Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa?

34 Odpowiedzi, 30829 Wyświetleń
Wstecz 1 2

zarize

2011-03-16, 20:48:51
Użytkownik
burza mogla by wybuchnac jesli napiszesz ze to bedzie woda z kranu Big Grin ale jesli kupisz ja na stacji benzynowej wszystko w porzadkuBig Grin
  • Odpowiedz

wit

2011-03-17, 21:18:28
Top użytkownik
nie na stacji benzynowej i zacznę od kranu -ale prawie trafiłeś połowa wyjaśnienia -woda destylowana. Z kranu -ale do destylarki... -mam w pracy destylarkę...

po zalaniu wnętrza sprężarki wodą destylowaną do poziomu przykrycia uzwojeń -przez wycięty otwór oczka dodatkowo podam azot lub lepiej argon (jeśli będę miał argon) jako zabezpieczenie przed utlenianiem na gorąco części garnka ponad poziomem wody

potem -pozostaje osuszenie sprężarki -oczywiście natychmiast po spawaniu.... tu dwie opcje....

jedna z opcji... podpowiedź -to ma być sprężarka ZAPASOWA do mojej maszyny... druga opcja bardziej tradycyjna...
pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-17, 21:20:51 przez wit.)
  • Odpowiedz

zarize

2011-03-18, 20:40:02
Użytkownik
witam

nie wiem co za cudo zbudowales ale sadze ze to jakas maszyna do wymiany czynika i oleju wiec pewnie jej planujesz uzyc.Ja natomiast postawilbym ta sprezareczke do piekarnika rozgrzal piekarnik do temp wrzenia wody ,nastepnie prozniowanie azot i znowu piekarnik azot proznia .Nowy olej wyplukac zlac i znowu olej nie ma prawa zostac ni grama wody czy brudu.Ale tak na marginesie ja uzylbym kolanka 10 do tego wziernik na 10 pionowo .Kolano wlutowac bialym lutem a do okloa miejsca lutowania wilgotna szmata i nie widze problemu.Big Grin Ale rozumiem ze to temat kreatywny dla pobudzenia dyskusji wiec z checia sie wlaczamBig Grin
  • Odpowiedz

llort

2011-03-18, 23:30:03
Zaawansowany użytkownik
Spirytus i denaturat w cale nie zawierają wody Big Grin2 procent
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-18, 23:38:51 przez llort.)
  • Odpowiedz

wit

2011-03-18, 23:38:28
Top użytkownik
llort napisał(a):Spirytus i denaturat w cale nie zawierają wody Big Grin
spirytus zawiera wodę -zawyczaj w ilości 5-8%.
denaturat oprócz wody zawiera jeszcze gorsze paskudztwa -barwnik oraz substancje skażające -zasady pirydynowe czy pirydyninowe.... ogólnie na pewno bardzo szkodliwe dla oleju i uzwojeń.
  • Odpowiedz

llort

2011-03-18, 23:43:42
Zaawansowany użytkownik
Becikowy ile?Procent
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

wit

2011-03-19, 09:52:04
Top użytkownik
zarize napisał(a):witam

Ale tak na marginesie ja uzylbym kolanka 10 do tego wziernik na 10 pionowo .Kolano wlutowac bialym lutem a do okloa miejsca lutowania wilgotna szmata i nie widze problemu.Big Grin Ale rozumiem ze to temat kreatywny dla pobudzenia dyskusji wiec z checia sie wlaczamBig Grin

nie tylko dla pobudzenia dyskusji... serio mam zamiar zrobić-uzbroić podobną metodą zapasową sprężarkę...

w obecnej sprężarce -na etapie budowy prototypu mam wlutowane rurki w dno i w rurkę napełniającą ciasno powyginane i szkiełko leżące na korpusie sprężarki -ale to troszkę przeszkadza i mało profesjonalnie wygląda....

lutowane białym lutem w dno -tak mam zrobione ok -uzwojenia są dość daleko. -lutowanie w bok sprężarki może już być problemem -uzwojenia bliżej.... i łatwo przez promieniowanie ciepła od gorącego "garnka" uszkodzić izolację...

stąd pomysł z wodą... a zalana ZAPASOWA sprężarka -przy okazji będzie testem skuteczności pracy dla zbudowanej maszyny...
  • Odpowiedz

zarize

2011-03-19, 19:48:36
Użytkownik
Dzis specjalnie zrobilem test i tigiem i migiem. Rozcielismy na wysokosci oleju pospawalismy do okola tylko na azocie potem rozciecie wyzej wyjelismy sprezarke i niie ma uszkodzen .pomiar uzwojen i test pod napieciem prawidlowe wiec oczko mozesz smialo spawac:d
nie dziekujBig Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-20, 09:09:01 przez zarize.)
  • Odpowiedz

llort

2011-03-19, 22:20:16
Zaawansowany użytkownik
zarize napisał/a:

witam

Ale tak na marginesie ja uzylbym kolanka 10 do tego wziernik na 10 pionowo .Kolano wlutowac bialym lutem a do okloa miejsca lutowania wilgotna szmata i nie widze problemu.Big Grin Ale rozumiem ze to temat kreatywny dla pobudzenia dyskusji wiec z checia sie wlaczamBig Grin

nie tylko dla pobudzenia dyskusji... serio mam zamiar zrobić-uzbroić podobną metodą zapasową sprężarkę.
zarize napisał o średnicy fi 10.ja napisałem o fi 6mm.Czyż nagle zmieniłeś zdanie odnośnie pomysłu do odczytu wzrokowego poziomu.Piszę poziomu bo nie wiem teraz czego ten poziom dotyczy.Oleju-wody-wody destylowanej-benzyny ekstrakcyjnej-czy jakiegoś innego czynnika .
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa