burza mogla by wybuchnac jesli napiszesz ze to bedzie woda z kranu
ale jesli kupisz ja na stacji benzynowej wszystko w porzadku
|
burza mogla by wybuchnac jesli napiszesz ze to bedzie woda z kranu
nie na stacji benzynowej i zacznę od kranu -ale prawie trafiłeś połowa wyjaśnienia -woda destylowana. Z kranu -ale do destylarki... -mam w pracy destylarkę...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-17, 21:20:51 przez wit.)
po zalaniu wnętrza sprężarki wodą destylowaną do poziomu przykrycia uzwojeń -przez wycięty otwór oczka dodatkowo podam azot lub lepiej argon (jeśli będę miał argon) jako zabezpieczenie przed utlenianiem na gorąco części garnka ponad poziomem wody potem -pozostaje osuszenie sprężarki -oczywiście natychmiast po spawaniu.... tu dwie opcje.... jedna z opcji... podpowiedź -to ma być sprężarka ZAPASOWA do mojej maszyny... druga opcja bardziej tradycyjna... pozdrawiam.
witam
nie wiem co za cudo zbudowales ale sadze ze to jakas maszyna do wymiany czynika i oleju wiec pewnie jej planujesz uzyc.Ja natomiast postawilbym ta sprezareczke do piekarnika rozgrzal piekarnik do temp wrzenia wody ,nastepnie prozniowanie azot i znowu piekarnik azot proznia .Nowy olej wyplukac zlac i znowu olej nie ma prawa zostac ni grama wody czy brudu.Ale tak na marginesie ja uzylbym kolanka 10 do tego wziernik na 10 pionowo .Kolano wlutowac bialym lutem a do okloa miejsca lutowania wilgotna szmata i nie widze problemu. Ale rozumiem ze to temat kreatywny dla pobudzenia dyskusji wiec z checia sie wlaczam
Spirytus i denaturat w cale nie zawierają wody
2 procent
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-18, 23:38:51 przez llort.)
llort napisał(a):Spirytus i denaturat w cale nie zawierają wodyspirytus zawiera wodę -zawyczaj w ilości 5-8%. denaturat oprócz wody zawiera jeszcze gorsze paskudztwa -barwnik oraz substancje skażające -zasady pirydynowe czy pirydyninowe.... ogólnie na pewno bardzo szkodliwe dla oleju i uzwojeń.
Becikowy ile?Procent
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
zarize napisał(a):witam nie tylko dla pobudzenia dyskusji... serio mam zamiar zrobić-uzbroić podobną metodą zapasową sprężarkę... w obecnej sprężarce -na etapie budowy prototypu mam wlutowane rurki w dno i w rurkę napełniającą ciasno powyginane i szkiełko leżące na korpusie sprężarki -ale to troszkę przeszkadza i mało profesjonalnie wygląda.... lutowane białym lutem w dno -tak mam zrobione ok -uzwojenia są dość daleko. -lutowanie w bok sprężarki może już być problemem -uzwojenia bliżej.... i łatwo przez promieniowanie ciepła od gorącego "garnka" uszkodzić izolację... stąd pomysł z wodą... a zalana ZAPASOWA sprężarka -przy okazji będzie testem skuteczności pracy dla zbudowanej maszyny...
Dzis specjalnie zrobilem test i tigiem i migiem. Rozcielismy na wysokosci oleju pospawalismy do okola tylko na azocie potem rozciecie wyzej wyjelismy sprezarke i niie ma uszkodzen .pomiar uzwojen i test pod napieciem prawidlowe wiec oczko mozesz smialo spawac:d
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-20, 09:09:01 przez zarize.)
nie dziekuj
zarize napisał/a:
witam Ale tak na marginesie ja uzylbym kolanka 10 do tego wziernik na 10 pionowo .Kolano wlutowac bialym lutem a do okloa miejsca lutowania wilgotna szmata i nie widze problemu. Ale rozumiem ze to temat kreatywny dla pobudzenia dyskusji wiec z checia sie wlaczam![]() nie tylko dla pobudzenia dyskusji... serio mam zamiar zrobić-uzbroić podobną metodą zapasową sprężarkę. zarize napisał o średnicy fi 10.ja napisałem o fi 6mm.Czyż nagle zmieniłeś zdanie odnośnie pomysłu do odczytu wzrokowego poziomu.Piszę poziomu bo nie wiem teraz czego ten poziom dotyczy.Oleju-wody-wody destylowanej-benzyny ekstrakcyjnej-czy jakiegoś innego czynnika .
|