Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jednostka zewnętrzna w zabudowie nad drzwiami

27 Odpowiedzi, 28132 Wyświetleń
1 2 Dalej

gieneksz

2011-03-02, 11:08:39
Nowy użytkownik
Witam !
Chcę umieścić jednostkę zewnętrzną w zabudowie nad drzwiami wewnątrz budynku i wstawić kratkę wentylacyjną o wymiarach 1m/ 0.6m skrzynka bedzie miała wymiary większe o około 0.5m . Czyli dookoła jednostki bedzie przestrzeń około 40 cm. jednostka inverter 5 kw . Pytanie brzmi czy bedzie wydajna ? Czy krata może mieć poprzeczne żaluzje czy tylko siatka ?
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-03-02, 12:01:06
Użytkownik
W jakim celu? Aby dogrzać schładzane pomieszczenie? Rozumiem że chcesz zamontować klimatyzację w lokalu, dlaczego nie chcesz jednostki zewnętrznej umieścić za oknem? Nie wiadomo jak wygląda miejsce montaż, czego należy się spodziewać a także jakie są możliwości do manewru Smile Potrzebnych jest więcej informacji. Z tego co napisałeś dotychczas wynika że chcesz sobie mieszkanie/lokal dogrzewać skraplaczem Smile

Pozdrawiam
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

gieneksz

2011-03-02, 14:01:16
Nowy użytkownik
Dokładnie . Chodzi o to że wspólnota nie pozwala na montaż jednostki na elewacji budynku . jest to mały lokal gastronomiczny w kamienicy . Skrzynka czyli ta zabudowa bedzie wykonana z płyty meblowej nad drzwiami od zaplecza jeśli trzeba wyłożę ją matą wełnianą z lamelą od środka . Chodzi mi o to czy jet ktoś kto robił taki montaż. Martwi mnie tylko przepływ powiertza które czerpie jednostka i jaką dać kratę ( czy mogę dać taką z żaluzją ) jak do czerpni zewnętrznej od wentylacji . krata poszła by w miejsce szyby która jest w świetliku nad drzwiami .
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-03-02, 14:42:04
Użytkownik
http://humorpix.com/images/c0f9bb4a5cb43...-600x0.jpg takie rozwiązanie na pewno nie pomoże Smile trzeba by było wykombinować jakąś czerpnie powietrza. Ciężka sprawa :/ a czy istnieje możliwość postawienia skraplacza na ziemi? tyle że zabudować go mocną klatką? tak aby nikt tam się nie dobrał? od strony zaplecza np.
gadu-gadu: 3236154
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-02, 14:43:00 przez KlimTech.)
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-03-02, 17:30:44
Zaawansowany użytkownik
świetny pomysł Big Grin . będzie ciepło i cicho Big Grin
  • Odpowiedz

JB220765

2011-03-02, 20:20:09
Użytkownik
Witam
Spokojnie możesz . Przesuń agregat maksymalnie do ściany od strony zaworów ( tak żeby się klucz i głowa montera zmieściły ) , w miarę blisko siatki . Jakbyś musiał się cofnąć w głąb to dobrze zrobić zabudowę oddzielającą powietrze wydmuchiwane przez wentylator skraplacza od reszty zabudowy ( może być kawałek rury fi= średnicy w obudowie skraplacza ) lub jak zastosujesz żaluzje to zabudowa rozszerzająca się w stronę żaluzji ( z czterech trapezów ). Jak się będziesz dogrzewał to powinno się wykonać dobre odprowadzenie wody z zastosowaniem tacy pod całym agregatem z naddatkiem + grzałka elektryczna ( 2m = 80W ) . Można taką zamówić w każdej blacharni ze sztucerem jak pasuje , grzałka w hurtowniach . Koszt nie duży a zabezpieczy "podłogę" zabudowy przed ewentualnym zalaniem ( woda nie zawsze leci tylko otworem przewidzianym przez producenta ). W rurę odpływową ( jakby "szła" na zewnątrz ) też przydała by się grzałka ( 1m = 40 W )chociaż w tym przypadku to wchodzimy do chałupy przez podłogę zabudowy . Rura minimum 3/4 cal .
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-03-02, 20:43:26
Moderator
Moim zdaniem to są jakieś cuda. Współczuję serwisowi.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

awax

2011-03-02, 21:02:38
Top użytkownik
Jedynym warunkiem prawidłowej pracy jest zapewnienie przepływu powietrza przez skraplacz.
Na pewno to dość niekonwencjonalny sposób montażu wymuszony ograniczeniami i może lepiej rozejrzeć się za jakimś okiennym???
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-03-03, 06:52:01
Zaawansowany użytkownik
może utnę bezsensowną dyskusję w ten sposób..."gieneksz".......................................... POZAMIENIAŁEŚ :lol:
  • Odpowiedz

forumklima

2011-03-03, 08:07:32
Nowy użytkownik
Jak dla mnie to bezsens bo to nie będzie działać prawidłowo , ale czego to się nie wymyśli jak się bardzo chce ,
  • Odpowiedz

forumklima

2011-03-03, 08:11:44
Nowy użytkownik
może prościej byłoby w dobre przenośne zainwestować Rolleyes
  • Odpowiedz

HVAC

2011-03-03, 09:12:52
Użytkownik
forumklima napisał(a):może prościej byłoby w dobre przenośne zainwestować Rolleyes

ale ty mądry jesteś, wow... super rada.

zajżyj jeden z drugim do dokumentacji technicznej montażu agregata i zobaszczy jaka jest przestrzeń wymagana.

castorama monters xD
  • Odpowiedz

irroda

2011-03-03, 10:14:22
Zaawansowany użytkownik
a myślałeś nad klimatyzatorami bez jedn. zewnętrznej, ta wewnętrzna jest większa i musisz do niej wykuć dwa otwory w ścianie średnicy około 15 cm, jeżeli coś takiego Cię interesuje to napisz na priv, podeśle więcej info.
  • Odpowiedz

HVAC

2011-03-03, 14:01:51
Użytkownik
ja bym poszedł dalej, postawiłbym wentylator w drzwiach aby w dmuchiwał zimnie powietrze.
irroda policz sobie ile powietrza odprowadzisz przez 15 cm
:lol:
  • Odpowiedz

irroda

2011-03-03, 15:21:35
Zaawansowany użytkownik
HVAC :lol:
Montaż:
"XXX jest łatwy w montażu. Automatyczne usuwanie kondensatu (w modelach tylko z chłodzeniem) eliminuje potrzebę wykonania instalacji odwadniającej i upraszcza montaż. Wlot i wylot powietrza odbywa się poprzez wywiercone specjalnym wiertłem dwa otwory (średnica 162 mm). Zewnętrzne, składane kratki do osłonięcia otworów, mogą być instalowane z wnętrza pokoju." Kilka słów z instrukcji
  • Odpowiedz

JB220765

2011-03-03, 17:16:20
Użytkownik
Witam
Oby każdy agregat miał takie warunki pracy .....40 cm dookoła skraplacza.....siatka zatrzymująca topole i inne badziewie...dziwię się trochę , bo podobnych instalacji jest zatrzęsienie i większość będzie dłużej chodziła od jednostek zamontowanych np. na dachach ..... rurociąg krótszy , bez podnoszenia... temp zew niższa ...Co do parametrów odległości skraplacza od przeszkód ( te 40 cm) to po prostu bajka . Montuj śmiało...ja jakby była taka możliwość to bym montował klientom tylko w takich zabudowach .
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2011-03-03, 18:18:35
Top użytkownik
JB220765 napisał(a):Witam
Oby każdy agregat miał takie warunki pracy .....40 cm dookoła skraplacza.....siatka zatrzymująca topole i inne badziewie...dziwię się trochę , bo podobnych instalacji jest zatrzęsienie i większość będzie dłużej chodziła od jednostek zamontowanych np. na dachach ..... rurociąg krótszy , bez podnoszenia... temp zew niższa ...Co do parametrów odległości skraplacza od przeszkód ( te 40 cm) to po prostu bajka . Montuj śmiało...ja jakby była taka możliwość to bym montował klientom tylko w takich zabudowach .
Pozdrawiam

Czy na pewno przeczytałeś dokładnie o co chodzi w tym temacie.Jednostka zewnętrzna wewnątrz budynku.Napisałbym montuj jak musisz,a nie "montuj śmiało"
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-03-03, 18:37:49
Zaawansowany użytkownik
w sumie wewnątrz montowałem...ale w garażach podziemnych Smile
  • Odpowiedz

Xofer

2011-03-03, 19:30:00
Nowy użytkownik
Panowie ja kiedyś ze względu na warunki narzucone przez właściciela lokalu montowałem jednostkę wew. w piwnicy przy oknie, okno było wymontowane zupełnie, w miejsce okna poszły żaluzje z siłownikiem belimo, który otwierał żaluzje w momencie startu agregatu. Działa to już jakieś 5 latSmile
www.artdom.jasky.pl - www.klima.jasky.pl
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-03-03, 19:40:45
Moderator
No dobra, załóżmy, że tak się zrobi jak chce gieneksz, to trzeba jeszcze w lokalu uzupełnić ilość powietrza wydmuchanego przez klimatyzator. Powietrze przyjdzie z zewnątrz, albo do pomieszczenia gastronomicznego (dodatkowe zyski ciepła), albo trzeba zbudować czerpnię i połączyć kanałem ze skraplaczem.
Lepiej wypić dobrą flaszkę ze wspólnotą i się dogadać.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

JB220765

2011-03-03, 20:05:07
Użytkownik
Witam
"Jeśli musisz" użyłbym w przypadku montażu na łodzi podwodnej , w przedstawionych warunkach uważam , że nie ma żadnych przeciwwskazań .
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

JB220765

2011-03-03, 20:11:14
Użytkownik
Witam
Powietrze zewnętrzne będzie zasysane bokami i górą , zabudowa "nie widzi się" się z pomieszczeniem gastronomicznym , to taka niby wnęka na zewnątrz budynku.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2011-03-03, 20:21:44
Top użytkownik
JB220765 napisał(a):Witam
"Jeśli musisz" użyłbym w przypadku montażu na łodzi podwodnej , w przedstawionych warunkach uważam , że nie ma żadnych przeciwwskazań .
Pozdrawiam

Ok nie będę się spierał.
Montuj,a takie drobiazgi jak hałas ,może nawet "gwizdek " przepływającego powietrza z zewnątrz i takie tam drobiazgi.5 KW potrzebuje trochę przepływu powietrza przez skraplacz.Na zewnątrz też należałoby te strugi rozdzielić kierownicami bo zasysane może porywać gorące z wydmuchu.
Osobiście wolałbym instalować na łodzi podwodnej .
Jeszcze jedno powietrze zasysane i wydmuchiwane będzie przez tą kratkę 1mx0,6 m ,policz jaka będzie prędkość przepływu?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-03, 20:25:33 przez awax.)
  • Odpowiedz

JB220765

2011-03-03, 20:26:17
Użytkownik
Witam
Generalnie to ja też , bo lubię montować przy otwartym oknie ).
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2011-03-03, 20:39:17
Top użytkownik
klimatyzacja na okrętach podwodnych USA była montowana w latach 30 20 wieku--nie stanowiło to problemu 80 lat temu .tak doświadczony inżynier jak AWAX napewno zna rozwiązania klimatyzacji na okrętach podwodnych .
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa