Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

skutki braku konserwacji

4 Odpowiedzi, 3918 Wyświetleń

mj_sup

2011-03-18, 18:46:33
Nowy użytkownik
witam
jakie skutki mogły wyniknac z braku konserwacji lady chłodniczej gaz 404a
chłodnica nie była czyszczona przez dwa lata albo i dłuzej i była tak zabita kurzem ze szok w obecnej chwili chłodnia nie chłodzi chłodnica jest wyczyszczona wentylator chodzi i spręrzarka też
pozdrawiam
  • Odpowiedz

llort

2011-03-18, 18:59:05
Zaawansowany użytkownik
Jeśli chodzi o parownik to skutki sanitarne.Jeżeli chodzi o skraplacz to\Brak efektu chłodniczego\podwyższone koszty poboru energii elektr.\Podwyższone ciśnienia w układzie które mogły doprowadzić do uszk. sprężarki lub do rozszczelnienia układu.To podstawowe skutki braku serwisu.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

mj_sup

2011-03-18, 19:08:05
Nowy użytkownik
nie napisałem chodzi o skraplacz
a jeszcze mam pytanie ponieważ nie miałem do czynienia jeszcze z gazem 404a i chciałem sie spytać bo nigdzie nie pisze w ladzie chłodniczej ile czynnika tam moze sie mieścić i na co mam zwrócić szczególną uwagę?
zawsze robiłem drobny sprzet agd typu lodówki zamrażarki, a tam jest 134.
  • Odpowiedz

zarize

2011-03-18, 20:51:06
Użytkownik
witam

z czynnikiem 404 jest jak z kazdym innym.Wiadomo inne cisnienia pracy rozne zastosowania ale zadania takie samo.Napelniajac kontroluj cisnienie tloczenia te bedzie wyzsze od 134 i w obecnej temp gdy w sklepie masz 20 stopni nie powinno przekraczac 15 ,16 barow.Nie bede ci pisal o tem p[rzegrzania bo pewnie nie wiesz co to jest wiec jesli chodzi o ssanie:jesli to urzadzenie z wentylatorami odparowanie ok -10 stopni i powrot do sprezarki chlodny.Jezeli przesadzisz z czynnikiem zacznie ci wyciagac szron na sprezarke wtedy upusc .obserwuj parownik .powinien pracowac cala powierzchnia bedziesz widzial pojawiajacy sie szron wraz ze spadkiem temp.w urzadzeniu.czynnik wiadomo butla do dolu chyba zed zasyfonowana i malymi porcjami jesli to niewielkie urzadzenie.Poswiec troszke czasu i obserwuj zastosuj sie do podanych wiadomosci i napewno nie bedzie klopotu.Pamietaj ze -10 odparowania przy 134 i 404 to rozne cisnienia Big Grin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa