witam będe miał niedługo klienta z instalacją jeszcze n r12, sprężarka sie załącza rurki od wysokiego lekko robią sie ciepłe ale slabo chłodzi i mam pytanie jak by to tylko dobić r 134 co wy na to? dodam że klient nie chce inwestować w przezbrajanie układu na r 134
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
klima na r12
8 Odpowiedzi, 6926 Wyświetleń|
Dobić to jak zwykle można klienta, ale żeby doładować r12 czynnikiem r134 to coś nowego uwzględniając twój staż chociażby na forum???
Wymien filter, dobrze osusz układ prózniowo, napełnij R409a.
R409a niema już w sprzedaży ze względu na jeden ze składników którym jest r22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-16, 07:19:15 przez Lukasz85.)
teraz jest takie coś jak R413 jak dobrze kojarzę ale nie testowałem
skąd ja wezme filtr do takiego starego auta a jakby tak całość napełnić r 134 ?
Kilka razy tak robiłem w lodówkach i działały wiem ze to jest niezbyt dobre dla sprężarki bo r134 ma troche wyższe ciśnienie R 409 ,czy 413 - raczej nie wchodzi w grę bo tych gazów nie posiadam a inwestowac w całą butle która tak naprawdę nie będzie mi potrzebna
do skspert chciałem uzyskać bardziej poważniejszą podpowiedz a r 600 to sam sobie napełniaj klimę
dzięki za takie podpowiedzi
Napisz co to za auto, bo do starych tez sa filtry.
Jezeli napełnisz układ tego auta R134a to wykonczysz mu klime. radekklimat napisał(a):Napisz co to za auto, bo do starych tez sa filtry. Uważaj !!! Urządzenia stacjonarne nie posiadają przewodów elastycznych/ węży i często chodzą na syntetyku. R-134a jest dość "drażliwym" gazem i rozkłada stare węże na R-12 oraz uszczelnienia gumowe w dławicy sprężarki. Pamiętaj ,że napełniając innym/zastępczym gazem np. R-413a (isceon409) musisz układ wypróżniować , a nie tylko dopuszczać..... |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY