś się spapra to ja się "legitymuje" z protokołu montażu i faktury zakupu. Może w Poznaniu znajdzie się jakaś firma, która pomoże. Chętnie sam bym pomógł ale droga do Poznania jest zbyt długa Smile

Pozdrawiam i życzę sukcesów.

Ps. Co do serwisów to raczej wątpię że gdzieś trafisz tylko jedną wizytę. Firmy instalatorskie z tego żyją, producent też ma swoje wymagania. Promując swój produkt chciał byś aby ktoś o niego nie dbał a po jakimś czasie zapukał bo coś się popsuło a warunki gwarancji mówią że jestem w zobowiązany zapewni Ci części zamienne. Smile Pomyśl w ten sposób Smile jeżeli jesteś palaczem to raptem 3 kartony papierosów w ciągu roku, których nie wypalisz, za to poczujesz się lepiej i ciut zdrowiej Smile sorki z tym palaczem mogłem nie trafić Smile
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

byniom

2011-02-28, 20:54:16
Moderator
Te filtry to tak z przymrużeniem ok biorę bo swego czasu każdy sie napalał na LG z filtrem neoplasma a jak sie potem okazywało to z tego nie korzystali . Każdy chce bajery a nawet nie potrafi tego docenić . Co do wymiany filtrów to wątpię żeby ktoś też tego pilnował a jak serwis przy przeglądzie zgłasza ze powinno się je wymienić to już sie właściciel klimy zastanawia ile bedzie kosztował. Tak samo jka żadko słyszę od osób którym zakładałem aby korzystały z funkcji samoczyszczenia czyli osuszania parownika po wyłączeniu klimatyzatora.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-02-28, 21:54:47
Moderator
Xofer napisał(a):
tommatiz napisał(a):Weź pod uwagę jeszcze Toshibę. Większość firmowych klimatyzatorów ma dwa serwisy w roku aby utrzymać gwarancję. Są modele w Toshibie produkcji MADE IN JAPAN. W większości filtry sa wielokrotnego użycia pod warunkiem nie zniszczenia ich mechanicznie np. mycie twardą szczotką czy odkurzacz. Filtry są elektrostatyczne i sprawna ręka nie uszkodzi ich przez mycie przez wiele lat. Koszty dodatkowych filtrów to jakieś grosze. Aby montaż był profesjonalny i z gwarancja musi być to wykonane przez autoryzowaną firmę monterską z ważnymi certyfikatami. Najczęściej procedura kupna to przesłanie Tobie jako do klienta oferty na różne modele klimatyzacji. Jeżeli dany model spełnia Twoje oczekiwania co do ceny marki i jakości to odsyłasz np. mailem zamówienie na poszczególny model zgodnie z przesłaną ofertą. Oczywiście może też być sporządzona umowa kupna-sprzedaży klimatyzacji ale tyczy się to w większości zamówień na kwoty wyższe jak do lokalu mieszkalnego. Na ogół po montażu jest przesyłana faktura z płatnością przelewem ale to różnie bywa. Niekiedy klient chce dwie faktury na urządzenie i montaż klimatyzacji. Wszystko jest do dogadania. Są klienci dla których wystawia się fakturę pro-forma. Jeżeli chcesz mieć ciche bezawaryjne i ekonomiczne to polecam do twojego mieszkania system Multi inverter. Dwa urządzenia jeden na jeden będą nie ekonomiczne i dwie sprężarki to nie jedna a za tym idzie oszczędność. Pzdr

Przecież do montażu nie trzeba mieć autoryzacji, do serwisu owszem ale montaż może wykonać każda firma posiadająca uprawnienia, nie autoryzację.
Bzdura, Uprawnienia uprawnieniami ale jak nie zamontuje firma która ma certyfikat na dany sprzęt to nie masz gwarancji..jeśli np. montujesz Fujitsu to musisz mieć na dany rok ważny certyfikat tej firmy..... Sprawa jest prosta..
  • Odpowiedz

forumklima

2011-03-01, 11:16:46
Nowy użytkownik
MADE IN JAPAN TO MADE IN JAPAN - Cool
japońska perfekcja ja jestem za Big Grin
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-03-01, 18:09:20
Moderator
forumklima nadajesz na moich falach Smile Pzdr
  • Odpowiedz

JPD321

2011-03-25, 15:58:58
Nowy użytkownik
Witam,
Ja ostatnio zakładam do swojej firmy klimatyzator. Korzystałam z firmy ... z Warszawy. Jestem zadowolona ponieważ nie musiałam długo czekać a cena też nie była najwyższa. Zadzwońcie to Wam wszystko wyjaśnią. Wizytówkę gdzieś zapodziałam, ale na stronie znajdziecie rinc......
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-03-25, 16:24:15
Użytkownik
JPD321 napisał(a):Witam,
Ja ostatnio zakładam do swojej firmy klimatyzator. Korzystałam z firmy ... z Warszawy. Jestem zadowolona ponieważ nie musiałam długo czekać a cena też nie była najwyższa. Zadzwońcie to Wam wszystko wyjaśnią. Wizytówkę gdzieś zapodziałam, ale na stronie znajdziecie rinc......

Inteligentna reklama Smile hahaha Smile Z firmy AB-Kli.... z pod Warszawy też dobrze montują klienci też są zadowoleni Smile znacie jeszcze jakieś firmy xxx...., które dobrze montują ? Wink
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

obiektywny

2011-03-25, 18:59:56
Nowy użytkownik
Warto by wpisywać firmy ,które zrobiły fuszerkę.Można tylko kilka pierwszych liter i miasto Big Grin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa