Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jednostka zewnętrzna na strychu

28 Odpowiedzi, 50309 Wyświetleń
1 2 Dalej

szyldowiec

2011-02-09, 12:19:38
Nowy użytkownik
Witam wszystkich, mam pytanie czy mogę umieścić jednostkę zewnętrzną na strychu domu? Na strychu są gołe dachówki, i latem jest raczej gorąco, ale nie wiem czy gdybym otworzył okienka na szczytach to może i był by przewiew.
Na foto rozrysowałem, gdzie bym chciał to umieścić. Może macie jakieś porady? ( może zbudować jakąś lukarnę? ), co wy na to?
  • Odpowiedz

klimatyzatory.net

2011-02-09, 14:26:55
Nowy użytkownik
Myślę że najlepszym rozwiązaniem tej sytuacji będzie zamontowanie klimatyzatora na dachu. Są w sprzedaży uchwyty dachowe do montażu klimatyzacji np:
http://www.klimatyzatory.net/product_inf...cts_id=751
Należy jedynie umiejętnie rozplanować zamocowanie uchwytów aby nie uszkodzić dachówki. Umieszczenie jednostki zewnętrznej na strychu jest raczej nie możliwe choćby ze względu na to że podczas upałów jest tam wyższa temperatura niż na zewnątrz. Nawet otwieranie okienka na niewiele się zda, a poza tym na dłuższą metę jest to bardzo uciążliwe. Można oczywiście zastosować wentylację mechaniczną dla jednostki zewnętrznej ale to niesie za sobą dodatkowe koszty. Najlepiej byłoby zamontować jednostkę zewnętrzną od strony północnej tak aby temp. otoczenie była możliwie najniższa.
  • Odpowiedz

awax

2011-02-09, 14:37:35
Top użytkownik
Pytanie dotyczyło tego czy można na strychu.Nie potrzeba do tego uchwytów dachowych,które można kupić ....................

Przy tak małym klimatyzatorku można na strychu.
  • Odpowiedz

szyldowiec

2011-02-09, 16:11:22
Nowy użytkownik
Tak mogę od strony północnej ale wtedy długość instalacji będzie na pograniczu zalecanej przez producenta czyli 10m i będzie ciężki dostęp w razie awarii lub przy konserwacji ze względu na wysokość 4,5 -5m od ziemi.
Następną opcje którą brałem pod uwagę to powiesić go na tylnej ścianie ale wtedy dł. instalacji będzie ok 5m a różnica poziomów pomiędzy jednostkami będzie ok 4m( przy zalecanej max 5m), do tego do godz.13.00 jednostka będzie narażona na słońce.
Jeszcze brałem pod uwagę powiesić ją na lukarnie z boku od północy wtedy instalacja ok. 4m ale też ciężki dostęp.
http://www.infoadres.pl/klima/k2.JPG
Na czym będę miał największe straty w wydajności lub w energii, przez dłuższą instalację, przez większą różnicę poziomów czy agregacie na strychu?
Słońce operuje na tylnej ścianie od godz.7 do 12-13 godz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-02-09, 17:19:29 przez szyldowiec.)
  • Odpowiedz

barbie

2011-02-09, 18:14:56
Top użytkownik
przy instalacji na strychu będzie problem z grzaniem zimą--przy odtajaniu z jednostki zewnętrznej wycieka woda .
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-02-09, 18:21:08
Moderator
Przeciwskazaniem do montażu na strychu jest mała kubatura tegoż strychu (ok40m3), a więc słaba wymiana ciepła z klimatyzatora do otoczenia. Jeśli pokonasz to, to nie ma problemu. Ale na prawdę można niemal ugotować j.z. No i chałas lub wibracje mogą się bardziej przenosić, ale to już bardziej "estetyka". Wodę z j.z. można odprowadzić tak samo jak z j.w.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

xf

2011-02-09, 18:50:03
Nowy użytkownik
szyldowiec.Wystarczy jeden idjota na forum.Czyli ja.
  • Odpowiedz

barbie

2011-02-09, 19:13:28
Top użytkownik
w zabytkowym budynku w Gdańsku zamontowałem z kolegamin 30 klimatyzatorów na strychu--działają bez zarzutu .
  • Odpowiedz

xf

2011-02-09, 19:17:52
Nowy użytkownik
Jaką mają sprawność?Pewnie lepszą niż inwertery?
  • Odpowiedz

xf

2011-02-09, 19:21:58
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):w zabytkowym budynku w Gdańsku zamontowałem z kolegamin 30 klimatyzatorów na strychu--działają bez zarzutu .
A jak z ich sprawnością i współczynnikiem.
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-02-09, 19:23:56
Moderator
Nie zapominajcie że jednostki zewnętrzne będą pracowały do temperatury ok 46'C ale ich sprawność będzie malała już od ok 35'C. Tak więc działać będą ale czy 100% wydajnie to już niestety nie. Pzdr
  • Odpowiedz

barbie

2011-02-09, 19:28:19
Top użytkownik
mury są metrowej grubości klimatyzatory są włączane po 2 miesiącach upałów .
  • Odpowiedz

xf

2011-02-09, 19:42:35
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):mury są metrowej grubości klimatyzatory są włączane po 2 miesiącach upałów .
Wieloryb też ma duży mózg jak twoja ściana.Niestety wykorzystany w trzydziestu procentach.
  • Odpowiedz

szyldowiec

2011-02-09, 20:13:10
Nowy użytkownik
No tak i tu też moje pytanie, czy klima będzie wydajniejsza na ścianie od północy z instalacją ok 10m, gdzie temperatura w upały będzie te 10°C +- 2°C niższa niż na strychu, czy może na 2m instalacji na cieplejszym strychu?
Jeszcze myślę na odkryciu dachówek nad lukarną i wystawienia jej tam, akurat jednostka zmieści się miedzy krokwiami,. tylko teraz czy może lepiej zasysem powietrza od dworu a wylot na strych, co Panowie o tym myślicie?
http://www.infoadres.pl/klima/k2.JPG
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-02-09, 22:35:00 przez szyldowiec.)
  • Odpowiedz

barbie

2011-02-09, 20:20:35
Top użytkownik
prościej wstawić w okna wentylatory .
  • Odpowiedz

byniom

2011-02-09, 20:23:08
Moderator
Powieś na tylnej ścianie . Tyle klimatyzatorów stoi na dachu w słońcu i jakoś dają sobie radę , choć będą nasłonecznione przez pewien czas to i tak będą stały w przewiewnym miejscu i będzie lepsza wymiana powietrza dla skraplacza niż na tym strychu.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-02-10, 00:44:34
Użytkownik
Co do długości instalacji, zawsze można dopuścić czynnika, nie zamartwiaj się instalacją tylko miejscem ulokowania skraplacza (czyt. jedn. zewn.) Gdy zostanie on ulokowany na strychu będzie wydmuchiwał całe ciepłe powietrze wydobyte ze schładzanego centralnie na strych. Uchylanie okien w celu pozbycia się ciepłego powietrza nie jest do końca sensowne. Stosowną radą jest tak jak byniom i pare innych osób wyżej zasugerowało, "umieść skraplacz na dachu" jeżeli boisz się o estetykę wizualną (jak sąsiad zobaczy że masz klime w domu to mu gól strzeli Tongue), to dobry fachowiec będzie wiedział co w tym przypadku zrobić.

Pozdrawiam.
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-02-10, 01:00:06
Zaawansowany użytkownik
a czy niemożna go normalnie postawic na ziemi przed budynkiem?
nie rozumiem dlaczego tak kombinujecie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-02-10, 01:00:20 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz

byniom

2011-02-10, 06:32:29
Moderator
Bogdan_New_Jersey napisał(a):a czy niemożna go normalnie postawic na ziemi przed budynkiem?
nie rozumiem dlaczego tak kombinujecie?

Bo w naszym kraju jest mentalność żeby takie rzeczy chować bo szpecą. Tak często mi mówią klienci jak przychodzi co do montażu.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

xf

2011-02-10, 20:14:02
Nowy użytkownik
Raczej mentalność chować bo ukradną pod przykrywką szpecenia.
  • Odpowiedz

jacek 64

2011-02-10, 21:03:57
Zaawansowany użytkownik
Ten temat już był kiedyś na forum. Ja montowałem jednostkę zewnętrzną 5,2kW na strychu . Był tam mały otwór wentylacyjny fi 120. Poprowadziłem rurę spiro fi 150 do tego otworu od jednostki zewnętrznej - aby wymusić wydmuchiwanie ( przynajmniej częściowe ) ciepłego powietrza na zewnątrz. Układ pracował poprawnie. Na strychu temperatura dochodziła do 40 stC. Ale nie było wrażenia osłabienia mocy. kubatura strychu około 60 m3
  • Odpowiedz

awax

2011-02-10, 21:06:46
Top użytkownik
Nie wiem czy to ważne ,ale pomieszczenie które ma być klimatyzowane jest częścią tego strychu.
  • Odpowiedz

xf

2011-02-10, 21:10:56
Nowy użytkownik
To tylko twoje wrażenie.Lepsze robi klient za rachunki z energetyki.Na. czym polegają twoje wrażenia.Na dobrym wrażeniu klienta?
  • Odpowiedz

crocens

2011-02-10, 21:48:05
Top użytkownik
pomysł do d**y... to sie kupy du*y nie trzyma... pomysly typu wentylatory w oknach mijają z celem, powietrze oprócz wyrzucenia trzeba jeszcze doprowadzić. Sory, ale ogólnie to jest poroniony pomysł jeżeli masz wwarunki zrobić to normalnie... takie rzeczy się robi, sam to praktykowałem ale w miejscach, gdzie nie było innego wyjścia! tutaj wyjśc jest parę, każde lepsze od tego...
.
  • Odpowiedz

barbie

2011-02-10, 21:50:48
Top użytkownik
można wstawić klimatyzator podokienny ? ,lub specjalny do obiektów zabytkowych .
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa