Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Co to za model?

8 Odpowiedzi, 6501 Wyświetleń

yonek

2011-01-26, 09:32:25
Nowy użytkownik
Witam serdecznie i proszę o poradę.Otóż stałem się posiadaczem auta(Audi 100 1991r) z klimą jeszcze na czynnik r12.Niestety jest ponoć nieszczelny kompresor i tu mam problem,bo nie wiem co to za model i jakiego innego można by ew. zamontować? A może jest toto do naprawy?Może ktoś z fachowców rozpozna na zał. fotce co to może być?
Pozdr.Jan
  • Odpowiedz

gajdek419

2011-01-26, 17:24:12
Zaawansowany użytkownik
Kompresor to Nippondenso typ 10P17C. MOntowany w audi 100 (silniki 1,8; 2,0; 2.2); 200 (silniki: 2,2 i 2,3); 80 (1,6; 1.6td; 1,8; 1,9d; 2.0; 2,3); 90 (1,6td; 2,0; 2,3).
Co do nieszczelności to sprezarki te posiadaja uszczelnienia z pierscieni węglowych - oczywiscie można je wymienić. Spręzarka jak najbardziej regenerowalna.
  • Odpowiedz

yonek

2011-01-26, 20:06:54
Nowy użytkownik
gajdek419 napisał(a):Kompresor to Nippondenso typ 10P17C. MOntowany w audi 100 (silniki 1,8; 2,0; 2.2); 200 (silniki: 2,2 i 2,3); 80 (1,6; 1.6td; 1,8; 1,9d; 2.0; 2,3); 90 (1,6td; 2,0; 2,3).
Co do nieszczelności to sprezarki te posiadaja uszczelnienia z pierscieni węglowych - oczywiscie można je wymienić. Spręzarka jak najbardziej regenerowalna.

Witam.Super, dziękuję bardzo za szybką odpowiedż.Jeśli można to jeszcze zapytam,co jeszcze oprócz tych w/w uszczelnień powinno by się wymienić.I jeszcze pytanie o koszty.Opłaca się naprawiać czy szukać nową(tzn.używkę)?
  • Odpowiedz

gajdek419

2011-01-27, 07:42:54
Zaawansowany użytkownik
w zasadzie wyciek moze byc na każym łaczeniu karterów -> wymiana wszytskich o-ringów. Może tez czynnik zmykać pzrez zaworki serwisowe... opcji jest sporo.
Uzywki nie polecam bo nie wiesz w jakim jest ona stanie, moze w gorszym niz Twoja...
  • Odpowiedz

yonek

2011-01-27, 11:23:12
Nowy użytkownik
O.K. Dzięki raz jeszcze.Nie chcę nadużywać cierpliwości ,ale zapytam jeszcze o to ,czy można zamienić sprężarkę na inny model?Widziałem gdzieś na Allegro regenerowane po cenie jeszcze akceptowaną przezmnie(taki model bodajże jest po 1.tyś z hakiem ,co już nie za bardzo się kalkuluje). I czy potrzebna jest wymiana w takim razie węży?(chodzi mi o końcówki),bo napewno bywają różne.
Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi.
Jan.
  • Odpowiedz

gajdek419

2011-01-27, 18:00:30
Zaawansowany użytkownik
hehehe zależy na jak bardzo inny model (musi pasowac mocowanie, koło pasowe, pojemnosc skokowa)
W tym przypadku nie widze za bardo mozwliowsci zamiany - w kolejnych wyższych rocznikach montowano juz sprezarki ze zmienną wydajnością a Ty masz ze stałą wydajnością.
Pozostaje kwestia czynnika chłodniczego - w tej chwili oficjalnie nie można napełniać układów R12
  • Odpowiedz

yonek

2011-01-27, 19:41:01
Nowy użytkownik
Rozumię ,że jak bym znalazł pasujące mocowanie itd to można wymienić.A jak rozpoznać te ze stałą i ze zmienną wydajnością?Są jakieś szczególne cechy?
Co do tego R12 to znam sprawę.
  • Odpowiedz

gajdek419

2011-01-28, 12:50:15
Zaawansowany użytkownik
trzeba zwrócić uwagę na typ sprężarki (10P17C); jak dobierzesz takiego samego typu to nie będzie problemu (ten sam typ wystepuję conajmniej w kilku różnych odmianach, rózniącycyh się pzrede wszytskim sprzęgłem i mocowaniem)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa