Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Projekt chłodni

54 Odpowiedzi, 48387 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3

Shitashii

2011-03-20, 21:33:35
Moderator
A może tu nie chodzi o taki projekt jak nam się wydaje?
Może po prostu musisz zaznaczyć na zarysie budynku (np na rzucie budynku...) gdzie jest umiejscowiony parownik , a gdzie agregat. Piszesz, że izolacja ścian to np 8cm styropian o parametrach.... , okien 6 o łącznej powierzchni XXm2, okna od strony wschodniej. Moc agregatu to np 8kW przy -5*C. Zakładana temperatura w chłodni to.... ile? 4*C? A wilgotność to np 86%. Czas przechowywania to miesiąc.
Może to chodzi bardziej o taki opis niż sam dokładny projekt techniczny.

A z innej beczki: Paulina, w żadnym Twoim poście nie widziałem literki Ć. Jakieś braki w klawiaturze?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

wit

2011-03-20, 21:35:21
Top użytkownik
Ja dodam, przekartkuj starą książkę "domowe i handlowe urządzenia chłodnicze" -niestety nie pamiętam autora -i tam sporo wiedzy masz dość przystępnie podane. A jak zrobisz podstawy i czegoś nie będziesz rozumieć -pytaj. Ale nikt za Ciebie całej pracy nie odwali.
  • Odpowiedz

llort

2011-03-20, 21:47:17
Zaawansowany użytkownik
wit napisał(a):Ja dodam, przekartkuj starą książkę "domowe i handlowe urządzenia chłodnicze" -niestety nie pamiętam autora -i tam sporo wiedzy masz dość przystępnie podane. A jak zrobisz podstawy i czegoś nie będziesz rozumieć -pytaj. Ale nikt za Ciebie całej pracy nie odwali.

Zygmunt Starowicz i Zdzisław Zaborski polecam tą lekturę.Kosztowała mnie 3200 złotych.Nie polskich. Sad
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-20, 21:51:42 przez llort.)
  • Odpowiedz

Artic

2011-03-20, 22:48:09
Zaawansowany użytkownik
Witaj Paulino.

Jeśli potrzebujesz pomocy to pisz na priv. na forum nie pogadamy sobieBig Grin

Mój mail: biuro@zmarktica.eu.pl

Pozdr.
Rafał
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa