Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja sklepów

45 Odpowiedzi, 38948 Wyświetleń
Wstecz 1 2

market

2011-03-27, 14:00:07
Nowy użytkownik
wit napisał(a):
market napisał(a):Zresztą jak poczytałem więcej na tym forum to wcale nie wykluczam montażu przez moich dwóch konserwatorów,elektryk i hydraulik ,mówią że sobie poradzą i że były nawet takie z instrukcją samodzielnego montażu.

cóż nie chwal się tym głośno... chyba, że Twoi konserwatorzy mają wymagane prawem certyfikaty?

To też sprawdziłem,na dzień dzisiejszy nie są wymagane żadne certyfikaty na tak małe klimatyzatory z freonem R 410.
A do Freegassa ,to masz rację to tylko małe chińskie klimatyzatorki i tu wielkiej wiedzy nie potrzeba.
Z drugiej strony to przecież mogę dopisać do działalności montaż klimatyzatorów i już nie będzie problemu.
Pokażcie mi jakiś przepis ,że muszę mieć jakieś uprawnienia poza SEP.do 3 kg freonu nie trzeba.
  • Odpowiedz

byniom

2011-03-27, 14:43:23
Moderator
Ja cię doskonale rozumię że chcesz zaoszczędzić ale wyobraź sobie że przyjdzie do ciebie klient i tez będzie chciał kupić po cenie po jakiej ty kupujesz w hurtowni towar ? i tez powie że może sam podjechać do hurtowni i sobie kupić tyle ile mu potrzeba w danej chwili .Jak chcesz to zrób to sam i wtedy będzie bardzo małym kosztem ale wychodząc z twojego punktu widzenia to powinniśmy się nauczyć piec chleb naprawiać samochodzy i wiele innych rzeczy żeby być samowystarczalnym bo wtedy wyjdzie taniej. Myśę że się z kimś dogadasz i będziesz miał te klimatyzatory zamontowane ale część z nas ma odmienny pogląd na taki rodzaj handlu i dzięki temu mamy wolny rynek.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

obiektywny

2011-03-27, 14:45:34
Nowy użytkownik
Market pisz na priv.
Jeżeli płacisz gotówką bez terminu płatności (10% przedpłaty) to jaki chcesz klimatyzator sprzedam ci z upustem od 25 do 30%.Do montażu możesz poszukać pracowników jakiejś firmy na tzw.fuchę (po godzinach) większość tak robi.
  • Odpowiedz

market

2011-03-27, 14:50:41
Nowy użytkownik
obiektywny napisał(a):Market pisz na priv.
Jeżeli płacisz gotówką bez terminu płatności (10% przedpłaty) to jaki chcesz klimatyzator sprzedam ci z upustem od 25 do 30%.Do montażu możesz poszukać pracowników jakiejś firmy na tzw.fuchę (po godzinach) większość tak robi.

Sprawdż pocztę.
  • Odpowiedz

market

2011-03-27, 14:57:29
Nowy użytkownik
byniom napisał(a):Ja cię doskonale rozumię że chcesz zaoszczędzić ale wyobraź sobie że przyjdzie do ciebie klient i tez będzie chciał kupić po cenie po jakiej ty kupujesz w hurtowni towar ? i tez powie że może sam podjechać do hurtowni i sobie kupić tyle ile mu potrzeba w danej chwili .Jak chcesz to zrób to sam i wtedy będzie bardzo małym kosztem ale wychodząc z twojego punktu widzenia to powinniśmy się nauczyć piec chleb naprawiać samochodzy i wiele innych rzeczy żeby być samowystarczalnym bo wtedy wyjdzie taniej. Myśę że się z kimś dogadasz i będziesz miał te klimatyzatory zamontowane ale część z nas ma odmienny pogląd na taki rodzaj handlu i dzięki temu mamy wolny rynek.

Dokładnie,przecież nikt wam nie zabrania piec sobie chleba,czy też naprawiać samochodów.
Zresztą zadałem sobie dużo trudu i poczytałem co tu piszecie.Wiekszość z was też ma inny zawód i o zgrozo dopiero się na tym forum uczy prowadząc już własne firmy.
Szczerze mówiąc to wysokość tych upustów podsunęła mi pomysł czy by się tym nie zająć.Przecież mogę sprzedawać klimatyzatory,te najprostsze,a taki montaż to mi pewnie niejeden mechanik zrobi za grosze.
Pogadam ze wspólnikiem i być może niebawem popiszę z wami jako człowiek z branży Wink
  • Odpowiedz

crocens

2011-03-27, 15:00:54
Top użytkownik
market, czytam Twoje wypowiedzi i nie rozumiem jednej rzeczy. Nikt Ci sie w Twoją branżę nie ..........., więc Ty łaskawie nie ............. się w naszą. Skoro przychodzisz tutaj po pomoc to ją uzyskałeś. Jezeli wiesz lepiej od nas jak wygląda montaż, marża, gwarancja i pozostałe rzeczy, to bierz tych swoich elektryków i montuj. Masz dobrego adwokata... ja bym wolał wydać więcej na montaż niż na adwokata, ale to Twoja sprawa. Masz rację, zapłacisz ile chcesz, ale montaz bedziesz mial taki za jaki zapłacisz, koniec tematu.

Pytałes ile za montaż. U mnie na wstępie 800-1200zł bez materiałów. Cena do negocjacji w zależności od wizji lokalnej. Nie dostaniesz upustu za ilość bo ja nie mam marży z urządzeń. Chyba rozumiesz, że dla mnie marża to tez zarobek? (chyba że z marży naprawiam gwarancyjne urządzenia).

Jeżeli chciałeś porady, dostałeś ją. Jeżeli chcesz nam udowodnić, że znasz lepiej powiązania gwarancyje i wmówić, że elektryk zamontuje klimę, to do mnie to nie przemawia, elektryk nie studiował termodynamiki, mechaniki płynów, wytrzymałości materiałów i jeszcze parunastu przedmiotów specjalistycznych związanych z chłodnictwem. Dlatego elektryk montuje za 300zł, a ja za 1200.

Nie bronię ci targować się o cenę. Ale ty się nie targujesz, oczerniasz nas i nasza wiedzę, a to co innego.
.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-03-27, 15:02:51
Moderator
market napisał(a):Dokładnie,przecież nikt wam nie zabrania piec sobie chleba,czy też naprawiać samochodów.
Zresztą zadałem sobie dużo trudu i poczytałem co tu piszecie.Wiekszość z was też ma inny zawód i o zgrozo dopiero się na tym forum uczy prowadząc już własne firmy.
Szczerze mówiąc to wysokość tych upustów podsunęła mi pomysł czy by się tym nie zająć.Przecież mogę sprzedawać klimatyzatory,te najprostsze,a taki montaż to mi pewnie niejeden mechanik zrobi za grosze.
Pogadam ze wspólnikiem i być może niebawem popiszę z wami jako człowiek z branży Wink
Zapraszamy.
Roboty nie przerobisz, wódki nie przepijesz, a baby nie ................... .
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

market

2011-03-27, 15:12:48
Nowy użytkownik
crocens napisał(a):market, czytam Twoje wypowiedzi i nie rozumiem jednej rzeczy. Nikt Ci sie w Twoją branżę nie ................, więc Ty łaskawie nie ............... się w naszą. Skoro przychodzisz tutaj po pomoc to ją uzyskałeś. Jezeli wiesz lepiej od nas jak wygląda montaż, marża, gwarancja i pozostałe rzeczy, to bierz tych swoich elektryków i montuj. Masz dobrego adwokata... ja bym wolał wydać więcej na montaż niż na adwokata, ale to Twoja sprawa. Masz rację, zapłacisz ile chcesz, ale montaz bedziesz mial taki za jaki zapłacisz, koniec tematu.

Pytałes ile za montaż. U mnie na wstępie 800-1200zł bez materiałów. Cena do negocjacji w zależności od wizji lokalnej. Nie dostaniesz upustu za ilość bo ja nie mam marży z urządzeń. Chyba rozumiesz, że dla mnie marża to tez zarobek? (chyba że z marży naprawiam gwarancyjne urządzenia).

Jeżeli chciałeś porady, dostałeś ją. Jeżeli chcesz nam udowodnić, że znasz lepiej powiązania gwarancyje i wmówić, że elektryk zamontuje klimę, to do mnie to nie przemawia, elektryk nie studiował termodynamiki, mechaniki płynów, wytrzymałości materiałów i jeszcze parunastu przedmiotów specjalistycznych związanych z chłodnictwem. Dlatego elektryk montuje za 300zł, a ja za 1200.

Nie bronię ci targować się o cenę. Ale ty się nie targujesz, oczerniasz nas i nasza wiedzę, a to co innego.

Mylisz się ,to właśnie w mojej branży jest największa konkurencja (handel)
Co ty tu wypisujesz o jakichś studiach,termodynamice itd.Do montażu małego klimatyzatorka.
Nie obraż się ale z pisanych przez was postów wynika,że większość nie wie co to jest termodynamika.Nie chcę nikogo obrażać,ale sami piszecie ,że nie jest to wasz zawód wyuczony i ,że uczycie się klimatyzacji.M.in. na tym forum.
Obejrzałem sobie również strony www podawane w profilach.Rzadko ktoś tam chwali się kierunkowym wykształceniem
  • Odpowiedz

crocens

2011-03-27, 15:15:03
Top użytkownik
market, musze wyjść ale pod wieczór Ci coś napiszę.
I nie obraź się na mnie, nie chciałem Cię obrazić.
.
  • Odpowiedz

market

2011-03-27, 15:24:27
Nowy użytkownik
Ja się nie obrażam,tyle że jak coś robię to sprawdzam wszędzie.
Zresztą czekam też na ewentualne propozycje na innym forum o klimatyzacji.
Decyzję chcę podjąć do końca miesiąca.
  • Odpowiedz

januszjanu

2011-03-27, 15:33:47
Nowy użytkownik
A ja w tym miejscu serdecznie pozdrawiam Awaxa
  • Odpowiedz

byniom

2011-03-27, 15:36:07
Moderator
To się ma nijak do wątku ale chyba wiem o co ci chodzi.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

market

2011-03-27, 15:40:36
Nowy użytkownik
Od awax a też już dostałem odpowiedż,tyle że dla mnie bezwartościową
  • Odpowiedz

crocens

2011-03-27, 19:12:56
Top użytkownik
Market, zgodzę się z Tobą, że w handlu jest konkurencja i podziwiam Cię że utrzymujesz się w tej branży.
Wracając do tematu. Jeśli chodzi o mnie to nie mam nic przeciwko, żebyś kupił sobie i nawet zamontował te klimatyzatory. Chodzi mi raczej o to czym kierowałeś się zadając pytanie na tym forum. Jakiej odpowiedzi oczekiwałes? To, że każdy chwali swoją markę, powinieneś się domyśleć, jesteś handlowcem Wink Jeśli chodzi o nasze ceny... no nie są tanie niestety, przynajmniej firm które wiedzą o co chodzi i w razie awairi zrobią szybką i trafną diagnozę w ramach gwarancji. Firma która montuje tanio niechętnie podchodzi do gwarancji bo to dla nich poważne koszty.
Jesli chodzi o wykształcenie... nie wiem ilu z nas ma tutaj wykształcenie kierunkowe, ja mam dlatego też mało klimatyzatorów bytowych montuję, zajmuję się chłodnictwem. Niemniej czasem trafiają mi się buble montażowe do poprawki. Buble zrobili właśnie goście którzy przyjechali polonezem z drabiną i montowali za 400 złoty...
Ale by nie byc jednostronnym, widziałem strasznie zamontowane klimy przez powazne firmy, jest ich jednak zdecydowanie mniej.

Co do marek klim... wszystko poniżej pewnej ceny to szmelc, mniejszy lub większy. Moje osobiste typy na naprawdę dobre klimy to Mitshubishi i Fujitsu.

Na prawdę, weź porządna firmę. Mi też się wydaje, że handel jest prosty, ale podejrzewam, że się mogę mylić Smile Po prostu się na tym nie znam i za to się nie biorę Smile

Pozdrawiam
.
  • Odpowiedz

market

2011-03-27, 19:30:16
Nowy użytkownik
Dzięki Crocens,jednak zdecyduję się na te tańsze ,po prostu te droższe nie zmieszczą się w budżecie.
Myślę,że bardziej zwrócę uwagę aby zamontowała to firma z kilkuletnim doświadczeniem i jakimiś referencjami.
  • Odpowiedz

crocens

2011-03-27, 19:38:43
Top użytkownik
ja osobiście do chińczyków nic nie mam, niektóre działaja wiele lat, niektóre krócej. Oby Twoje długo. Po prostu w porównaniu do droższych mają braki. Moze źle się wyraziłem w ostatnim poscie, że to szmelc. Generalnie działają Smile Ale dopytaj się u sprzedawcy i firmę montażową jak z gwarancją bo na prawdę szkoda czasu na prawników a u nas to różnie z tym bywa Wink
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-27, 19:39:52 przez crocens.)
  • Odpowiedz

Kikson

2011-03-27, 20:28:50
Użytkownik
Nie wszyscy na tym forum to specjaliści, nie wszyscy to amatorzy. Generalnie część ludzi korzysta z tego forum po to aby się czegoś dowiedzieć (niektórzy chcą tu zdobyć wiedzę i doświadczenie). Studia z termodynamiki nie są potrzebna ale wiedza z tej dziedziny już tak. Świadectwo kwalifikacji jest Ci potrzebne, nie ważne czy jest tam 3 kg czynnika czy 3 g.
  • Odpowiedz

crocens

2011-03-27, 20:38:45
Top użytkownik
Kikson, dobrze ująłeś to co chciałem powiedziec na temat nauki, dobrze jest mieć wiedzę Smile
.
  • Odpowiedz

llort

2011-03-27, 20:49:06
Zaawansowany użytkownik
W końcu z pewnej wiedzy każdy ma jakieś dochody.Co było by gdyby wszyscy sprzedawali wiedzę na forach ogólno-dostępnych?Moim zdaniem niezadowolenie klienta jakością usługi Sad Sad Zapraszam do nie podejmowania się odpowiedziami w bzdurnych tematach.Tylko pomocą kolegom czynnie uczestniczących w branży związanej z tematyką tego forum.Tylko laicy mają najwięcej do powiedzenia w temacie tego postu.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-27, 21:05:15 przez llort.)
  • Odpowiedz

Artic

2011-03-28, 09:29:32
Zaawansowany użytkownik
witam,

Market jeśli potrzebujesz PROBLEMU to polecam handel z obiektywnym. Ten człowiek został wyrzucony z forum niezliczone ilości razy za dziwne zachowania.

Pozdrawiam
Mod
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa