Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja sklepów

45 Odpowiedzi, 38951 Wyświetleń
1 2 Dalej

market

2011-03-25, 18:50:37
Nowy użytkownik
Witam
Szukam firmy ,która tanio sklimatyzuje mi 14 pomieszczeń sklepowych.Są to pom.około 40m każde w których dzierżawcy prowadzą handel art przemysłowymi i w trzech spożywczymi.
  • Odpowiedz

llort

2011-03-25, 21:47:44
Zaawansowany użytkownik
A co będzie jeżeli 50 procent dzierżawców zerwie umowę Sad
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

barbie

2011-03-25, 22:44:44
Top użytkownik
podstawowa informacja to lokalizacja sklepu-jak mieszkasz w Rzeszowie nie zawracaj głowy ludziom ze Szczecina .
  • Odpowiedz

market

2011-03-26, 10:01:17
Nowy użytkownik
Witam
Czy klimatyzatory Gree to jakieś dobre ???
Ile może kosztować montaż 14 takich,parter montaż przez ścianę do 5 metrów?
  • Odpowiedz

byniom

2011-03-26, 12:14:44
Moderator
Podaj lokalizację a wtedy będziesz sie dogadywał z kimś ze swojego regionu.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-03-26, 12:31:52
Użytkownik
Dokładnie, jakaś wizja lokalu by się przydała do odpowiedniego dopasowania urządzeń, sposobu montażu itd. Wtedy kto może ci konkretnie powiedzieć ile będą kosztowały urządzenia a ile montaż. Napisz skąd jesteś?
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

market

2011-03-26, 12:40:16
Nowy użytkownik
seniorbiovital napisał(a):10 000 zł

Czy te 10 000zł to z materiałami typu rurki,kable itp.?
Chcę kupić klimatyzatory Gree i zlecić tylko montaż
Llort finansował będę ja nie dzierżawcy tylko chcę oddzielne
bo mają swoje podliczniki energii.
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-03-26, 13:07:07
Użytkownik
Market sprawdź maila.
  • Odpowiedz

market

2011-03-26, 14:42:43
Nowy użytkownik
Szczerze mówiąc to nie jestem pewny czy teraz wiem więcej.
Otrzymałem kilkanaście propozycji i chyba wszystkie marki są
tam polecane oraz wszystkie krytykowane.Każdy poleca to co ma w swojej ofercie
a przestrzega przed innymi markami i nieuczciwymi firmami.
Chyba tylko jedno się zgadza,że bez problemu mogę wymagać aby cena za montaż
wraz z materiałami była w granicach 600-700 zł.netto przy 14 montażach.
Chyba naprawdę bardziej mi się będzie opłacało kupić u dystrybutora,a montaż
zlecić oddzielnie.
Dzięki za porady.
Czekam na kolejne propozycje,montaż planuję w połowie kwietnia,lokalizacja Konin.
  • Odpowiedz

Kikson

2011-03-26, 17:26:20
Użytkownik
600 - 700 montaż?! A cały czas poruszany jest temat profesjonalizmu. Torchę niska cena - mam na myśli prawidłowe wykonanie montażu, dostarczenie dobrych jakościowo materiałów.
Co do GREE - urządzenia dość tanie. Jednak jeżeli chodzi o wykonanie oraz użytkowanie to bardzo dobrze się spisuje. Zamontowałem dość dużo tych urządzeń i nie było z nimi problemu.
  • Odpowiedz

llort

2011-03-26, 22:08:11
Zaawansowany użytkownik
Jeszcze nie jest żle skoro nie dochodzi do przetargów na forum :|
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

wit

2011-03-26, 23:25:36
Top użytkownik
market napisał(a):Chyba tylko jedno się zgadza,że bez problemu mogę wymagać aby cena za montaż
zlecić oddzielnie.

600-700zł -mała cena -trudno w tej cenie o profesjonalizm... materiały kosztują. i druga sprawa... cena choć mała może realna -jak zlecisz montaż z urządzeniami

-jak sam kupisz urządzenia -to montaż za 600-700 raczej nierealny.
I jak Twoje urządzenia zakupione bezpośrednio -to najprawdopodobniej możesz zapomnieć o jakiejkolwiek gwarancji. Najwyżej montażysta da Ci gwarancje, na swoje spawy i na nic więcej.
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-03-26, 23:37:19
Użytkownik
wit napisał(a):600-700zł -mała cena -trudno w tej cenie o profesjonalizm... materiały kosztują. i druga sprawa... cena choć mała może realna -jak zlecisz montaż z urządzeniami

I jak Twoje urządzenia zakupione bezpośrednio -to najprawdopodobniej możesz zapomnieć o jakiejkolwiek gwarancji. Najwyżej montażysta da Ci gwarancje, na swoje spawy i na nic więcej.

Ja się nie zgodzę z tą wypowiedzią, ponieważ są regiony gdzie montaż kosztuje o wiele mniej niż np. w Warszawie a fachowiec, który wykonuje montaż zagiął by nie jednego mądrale Smile Każdy chce zarabiać, tylko każdy inaczej ceni swoje umiejętności. Wiem co wcześniej pisałem, ale po przemyśleniu sprawy wysnułem pewne wnioski Smile

Nie ocenia się książki po okładce, warto ją przeczytać Smile

To tak jak by kolega tommatiz bądź też kolega byniom zamontował ci urządzenie za takie pieniądze, to też byś powiedział że to nie profesjonalny montaż? szczerze wątpię Smile

zbieżność nicków użytkowników wymienionych w poście jest przypadkowa Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-26, 23:39:23 przez KlimTech.)
  • Odpowiedz

market

2011-03-27, 08:02:23
Nowy użytkownik
wit napisał(a):
market napisał(a):Chyba tylko jedno się zgadza,że bez problemu mogę wymagać aby cena za montaż
zlecić oddzielnie.

600-700zł -mała cena -trudno w tej cenie o profesjonalizm... materiały kosztują. i druga sprawa... cena choć mała może realna -jak zlecisz montaż z urządzeniami

Nie bardzo rozumiem,a co to obchodzi instalatora od kogo kupiłem klimatyzatory.Montaż to jest montaż i chyba cena nie zależy z którego sklepu montowany towar???
Chyba,że tu chodzi o promocję typu "transport gratis przy zakupie",ale to by znaczyło,że te podawane ceny montażu są z chmur.
To chyba nic dziwnego,że kupić chcę tam gdzie najtaniej i zamontować też tam gdzie najtaniej.
  • Odpowiedz

wit

2011-03-27, 09:51:23
Top użytkownik
cóż.. luźny przykład... kupisz klimkę u x i y Ci zamontuje.

Y nie da gwarancji na klimę bo nie on sprzedawał i nie wie jakiej klima jest jakości -oraz nie dostanie części od producenta lub dystrybutora -bo nie on klimę kupił. Gwarancję może dać tylko na swoją własną pracę, np, że klima nie spadnie Ci ze ściany.

A x -dystrybutor czy sprzedawca -w razie czego uchyli się od gwarancji -bo wymaga "profesjonalnego montażu" Profesjonalny -w tym przypadku znaczy przez osoby firmy które z nim współpracują.

I dystrybutor gwarancję daje montażyście a montażysta Tobie. Przerwiesz ten łańcuch -Ty bezpośrednio gwarancji nie dostaniesz -bo nie jesteś profesjonalny. W najlepszym przypadku możesz dostać uszkodzoną część -jeśli uwiarygodnisz która część się uszkodziła. Montażysta gwarancji nie dostanie -bo nie on kupił i nie jest stroną transakcji. Montażysta nie dostanie gwarancji od sprzedawcy -to i sam nie da. Proste.

Gwarancja to ryzyko -i jeśli ogólnie urywasz na cenie całości -taniej kupisz -taniej zamontujesz -to kto i w imię czego ma za darmochę ryzykować? w takim przypadku - gwarancję przenosisz na siebie.
Tzw. tani montaż-to montaż obarczony ryzykiem.
chytrzysz, oszczędzasz -to ryzykujesz. Ryzyko kosztuje. Zarabiasz Ty -mając taniej -to i Ty ryzykujesz -czyli samsobie dajesz gwarancję..
  • Odpowiedz

market

2011-03-27, 10:04:58
Nowy użytkownik
Wit wszystko co piszesz na temat gwarancji to twój wymysł.Wiem o gwarancjach chyba więcej niż ty.Warunki i obowiązek gwarancji są ściśle określone w Kodeksie Cywilnym.
Sprzedawca ma obowiązek udzielenia gwarancji a montaż przeprowadzi firma ,która ma uprawnienia i prowadzi w tym względzie działalność.
Jeżeli ktoś zakwestionuje gwarancję to skorzystam z uprawnień wynikających z rękojmi.Handlem zajmuję się od 18 lat i możesz mi wierzyć dam sobie radę.Mi wystarczy faktura sprzedaży i druga faktura za montaż.
To wszystko o czym piszesz to jakieś branżowe wymysły niezgodne z prawem.Jeżeli jest możliwość zakupu bez montażu to gwarancja jest OBLIGATORYJNA ,bez łaski.
Utrata byłaby tylko gdybym sam zamontował,ale jak zrobi to firma legalnie świadcząca takie usługi to gwarancja musi obowiązywać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-27, 12:04:27 przez market.)
  • Odpowiedz

Kikson

2011-03-27, 11:24:42
Użytkownik
Market wszystko co piszesz jest OK. Ale otwórz kartę gwarancyjną urządzeń. Jeden z punktów gwarancji mówi, że montaż może wykonać firma posiadająca autoryzację producenta.
Tutaj nie chodzi o to, że ktoś chce z Ciebie kasę zdzierać. Zadałeś pytanie i otrzymałeś odpowiedź. Firma, która specjalizuje się w profesjonalnym montażu, używa dobrego materiału i przykłada się do pracy nie jest w stanie zrobić tego za 700 PLN.
Podam Ci przykład: konstrukcja pod jednostkę zewnętrzną: cena taniej 60 PLN, cena droższej około 100 PLN. Ty powiesz dlaczego taka różnica, chcę tańszą. Ktoś mówi OK, zakładamy tańszą. Mija pół roku, Ty patrzysz na konstrukcję łapiesz za telefon i dzwonisz do firmy montażowej co oni Ci za badziew zamontowali, że po pół roku ramka zaczyna korodować. Domagasz się przy tym wymiany ramki bo przecież masz gwarancję. Firma się na Ciebie wypina bo sam chciałeś tańszy materiał. Ja uświadamiam klienta o takiej możliwości. Na ramkę po prostu nie daję gwarancji.
Takich przykładów można mnożyć. I powiedz kto tutaj jest winien. Klient czy montażysta.
A to że dziś jest tyle firm w tej branży powoduje, że ceny 400 PLN za montaż znajdziesz bez większego problemu.
  • Odpowiedz

market

2011-03-27, 12:10:33
Nowy użytkownik
Kikson napisał(a):Market wszystko co piszesz jest OK. Ale otwórz kartę gwarancyjną urządzeń. Jeden z punktów gwarancji mówi, że montaż może wykonać firma posiadająca autoryzację producenta.
Tutaj nie chodzi o to, że ktoś chce z Ciebie kasę zdzierać. Zadałeś pytanie i otrzymałeś odpowiedź. Firma, która specjalizuje się w profesjonalnym montażu, używa dobrego materiału i przykłada się do pracy nie jest w stanie zrobić tego za 700 PLN.
Podam Ci przykład: konstrukcja pod jednostkę zewnętrzną: cena taniej 60 PLN, cena droższej około 100 PLN. Ty powiesz dlaczego taka różnica, chcę tańszą. Ktoś mówi OK, zakładamy tańszą. Mija pół roku, Ty patrzysz na konstrukcję łapiesz za telefon i dzwonisz do firmy montażowej co oni Ci za badziew zamontowali, że po pół roku ramka zaczyna korodować. Domagasz się przy tym wymiany ramki bo przecież masz gwarancję. Firma się na Ciebie wypina bo sam chciałeś tańszy materiał. Ja uświadamiam klienta o takiej możliwości. Na ramkę po prostu nie daję gwarancji.
Takich przykładów można mnożyć. I powiedz kto tutaj jest winien. Klient czy montażysta.
A to że dziś jest tyle firm w tej branży powoduje, że ceny 400 PLN za montaż znajdziesz bez większego problemu.

Chyba nie czytałeś co napisałem,od 18 lat jestem w handlu i na plewy mnie nie weżmiesz.W gwarancji jest,że montaż musi przeprowadzić firma z uprawnieniami i koniec.Jeżeli byłby wymóg certyfikacji danego producenta to nie można by takiego klimatyzatora kupić bez montażu.
Zresztą otrzymałem już na priv kilkanaście ofert montażu i każdy pisze,że nie utracę gwarancji.Zdecydujcie się bo na priv piszecie całkiem co innego niż tutaj,zwłaszcza wskazując wady innych klimatyzatorów i instalatorów.Trochę to niesmaczne,ale ja tylko na tym skorzystam.Zresztą już prawie się zdecydowałem gdzie kupię i kto zainstaluje.
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-03-27, 12:26:15
Użytkownik
market napisał(a):Zdecydujcie się bo na priv piszecie całkiem co innego niż tutaj,zwłaszcza wskazując wady innych klimatyzatorów i instalatorów

Ładnie ładnie ktoś tu komuś rogi doprawia :/
  • Odpowiedz

market

2011-03-27, 12:30:26
Nowy użytkownik
to już nie moja wina,że nie za bardzo za sobą przepadacie Smile ale mój zysk :/
Szkoda,że w innych branżach nie ma takiego forum.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-27, 12:31:55 przez market.)
  • Odpowiedz

wit

2011-03-27, 12:33:43
Top użytkownik
uparcie nie chcesz zrozumieć -rób jak chcesz -Twoje pieniądze.

W razie awarii klimy -sprzedawca wykręci się, że z winy montażu, a montażysta, że za urządzenie nie odpowiada bo nie on sprzedał.

A Ty możesz się procesować z obydwoma przez kolejne 5 lat.

Acha -i większość przepisów gwarancyjnych dotyczy tylko i wyłącznie sprzedaży detalicznej.

A Sprzedaż przez dystrybutora -gwarancja jest tak jak podpisana umowa handlowa. Zazwyczaj jest przenoszona na kupującego klimę montażystę -i z tego względu klima jest taniej sprzedawana. Ty chcesz kupić taniej -i gwarancja zostanie przeniesiona na Ciebie.
I piękne deklaracje niewiele znaczą -kupisz -i zamontujesz za grosze przez tanią firmę -to możesz potem dochodzić sobie gwarancji gdzie tylko chcesz przez kilka lat -a i tak prawdopodobnie wyjdzie, że sam popsułeś. Profesjonalne firmy się cenią-ale i wywiązują ze zobowiązań. Profesjonalizm kosztuje.... A Ty oczywiście zrobisz jak chcesz -tylko bądź świadom ryzyka.
  • Odpowiedz

market

2011-03-27, 12:43:01
Nowy użytkownik
Dam sobie radę,mam dobrego prawnika i nawet po 5 latach,ale nie stracę.
Poczytaj przepisy o gwarancji i rękojmi,dotyczy wszystkich i żadnymi aneksami nie można ich ograniczać.
Chcę zrobić tanio i profesjonalnie,a że mamy wolny rynek to chcę wykorzystać przewagę podaży nad popytem.
Zresztą wszyscy piszecie,że jesteście profesjonalistami,każdy oczywiście tylko o sobie.
Zresztą jak poczytałem więcej na tym forum to wcale nie wykluczam montażu przez moich dwóch konserwatorów,elektryk i hydraulik ,mówią że sobie poradzą i że były nawet takie z instrukcją samodzielnego montażu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-27, 12:46:12 przez market.)
  • Odpowiedz

byniom

2011-03-27, 12:46:32
Moderator
Współczuję tym co będą to u ciebie montowali. Już ram miałem nauczkę z takiego typu klientami.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-27, 12:47:03 przez byniom.)
  • Odpowiedz

wit

2011-03-27, 13:18:51
Top użytkownik
market napisał(a):Zresztą jak poczytałem więcej na tym forum to wcale nie wykluczam montażu przez moich dwóch konserwatorów,elektryk i hydraulik ,mówią że sobie poradzą i że były nawet takie z instrukcją samodzielnego montażu.

cóż nie chwal się tym głośno... chyba, że Twoi konserwatorzy mają wymagane prawem certyfikaty?
  • Odpowiedz

freegass

2011-03-27, 13:21:06
Użytkownik
Szanowny markecie, może jako handlowiec jesteś doświadczony, ale tu prowadzisz jałową dyskusję z usługodawcami ze specyficznej branży. To, że nasze prawo bardzo dobrze chroni konsumenta to jedno, ale ŻYCIE pokazuje co innego. Ja staram się szanować swoich kontrahentów, nawet tych co o prawach konsumenta nie słyszeli, niestety niektórzy z nich są tacy jak Ty. W kontaktach z dostawcą usługi kryterium ceny jest dla nich najważniejsze, a co gorsza JEDYNE. Ale ich, zdziwisz się, też szanuję. Ale ponieważ Oni mają w tyle poczucie mojej wartości, są obdarzani darmową edukacją. Niestety i mnie zdarza się robić po taniości z pełnią tego konsekwencji, ale klient jest zawsze obciążony wiedzą o nich i ich skutkami. I pomimo szacunku do takiego klienta spoczywa on na szarym końcu w moim kalendarzu, na własne życzenie.
Wracając do Twojego tematu zachęcam Cię do uważnego zapoznania się z warunkami gwarancji i/lub do rozmowy o niej z dostawcą urządzeń, ponieważ możesz jednak niemile się rozczarować, a Twoje wieloletnie doświadczenie może być tylko zbędnym balastem w zderzeniu z układem sprzedawca-instalator. Mógłbym Ci dokładnie opisać problemy takich inwestorów jak ty , ale ponieważ jesteś tak bardzo doświadczony, a sprzęt który chcesz zainstalować to tanie chińskie splity, a nie skomplikowane systemy w utrzymaniu ruchu w przemyśle, to moze lepiej jak nabędziesz to jedno doświadczenie więcej samodzielnie
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa