Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problemy z Chillerem

35 Odpowiedzi, 33697 Wyświetleń
1 2 Dalej

Bock

2011-02-03, 20:07:55
Zaawansowany użytkownik
Witam wszystkich!

Mam problem z Chillerem o mocy 250kW R407C
(2xscrolle 2niezależne układy).
Układ naprawiałem już troche temu, w układzie 1 wymieniałem zawór rozpreżny i w nim jest wszystko ok.

Problem jest w układzie 2 od czasu do czasu wyskakuje alarm LP mimo iż ilość czynnika w układzie jest poprawna, dochodzi do sytuacji że sprężarka odessa gaz i zadziała presostat tak jakby zawieszał się elektro zawór, bądź coś innego było przypchane, wziernik wskazuje już zawilgocenie, temp. filtra na wejściu i wyjściu ma identyczną temp. 31st. wymieniałem go 2 miesiące temu przy ostatniej awarii pęknął trzpień elektozaworu na cieczówce gaz zwiał w całości podobnie jak i olej. Nie wiem co z instalacja działo się wcześniej wiem że miała od nowości fabryczne filtry osuszacze (6 lat), a układ był w miedzy czasie naprawiany(lutowany itp.).

Parametry są następujące Lp= 3,1bara(producent podaje min 2,5 a max 3,6), Hp =16. Prąd sprężarki poprawne.Temp. przed zaworem rozprężnym 25st, ssąca na powrocie 9st. Temp zadana wody 13-14st. Wentylatory sterowane falownikiem. Budowa jest następująca:
sprężarka - skraplacz - zawór ręczny - filtr- wziernik - elektrozawór - parownik(wymiennik)

Układ po zatrzymaniu przez presostat można uruchomić wymuszając przepływ czynnika - wrzucenie elektormagnesu na cieczową i wyrównanie ciśnienia, następnie po założeniu cewki wszystko gra i buczy a po kilku dniach Lp2 i połowa układu Stoi.

Jeśli ktoś jest łaskaw podpowiedzieć gdzie ewentualnie mozna jeszcze szukać. W poniedziałek przy wymianie filtra ściągnę gaz i rozbiorę rozprężny zawór jest to Alco tere 42Nw z dyszą 188kW moze tam jest problem.
Pozdrawiam !
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-02-04, 00:17:01
Moderator
1. Usterka presostatu LP lub kabla.
2. Zabrudzony/uszkodzony zawór rozprężny. (lub zamarza czynnik)
3. Niewłaściwy/uszkodzony elektrozawór (skoro poprzednio też się uszkodził)
4. Jak jest załączany elektrozawór? ze stycznika sprężarki, z czasówki, ze sterownika... ?
5. Niewłaściwa praca pompy obiegowej
Co to wogóle za agregat (model) ?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

awax

2011-02-04, 08:55:04
Top użytkownik
Poszukałbym w wymienniku (parowniku),zbyt mały odbiór ciepła i usterka automatyki (sterownika temperatury
  • Odpowiedz

byniom

2011-02-04, 09:23:34
Moderator
Miałem kiedyś trochę podobna przygodę ale gdzie cisnienie spadało i wyłłączał LP ale tam przyczyną była czujka w wymienniku i przekłamywała poakzując temperaturę wyższą gdzie rzeczywiście była już nicka temperatura . Pomierz czy woda w wymienniku ma faktycznie tyle ile podaje sterownik.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

wit

2011-02-04, 09:40:45
Top użytkownik
zacznij od sprawdzenie przepływów i czystości po lini wodnej (glikolowej) -prawdopodobnie coś przytkane, słaby przepływ chłodziwa, brudny wymiennik i nie ma "odbioru zimna"

jakie masz temperatury chłodzonej wody na wejściu wyjściu wymiennika?
podaj mierzone JEDNOCZEŚNIE temp wody i ciśnienie ssania oraz temp czynnika za wymiennikiem (parownikiem) czy wymiennik płytowy -czy płaszczowo rurowy?

jak sprawdzisz przepływy chłodzonego medium i stwierdzisz ,że ok -w następnej kolejności sprawdzaj zawór rozprężny -elektrozawór i sterowanie elektrozaworem -oraz sam presostat.
  • Odpowiedz

Bock

2011-02-04, 11:39:50
Zaawansowany użytkownik
Witam!
Dziękuje wszystkim za szybkie odpowiedzi!!!

Wiec tak Agregat to Industrial Frigo GR1Av/250/z/x sterowany mirco chillerem Carela, elektro zawór otwiera sie przez styk pomocniczy zainstalowany na styczniku sprężarki, wymiennik płaszczowo-rurowy

- Usterka presostatu/kabla to raczej nie jest bo cisnienie spada do 0

- zamarzający czynnik tego nie wiem wczoraj po uruchomieniu i wykasowaniu alarmu zatrzymałem Spręzarkę 2 wyłącznikiem termicznym i sprawdzałem parametry pracy spr.1 po włączeniu spr 2 chodziła może z 4 min i wybiło Lp2 objaw brak ciśnienia na ssaniu wyrównałem zaś ciśnienia magnesem i działało-----
- Czynnik był ładowany nowym 407c z butli z pewnego źródła olej równieź suszenie prózniowe ponad 1,5h
-Zaworu rozprężnego nie rozkładałem moge tylko napisać że w sąsiednim układzie zawór rozpreżny był uszkodzony (element termostatyczny) dysza wygladała kiepsko.

-elektrozawór został stary wymieniona jest góra tzn trzpień z tego samego modelu

-praca zaworu rozpręznego wygląda nastepjąco ciśnienie spada do2,9bara a nastepnie rośnie do około3,6bara ale głownie utrzymuje się na 3,1bara. Hp=16,5bara

Temp samej wody na wymienniku nie zmierzyłem robiłem pomiary przed agregatem na zewnatrz i powrotna miała jakieś12,5st. a wychodzaca 9st. Przy temp. zadanej na sterowniku 13,5st. Cisnienia na pompach obiegowych do chłodziwa były identyczne.

Nie wymieniłem środka tego uszkodzonego elektrozaworu tylko trzpień,a membrama i reszta została stara moze on też przycina w poniedziałek podmienie.
  • Odpowiedz

rejestrator

2011-02-04, 18:50:46
Nowy użytkownik
Wymieniamy zawsze komplet niewiedząc gdzie tkwi przyczyna, tymbardziej jeżeli jesteśmy z dala od domu.
Rejestrator rejestruje.Obsewatoroadministrator obserwuje niewyciągając odpowiednich wniosków.Będąc jednocześnie osobą stronniczą.Osoba stronnicza niezawsze znaczy sprawiedliwa.
  • Odpowiedz

wit

2011-02-08, 16:22:31
Top użytkownik
rejestrator napisał(a):Wymieniamy zawsze komplet niewiedząc gdzie tkwi przyczyna, tymbardziej jeżeli jesteśmy z dala od domu.
cóż podobno dlatego zwiemy się chłodniarzami, że umiemy lub choć próbujemy znaleźć przyczynę...
co do wymiany kompletu....
najlepiej wymień CAŁY CHILLER -wtedy na pewno ominiemy problem. Choć gwarancji też nie ma...
- problem może być po lini wodno-glikolowej -wtedy i wymiana chillera nie pomoże...

według podanych ostatnio objawów -przyczyną może być mechanicznie zacinający się zawór elektromagnetyczny. Albo coś z zasilaniem cewki. sprawdź czy zawór otwiera, zobacz czujnikiem pola czy cewka generuje -czy płynie prąd. Ewentualnie cęgami ditsa obwód cewki el-zaworu. Sprawdzaj w momecie gdy ciśnienie spada i gdy che wywalić pres. trudno -trzeba posiedzieć i poobserwować. Może da radę wlutować dodatkowe szrederki... np pomiędzy zaworem el-mag i zaworem TZR -wtedy zobaczysz czy do TZR dochodzi czynnik pod ciśnieniem. Wyciągnij czujkę TZR i ogrzej ręką... zobacz czy zawór reaguje -czy ciśnienie ssania wzrasta... próby rób gdy ssanie spada, gdy za moment zechce wywalić... wtedy szukaj przyczyny. lub gdy wywali -zmostkój presa i pomierz co możesz... jak ruszy -sprawdź czy el-mag otworzył. tylko nie za długo -nie męcz sprężarki na niskim LP.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-02-08, 16:29:21 przez wit.)
  • Odpowiedz

Bock

2011-02-08, 18:59:44
Zaawansowany użytkownik
Witam!

Dzięki Wit za odpowiedź!

Byłem w poniedziałek odessałem czynnik z układu, ilość była oczywiście prawidłowa ale to wiedziałem juz wcześniej, rozłożyłem zawór rozprężny i dysza była cała czarna i przycianała się - chcą ją oczyścić i założyc spowrotem hmm troche głupio lepiej było by założyć nową, ale za każdy przyjazd płacą. Z tymi szrederkami to dobry pomysł. Może wlutuje już na zapas między TZR a elektor magnetycznym (jest dużo miejsca). Element termostatyczny zaworu pracuej poprawnie. Zawór elekromagnetyczny ma nowy środek więc mechaniczne zacinanie sie można chyba wyeliminować, zostaje tylko zasilanie samej cewki, po ponowny uruchomieniu jeszcze w tym tygodniu dam znać co i jak.
Raz jeszcze dziekuje za odpowiedzi i daje po punkcie.
Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

xf

2011-02-08, 22:55:05
Nowy użytkownik
Zazwyczaj jest ciemna.Niebył bym takim optymistą.Sprawdż cewkę zaworu liniowego czy nieposiada widocznych uszkodzeń.
  • Odpowiedz

xf

2011-02-08, 23:13:24
Nowy użytkownik
Przygotuj się na wymianę wymiennika.I Płukanie układu.Jak masz możliwość zamknięcia układu obiegowego.To podłącz manometr i sprawdż czy ciśnienie z jednego układu nieprzechodzi do drugiego.
  • Odpowiedz

Bock

2011-02-08, 23:23:57
Zaawansowany użytkownik
Cewka wizulanie jest ok! Co do samego jej dziłania będe weryfikował. Tak żle to chyba nie jest z tym wymiennikiem.
  • Odpowiedz

Bock

2011-02-08, 23:34:25
Zaawansowany użytkownik
xf napisał(a):Przygotuj się na wymianę wymiennika.I Płukanie układu.Jak masz możliwość zamknięcia układu obiegowego.To podłącz manometr i sprawdż czy ciśnienie z jednego układu nieprzechodzi do drugiego.

układ wygląda tak: 2 sprężarki i 2 skraplacze niezależne ale jeden parownik płaszczowo rurowy w którym spotykają się obydwa obiegi.
  • Odpowiedz

xf

2011-02-09, 16:23:38
Nowy użytkownik
Coś mi niepasuje z tym jednym parownikiem skoro 2 układy chłodnicze są niezależne.
  • Odpowiedz

coolelectric

2011-02-09, 16:40:17
Nowy użytkownik
Normalna rzecz przy takiej mocy. Dwie sprężarki (i to jeszcze zapewne z regulacją wydajności) plus jeden podwójny parownik. natomiast co do elektrozaworu to raczej jest on sterowany prosto z carella ze stycznika stykami pomocniczymi jest zwykle zasilana tylko grzałka od sprężarki...
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-02-09, 17:00:55
Moderator
Coś jak na pierwszej fotce ?
http://www.industrialfrigo.com/6gr1a.php
  • Odpowiedz

xf

2011-02-09, 17:26:37
Nowy użytkownik
Fotkami rzadko dokonujemy naprawy.Aby dokonać naprawy trzeba poznać układ.Ja się staram i nadal sądze że dwa niezależne układy chłodnicze mają dwa niezależne rurociągi i 2 parowniki a nie jeden.Jak napisał Bock jeden parownik.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-02-09, 17:47:15
Moderator
xf napisał(a):Fotkami rzadko dokonujemy naprawy.Aby dokonać naprawy trzeba poznać układ.Ja się staram i nadal sądze że dwa niezależne układy chłodnicze mają dwa niezależne rurociągi i 2 parowniki a nie jeden.Jak napisał Bock jeden parownik.
Szukasz dziury w całym. Pewnie są 2 parowniki, ale zmontowane tak w wymienniku freon-woda, jakgdyby było to jednością. Jemu zapewne chodzi o cały monoblok, że nie ma kuładu parownik1-wymiennik 1, a trochę dalej parownik2-wymiennik2.
A tak wogóle, to jednak na zdjęciu widać cokolwiek....
  • Odpowiedz

xf

2011-02-09, 17:59:51
Nowy użytkownik
Niewściekaj się na swoją niewiedzę.Tylko konkretnie odpowiadaj (...). Z pozdrowieniami r12.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-02-09, 18:23:58
Moderator
Dobrze, xf. Wydaje mi się jednak, że szukasz nie tu gdzie trzeba. Idąc za Witem, to uważam, że chciałbyś wymienić cały agregat na nowy. Razem z budynkiem i jego fundamentami.
Poczekajmy co powie Bock.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-02-09, 19:31:00
Moderator
A po co? "Nie wyważaj otwartych drzwi". Należy korzystać z dobrych wzorców i rozwiązań.
  • Odpowiedz

Bock

2011-02-09, 20:38:47
Zaawansowany użytkownik
Więc tak:
Układy są niezależne i spotykają się w spólnym wymienniku płaszczowo-rurowym widać to na zdjęciu które przesłał Shtashii(tyle że jest to dużo mniejszy model prawdopodobnie gr1av125/z/x), a mój przypadek 250, wiec jeśli jest walnięty parownik to wymieniamy cały wymiennik innej mozliwości nie ma Banita. To jest pojedynczy wymiennik z podwójnym parownikiem wewnątrz! Jutro do niego jadę to napisze co się działo pozdrawiam!
  • Odpowiedz

Bock

2011-02-09, 21:50:51
Zaawansowany użytkownik
compresory to ZR380KCE Copelanda bez regulacji wydajności:

http://www.elektronika-sa.com.pl/tcmodel...ID=2&Tab=2
  • Odpowiedz

wit

2011-02-09, 21:53:50
Top użytkownik
wodę masz na jednym obiegu? to mało prawdopodobne zabrudzenie tylko połowy wymiennika... jeśli jeden układ pracuje prawidłowo, drugi wyrzuca bład LP -a przepływ chłodziwa jest wspólny -to błąd raczej po lini freonowej.

naprawiałem sporo chillerow... tego konkretnego typu nie znam...

stawiałbym na poniższe... (ale zerknij też na przepływ wody i na schemat przepływu -poczyść filtry wodne...)

albo czasem nie otworzy el-mag zawór albo TZR przyblokuje -ciśnienie spada aż do awaryjnego wyłączenia -i el-mag zamyka...
jeśli byłby to błąd chłodziwa... to po resecie presa układ powinien sam ruszyć -bez zakładania magnesu...
więc zawór el-mag lub zawór tzr. zawór el-mag obejmuje również jego cewkę, okablowanie , styki itd... z jakiegoś powodu może czasem nie otwierać.
wlutowanie szrederka pomiędzy nimi powinno pomóc zdiagnozować. i jednoczesny pomiar ciśnien skraplania, cieczy pomiędzy zaworami el-mag a TZR oraz ssania...
i najlepiej wszelkich dostępnych temperatur -więcej danych -lepsza "wróżba" -dane muszą być jednoczesne... tak aby wychwycić powiązania pomiędzy nimi...
  • Odpowiedz

Bock

2011-02-09, 22:26:20
Zaawansowany użytkownik
tak woda jest na jednym wspólnym obiegu. Dysza w TZR była mocno zasyfiona, jutro poskładam wszystko wymienie osuszacz a wcześniej wlutuje serwisówkę i zobaczę co się dzieje na mano. Dokładniej przyjrzę się zasilaniu samej cewki zaw.el-mag i instlacji wodnej.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa