Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problemy z Chillerem

35 Odpowiedzi, 33669 Wyświetleń
Wstecz 1 2

wit

2011-02-09, 22:40:18
Top użytkownik
ok -i masz 90% ,że problem da się ładnie zdiagnozować -lub przestanie występować...
albo będziemy dalej kombinować. Choć myślę, że powinno pomóc -lub dać sensowne dane do dalszej diagnozy
  • Odpowiedz

xf

2011-02-10, 18:46:38
Nowy użytkownik
wit napisał(a):wodę masz na jednym obiegu? to mało prawdopodobne zabrudzenie tylko połowy wymiennika... jeśli jeden układ pracuje prawidłowo, drugi wyrzuca bład LP -a przepływ chłodziwa jest wspólny -to błąd raczej po lini freonowej.

naprawiałem sporo chillerow... tego konkretnego typu nie znam...

stawiałbym na poniższe... (ale zerknij też na przepływ wody i na schemat przepływu -poczyść filtry wodne...)

albo czasem nie otworzy el-mag zawór albo TZR przyblokuje -ciśnienie spada aż do awaryjnego wyłączenia -i el-mag zamyka...
jeśli byłby to błąd chłodziwa... to po resecie presa układ powinien sam ruszyć -bez zakładania magnesu...
więc zawór el-mag lub zawór tzr. zawór el-mag obejmuje również jego cewkę, okablowanie , styki itd... z jakiegoś powodu może czasem nie otwierać.
wlutowanie szrederka pomiędzy nimi powinno pomóc zdiagnozować. i jednoczesny pomiar ciśnien skraplania, cieczy pomiędzy zaworami el-mag a TZR oraz ssania...
i najlepiej wszelkich dostępnych temperatur -więcej danych -lepsza "wróżba" -dane muszą być jednoczesne... tak aby wychwycić powiązania pomiędzy nimi...
Do tej słusznej wypowiedzi dodał bym utrata charakterysyki presostatu LP lub wilgoć w układzie chłodniczym .
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

wit

2011-02-10, 21:41:42
Top użytkownik
xf napisał(a):Do tej słusznej wypowiedzi dodał bym utrata charakterysyki presostatu LP lub wilgoć w układzie chłodniczym .
Pozdrawiam

zdaje się, że Kolega wcześniej pisał, że ciśnienie spada -czyli mierzył -więc nie utrata charakterystyki zabezpieczeń a rzeczywisty błąd obiegu i zabezpieczenia wyłączają bo mają powód.

Wilgoć -jeszcze nie widziałem chillera o wydajności powyżej 20kW który nie miałby "oczka" ze wskaźnikiem wilgotności...
Przypuszczam, że Kolega podczas serwisu zajrzał w to oczko... i sprawdził zawilgocenie -na początku pisał, że wskaźnik coś pokazuje... więc widząc to chyba zmienił filtr i jeśli teraz nie pisze o zawilgoceniu to pewnie już się czynnik osuszył ?
Właśnie -jaki kolor "oczka" -wymieniłeś filtr -wysuszyłeś układ?
  • Odpowiedz

xf

2011-02-10, 23:02:57
Nowy użytkownik
To po co powielasz to co napisałem pod innym nickiem? Chociażby uszkodzenie zaworu elektromagnetycznego.
  • Odpowiedz

Bock

2011-02-11, 08:08:39
Zaawansowany użytkownik
Witam!
Wygląda na to że uszkodzony jest zawór rozpreżny wczoraj wszystko poskładałem, wlutowałem tą serwisówkę miedzy elektr.-mag. a Tzr, dzięki temu mogłem zobaczyć co się będzie działo za i przed tzr i niestety układ na dyszy regenerowanej wogóle nie funkcjoował. Tak więc elektro-magn. funkcjonuje poprawnie, presostat też zachowuje się poprawnie rozłącza dopiero gdy ciśnienie spada mocno poniżej 1 bara, filtr wymieniony; tak się zastanawiam czy przy nastepnej wizycie gdy będe wymieniał cały tzr na nowy dać nowy filtr; zawilgocenie w oczku delikatne jest także raczej wymienie.
Wiem powinno się wymieniać przy każdej ingerencji w układ chłodniczy ale czy wszyscy tak robicie,bo ja wymieniam go zawsze!.

P.s
Mam pytanko czy używacie jakichś past do lutowania twardego czy samego lutu, wczoraj miałem sporo problemów żeby wlutować osuszacz cały czas gdzieś była malutka dziurka miedzy przyłaczem filtra a rurka 22. Ciśnienia w układzie nie było a tyle problemu pierwszy raz tak się z tym męczyłem ( filterek Danfossa ODf)
Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

łysy45

2011-02-11, 09:20:25
Użytkownik
Witam do miedzi lut twardy z 2 procentowym srebrem idzie pięknie.Mosiądz i stal z miedzią elektroda w otulinie i im więcej srebra tym lepiej i pewniej choć drożej .Ale w twoim przypadku to stracony czas i nerwy więcej kosztowały prawda pozdrawiam
  • Odpowiedz

atinab

2011-02-11, 20:45:06
Nowy użytkownik
15-sto procentowy więcej wybacza nieumiejętnościom. Smile
  • Odpowiedz

Bock

2011-03-29, 09:06:29
Zaawansowany użytkownik
Witam ponownie !
Niestety problem powrócił, znowu wyskoczyło LP tym razem po około 2-3 tygodniach, a nie jak wcześniej po 2 dniach objaw identyczny jak wczeąśnej, czynnik suchy, tzr z dyszą nowy ssanie 4,2-4,4 bara. Jutro jade i będe myslał i dalej:/.
  • Odpowiedz

Bock

2011-05-04, 18:30:37
Zaawansowany użytkownik
Witam!

Temat zamknięty, uszkodzony był jeden ze styków pomocniczych, wszystko gra.

dziękuje wszystkim za pomoc.

Pozdr.
  • Odpowiedz

llort

2011-05-04, 19:45:02
Zaawansowany użytkownik
Prostota jest podstawą a styki niepomocnicze Smile Wydziwianie gubi samych wydziwiających nie wiedzących co czynią.Nie zabezpieczam zabezpieczenia skoro prawo tego nie wymaga.Każdy dodatkowy element sterowania to dodatkowe zagrożenie awarii Sad
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa