Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jak uzupełnić czynnik chłodniczy ?

14 Odpowiedzi, 41829 Wyświetleń

adambanasik

2007-10-12, 21:32:29
Nowy użytkownik
Witam ponownie,
Jak pisałem w poprzednim poście uszkodzono mi rurę. Już wjem jak ja połączyć.
Zgromadziłem odpowiedni sprzęt: pompę próżniową, zestaw manometrów, 11 kilogramową butlę z czynnikiem R410, wagę. Niestety nie mam pojęcia jak uzupełnić czynnik. Dzieki liście wiem jak wypompować powietrze z układu, ale co dalej?

1. R 410 dodaje się po stronie gazowej czy ciekłej ? Zawór serwisowy mam tylko po stronie niskociśnieniowej ?

2. Butla powinna stać normalnie czy "do góry nogami" ?

3. Butla powinna stać na równi ze skraplaczem czy powyżej ?

4. Czy są jakieś restykcje co do czasu na napełniania ?

5. Butlę podłącza się bezpośrednio, czy przez blok manometrów ?

Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam,
Adam
  • Odpowiedz

senior

2007-10-12, 22:16:42
Zaawansowany użytkownik
1)nie masz innego wyjścia musisz po stronie niskiej
2) do góry nogami( tak by leciał płyn)
3) nie ma znaczenia
4)
co do czasu nie ma, ale musisz ładować, dopuki jak już koledzy pisali nie zobaczysz na skali +2 stopniue
5) oczywiście przez manometry, na nich odczytasz odparowanie ( czyli + 2 stopnie)
///////////// ładuj ostrożnie, lekko odkręcając manometry, lepiej dłużej, nie spiesz się z tym
pozdrawiam i witam w gronie
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-10-13, 14:37:18
Moderator
Do napełniania nalezy uzyc wagi a ilosc na manometry jest dla zawodowcow
na tabliczce powinienes miec ilosc czynnika a jak nie to napisz jaki to model klimy i producent to ci napisze jaka ilosc
  • Odpowiedz

renegat

2007-10-13, 17:48:18
Nowy użytkownik
jak napuscisz na +2 stopnie przy tej temperaturze zewnetrznej(jesli masz jednostke zew na zewnatrz) to na bank ja przeladujesz i latem bedzie ci wywalal czujnik wysokiego lub klikson sprezarki lub nie bedzie chlodzila tak jak powinna.jak nie masz wagi to zakryj kartonem jedna trzecia skraplacza i wtedy napelniaj na +2.narka
  • Odpowiedz

adambanasik

2007-10-13, 19:47:57
Nowy użytkownik
Witam,

Oczywiście, że będę uzupełniał na wagę. Nawet już ją mam. Moje wątpliwości dotyczą samej techniki uzupełniania.

Pozdrawiam,
Adam
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-10-14, 07:45:52
Moderator
jakie watpliwosci masz?
  • Odpowiedz

adambanasik

2007-10-15, 05:29:28
Nowy użytkownik
Wątpliwość mam odnośnie tego, że w dokumentacji serwisowej jest napisane: "upewnić się, czy dodawany czynnik chłodniczy jest w postaci ciekłej", a ja nie mam zaworu serwisowego po stronie wysokociśnieniowej. Czy mogę uzupełniać po niskocisnieniowej? Senior pisze, że nie mam wyścia.
Czy sprężarka powinna w tym czasie pracować ?

Pozdrawiam,
Adam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-10-15, 10:39:27 przez adambanasik.)
  • Odpowiedz

senior

2007-10-15, 14:48:49
Zaawansowany użytkownik
tzn masz wyjście kupić maszynkę do napełniania i po sprawie ( przepraszam za nieścisłości, nie powinienem uczyć laika tak robić)
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-10-15, 15:47:01
Moderator
klima nie zawsze posiada zawor na tłoczeniu jezeli uklad jest pusty to zrob proznie i nabij na wage ile trzeba przez ssanie, sprezarki nie zalejesz bo to hermetyk no i oczywiscie tylko ciecza(r 407c i r 410a)potem uruchom klime i obserwuj cisnienie na ssaniu dla 410 powinno byc w granicach 7-7,5 bara
  • Odpowiedz

adambanasik

2007-10-15, 16:58:04
Nowy użytkownik
senior napisał(a):tzn masz wyjście kupić maszynkę do napełniania i po sprawie ( przepraszam za nieścisłości, nie powinienem uczyć laika tak robić)
Nie senior, żle mnie zrozumiałeś. Ja jastem bardzo wdzięczny i cieszę się, że taki sposób mi poradziłeś, bo jako laik mam ograniczony budżet na takie zabawy i napewno maszynki sobie nie kupię. Wystarczy , że sobie kupiłem pompe prózniową tylko po to, żeby uruchomić jedną klimatyzację Smile A wątpliwość dotyczy głównie tego czy robić to na włączonej czy wyłączonej sprężarce.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc,
Adam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-10-15, 16:58:45 przez adambanasik.)
  • Odpowiedz

miro102

2007-10-15, 19:52:09
Nowy użytkownik
kolego nw wyłączonej klimie wprowadz trochę gazu ok 5 sek. otwarcia butli, oddzekaj z 5 min załącz i dobijaj gaz małymi zastrzykami do pożądanej wartosci ok 8 bar niespiesz sie, przed sprężarką jest separator on zabezpiecza sprężarke przed cieczą ale ma swoją ograniczoną pojemność ok 0,3 l spokojnie i do przodu

pozdrawiam
  • Odpowiedz

gorol

2007-10-24, 11:54:53
Nowy użytkownik
Napełniaj na włączonej sprężarce, ciekawe jak byś nabił na wyłączonej bez przetłaczarki, przecież ciśnienie na postoju przy układzie kapilarowym wynosi ok 15 Bar, to byś musiał grzać butlę c czynnikiem aby w niej zwiękrzyć ciśnienie i aby czynnik przetoczył się do układu. A poza tym w każdej klimie przed samą sprężarką jest separator cieczy, czyli sama sprężarka wciąga tylko pary !!
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-01-29, 17:24:53
Moderator
Witam. Temat troszkę przeterminowany i zakończony i chyba nie ma sensu dalej go ciągnąć. Pzdr
  • Odpowiedz

kendzior

2011-02-23, 23:18:38
Nowy użytkownik
Niby temat stary, ale ja na miejscu tego pana z takimi pytaniami nie brał bym sie w ogóle za taką robotę.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa