Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

szukam informacji o regulacji oleju zespołów sprężarkowych linde...

23 Odpowiedzi, 22940 Wyświetleń

wit

2012-11-11, 09:37:49
Top użytkownik
witam potrzebne są mi jakieś informacje, instrukcje o regulacji i ustawianiu systemów dystrybucji i rozdziału oleju w zespołach wielosprężarkowych (powerpack) linde

jakie macie opinie o systemie olejowym linde (tzw "ufo" na ssaniu) ?

osobiście mam o tym "podziale oleju" bardzo kiepską opinie -za często widziałem/słyszałem o zatartych sprężarkach z powodu nierównomiernego podziału oleju - zastanawiam się czy te uszkodzenia -brak oleju w którejś sprężarce wynikały ze złej regulacji systemu olejowego lub błędów eksploatacyjnych -czy po prostu ten system jest zbyt mało stabilny w zmiennych warunkach eksploatacyjnych ?

w jakich warunkach to się sprawdza (w końcu w wielu marketach te systemy działają)
-a w jakich warto dołożyć klasyczny układ -odolejacz, zb. oleju i pływakowe lub elektroniczne regulatory poziomu oleju ?

proszę o odpowiedzi na temat...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-11-11, 09:39:59 przez wit.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-11-11, 18:05:52
Top użytkownik
Temat istnieje na forum.Po co go dublować?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

freegass

2012-11-11, 18:11:20
Użytkownik
Obawiam się, że takie informacje są nieosiągalne. Podejrzewam, że ludzie z polskiego Linde albo nie do końca wszystko wiedzą o specyfice tego systemu, albo zachowują się tak jakby to był ósmy cud i otoczyli to aurą tajemniczości. Fakt jest taki, że bez względu na to co tam siedzi w tym kolektorze, nie zawsze działa tak jak trzeba. Idea jest taka, że ilość powracającego oleju do sprężarki była skorelowana z czasem jej pracy. Jednak czasem albo to nie działa, albo wymaga regulacji zaworem u dołu kolektora ssącego (każda sprężarka ma swój). Niestety regulacja jest trudna, jednorazowo nie można zrobić więcej niż ćwierć obrotu i kilka dni odczekać. Teraz nic nie robię dla lindego, ale kiedyś miałem taki zespól, że co 3 miesiące musiałem przetaczać olej pomiędzy dwiema sprężarkami, żadne regulacje nie pomagały...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-11-11, 18:14:48 przez freegass.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-11-11, 18:44:00
Top użytkownik
Dla mnie jest kpiną Unieruchomienie sprężarki do momentu prawidłowej ilości oleju.A tak naprawdę nie wiadomo o jakim systemie zakładający wątek chciałby podyskutować.Ja twierdzę że najlepszym układem w tłokowych jest odpowiedni rurociąg chłodniczy.Zainteresowany nawet nie podał rodzaju sprężarek.A dywagacje na tym poziomie z mojej strony uważam za zamkniętą i nie mam zamiaru się wypowiadać.Ósmy cud ponoć ma być 21-wszego?
  • Odpowiedz

wit

2012-11-11, 19:49:38
Top użytkownik
kolego klimatolog -prosiłem na temat -prosiłem zresztą z myślą o Tobie....

zainteresowany spytał konkretnie o system wyrównania oleju który jest stosowany w zespołach
wielo-sprężarkowych linde i absolutnie nieważne jest jakie sprężarki - chodzi mi konkretnie o informacje o systemie linde.

dzięki Kolego freegass -tak jak piszesz... -też spotkałem się z podejściem że to ósmy cud świata otoczony tajemnicą a regulacja to stosowny rytuał.

jak dla mnie układ który reguluje się w konkretnych warunkach -jeśli nie ma możliwości samoadaptacji i nie jest samo stabilny- po prostu musi z czasem odejść od ustawionych parametrów...
potwierdzasz moje opinie...

- prawdopodobnie niedługo będę adoptował 6-ścio sprężarkowy zespół linde do nowego obiektu... i muszę zdecydować czy spać spokojnie -dołożyć klasyczny układ olejowy -odolejacz, zb. oleju i pływakowe lub elektroniczne regulatory poziomu oleju -czy zaryzykować i zostawić na oryginalnym systemie...
potwierdzasz mi, że problemy z podziałem oleju w systemie linde się zdarzają ... i te kilka przypadków, które znam nie jest odosobnionych,

i raczej warto rozbudować system olejowy. dziękuję.

i proszę o dalsze wypowiedzi -także (a zwłaszcza ) uwagi praktyczne o spotkanych kłopotach z podziałem oleju w zespołach linde... lub o prawidłowym stabilnym działaniu takich systemów.
  • Odpowiedz

awax

2012-11-11, 20:05:49
Top użytkownik
Witam
W 6 cio sprężarkowym zespole nie ryzykowałbym bez regulatorów poziomu oleju.Trochę padniętych sprężarek w takich uproszczonych rozwiązaniach już spotkałem
  • Odpowiedz

wit

2012-11-11, 21:12:34
Top użytkownik
dzięki Awax.

Skłaniałem się do dodania regulatorów -sam na pewno budowałbym system z regulatorami poziomu -ale skoro duży poważny producent daje autorskie rozwiązanie -które zachwala jako cudowne -to zacząłem mieć wątpliwości -że może ja przesadzam... troszkę kusiło żeby przyoszczędzić...

potwierdzacie, że nie ma co ufać temu systemowi, oszczędzać -trzeba poprawić po producencie...
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-11-12, 19:33:37
Top użytkownik
Kolego wit nie bez powodu pytałem o sprężarki.Nie wszystkie posiadają możliwość skolektorowania karterów a działają w zespołach mając ponawiercane otwory w odpowiednim miejscu i na odpowiedniej wysokości w które wlutowane są kolektory.A piszę bo chciałem Tobie zaproponować ten system.
http://www.emersonclimate.com/europe/Pro..._35054.pdf
Chciałbym tak dodać od siebie że zbyt mała ilość oleju jest tak samo szkodliwa jak i za duża.Moja rada lepiej dać oddzielny separator na każdą sprężarkę niż jeden na cały zespół.Kiedyś z kolei widziałem kolektor ssący z podłączonymi rurociągami od góry.Ja powiem tak.Dopuki zespół sprężarek działa i obsługuje zbliżone temperatury parowania to takie bajery są nie konieczne będąc pewnym co do poprawnego rurociągu.Ale jeżeli zespół równocześnie obsługuje plusa i minusa to mogą powstać problemy z olejem.Choć teraz mamy tyle bajerów np.interact w sterownikach Digitel wspomagających odpowiedni obieg oleju.Czum więcej Bajerów tym więcej czułych punktów.Ne dajmy się omamić producentom myślącym o zbyt niskim poziomie oleju.Czy któryś producent zabezpiecza układ przed nadnierną ilością oleju w karterze?Wyłączenie sprężarki nie jest rozwiązaniem tego problemu.Może i jestem konserwatywny.Ale najlepszym zabezpieczeniem jest różnica ciśnień pomiędzy karterem sprężarki a pompą zębatą oleju sprężarek które je posiadają kolego wit.Jeszcze raz nie pisałem tego złośliwie.Pozdrawiam i życzę rozsądnego rozwiązania.Inwestorzy czasami się zabezpieczają.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-11-12, 19:41:24 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

crocens

2012-11-12, 20:08:17
Top użytkownik
klimatolog podał dobre rozwiązanie, ja stosuję traxoil'e i jak narazie działają bez zarzutu.

Jako ciekawostkę dopowiem, że pewien znajomy zza oceanu prowadzi całe życie regenerację sprężarek (ogólnie to chłodnik) i opowiadał mi kiedyś o przyczynach uszkodzeń. Okazuje się, że generalnie w układach bez automatycznego systemu dopełniania oleju, np wspólnie podłączone kartery, ponad 65% uszkodzonych zostało pośrednio lub bezpośrednio przez złą gospodarkę olejem. W systemach automatycznych to tylko 15%.

Nie pamiętam jak wyglądało to z żywotnością, ale była różnica na korzyść systemów z automatycznym uzupełnianiem. Także mimo tego, iż elektronika może paść a wyrównanie karterów nie, to praktyka przemawia za elektroniką...

Ot taka mała dygresja w temacie Wink
.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-11-12, 20:30:39
Top użytkownik
To nie praktyka i doświadczenie.To czysta reklama i marketing.
  • Odpowiedz

crocens

2012-11-12, 20:53:05
Top użytkownik
Jak zwykle na przekór... przecież chłodnik który całe życie regeneruje sprężarki jest marketingowcem...
Czytaj ze zrozumieniem, to są dane zebrane z jego ponad 40 letniej praktyki.Niczego nei sprzedaje, po prostu wie. Ale Ty wiesz przecież lepiej więc po co ja się wysilam?
.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-11-12, 21:14:43
Top użytkownik
Chłodnik to ponoć Dupa.Sory mam kłopoty d klawiaturą.Do jutra ten problem rodwiodę.Udokumentuj tą praktykę.Znam złomiarzy którzy rościnają dłużej.Ela chyba zboczyliśmy z tematu?A tak z ciekawości po wymianie klawiatury.Pamięta ktoś ustawienia w sprężarkach posiadających pompę oleju.Chodzi mi głownie o zwłokę zadziałania.Czy zwłoka ma związek z temperaturą odparowania i stabilizacją ciśnienia (różnicy) co ma związek z prawidłową pracą układu smarnego poważnych sprężarek?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-11-12, 21:29:48 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-11-12, 21:39:13
Top użytkownik
Pewnie copelandy są naprawialne i posiadają pierścienie naprawcze.I zapewne nie ma to wpływu na regulację zabezpieczenia smarowania sprężarki.Zapewne nie posiadają pierścieni zgarniających i uszczelniających.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-11-12, 21:58:25
Top użytkownik
A być może powrócimy do tematu przestrzeni szkodliwej dla głowicy sprężarki mając na uwadze temat kolegi wit?
  • Odpowiedz

wit

2012-11-13, 08:16:10
Top użytkownik
prosiłem na temat -konkretnie o systemie olejowym linde.

dzięki Crocens -dzięki gównie za statystykę awarii.j

ak to rozwiązać "normalnie" wiem. regulatory poziomu albo zwykłe pływakowe albo traxoil`e

-połączeń wyrównawczych NIE STOSUJE SIĘ JEŚLI W ZESPOLE JEST WIĘCEJ NIŻ 3 SPRĘŻARKI

chodzi mi o max wiedzy o systemie olejowym linde.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-11-13, 18:53:35
Top użytkownik
To warto uzasadnić. NIE STOSUJE SIĘ JEŚLI W ZESPOLE JEST WIĘCEJ NIŻ 3 SPRĘŻARKI.A czy można stosować jeden regulator poziomu oleju do kilku sprężarek.Mając na uwadze zastosowania regulatora większego?Dostosowanego?Kolego wit uzasadnij to biorąc pod uwagę że pomiędzy każdymi karterami powinno się wyrównać ciśnienia pozwalające na równomierny przepływ oleju do poszczególnych sprężarek a raczej ich karterów.Wyrównania ciśnienia pomiędzy karterami powinny być w jak najwyższym punkcie sprężarek.Wit nie pisz że po raz kolejny nie na temat.Zadałeś pytanie typu jestem kucharzem i jak sądzicie ilu Polakom w procentach nie smakuje grochówka bez wędzonki.Ty lubisz porównania?Po co się pytasz o układy niesprawdzone?Ugotuj dobrze tak jak Ciebie uczono i to wszystko.Co ma piernik do wiatraka?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-11-13, 19:38:13 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-11-13, 19:40:21
Top użytkownik
Wit piszesz
  • Odpowiedz

wit

2012-11-13, 19:41:27
Top użytkownik
zadałem pytanie o system linde.
nie o inne systemy i nie jak to zrobić.
o system linde -czy i w jakich warunkach sprawdza się w praktyce -czy zawodzi -i jak go regulować.

nic w pytaniu nie było o uzasadnianiu najprostszych połączeń wyrównawczych -i do licha to ja zadałem pytanie -i sam sobie nie będę odpowiadał i uzasadniał.

poza Tobą klimatolog wszyscy potrafili zrozumieć o co chodzi -i albo odpowiedzieć na temat i w sposób pomocny albo -nie odpowiadać i nie zaśmiecać wątku.

Tobie klimatolog dziękuję za link do dokumentacji traxoil emerson
- tej dokumentacji nie miałem. -kiedyś się przyda... -czasem pomożesz -czasem bezsensowne przepychanki...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-11-13, 20:23:49 przez wit.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-09, 21:08:14
Top użytkownik
Trochę się zastanawiam skąd takie systemy mają racje bytu w dobrze zaprojektowanych układach?Czyżby takie systemy wynikały z błędów projektowych czy nieszczelności układu chłodniczego?Jeżeli wynika to z różnych temperatur ssania i powrotem oleju to systemy te są moim zdaniem przepłacone.Z Emersonem miałem do czynienia.Ale też z układami które do tej pory z powrotem oleju sobie radzą bez dodatkowych systemów.Prostota systemu drogą do nie zawodności.Zamiast wydawać pieniądze na tanich projektantów zabezpieczając się w system drogi smarowania to wolał bym przepłacić dobremu projektantowi układu chłodniczego który będzie działał.Jeżeli projektant narzuca taki system to asekuruje wątpiąc w swoją wiedzę.
  • Odpowiedz

wit

2012-12-10, 11:00:33
Top użytkownik
Witam.
PYTANIE BRZMIAŁO
wit napisał(a):potrzebne mi jakieś informacje, instrukcje o regulacji i ustawianiu systemów dystrybucji i rozdziału oleju w zespołach wielosprężarkowych (powerpack) linde
jakie macie opinie o systemie olejowym linde (tzw "ufo" na ssaniu) ?.....

proszę o odpowiedzi na temat...

nie pytałem jak można realizować układy olejowe i nie na temat projektantów tanich czy drogich . nie o powrocie oleju -tylko o oryginalne systemy podziału oleju linde.
konkretnie o LINDE.

Kolego Klimatolog -byłbym wdzięczny za niezaśmiecanie wątku różnymi "filozofiami"...

jeśli większość robi się nie na temat -to cały temat wątek usunę. mogłoby być jako wiedza dla innych najwyżej nie będzie.
Dziękuję Kolegom freegass, awax, crocens -którzy radzili na temat i wnieśli merytoryczną wiedzę...
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-10, 19:07:18
Top użytkownik
Fakt postów 20 i żaden nie na temat.
  • Odpowiedz

wit

2012-12-10, 19:58:44
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Fakt postów 20 i żaden nie na temat.

4 posty pomocne i/lub użyteczne -w tym jeden Twój.

3 na temat -lub związane z tematem -opinie o systemie o który pytałem..
1 -Twój nie na temat -ale pomocny -link do dokumentacji traxoila.

Inni -napisali po jednej pomocnej odpowiedzi na temat.

Ty napisałeś.... 11 nie na temat. W tym jedna jest pomocna. 10 jest "biciem piany"
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-11, 20:57:56
Top użytkownik
Czyli wyciągasz wnioski z pomocnych?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa