Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

problem z LG kasetonowym UT 36

53 Odpowiedzi, 48989 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 Dalej

mentor

2010-12-23, 21:43:37
Zaawansowany użytkownik
Równe ciśnienia ssania i tłoczenia są objawami.Objawy te mogą sugerować np. postój jednostki spowodowanej przyczyną .
A-brakiem zasilania.
b-osiągnięciem temperatury zadanej.
c-Zablokowanym wentylatorem.
barbie niekwalifikujesz się do pracy w prosektorium ponieważ niepotrafisz diagnozować czegoś co niepracuje.Jeżeli tego niepotrafisz to napewno się nienadajesz na serwisanta ogólnopolskiego.Pracujesz w utrzymaniu ruchu i udzielaj się także z tego poziomu wiedzą.

barbie naprawdę się nienadajesz.Utrzymanie ruchu w zakładzie to inna specyfika wiedzy którą musisz posiadać.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-28, 22:09:46
Top użytkownik
podaj numer licencji LG .
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-11-19, 23:37:26
Moderator
Dzisiaj miałem ten sam problem - kod 67. A w moich dokumentacjach jakie posiadałem kody kończyły się na 65. Co prawda inna jednostka, bo FM41AH (multi). Twardy reset pomógł, przez pół godziny wszystko pracowało dobrze.
A w nocy znalazłem kody 67 (Fan Lock Error) i 73. Jeśli ktoś ma to w pełnej wersji (pl lub eng) to proszę podesłać.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-11-20, 19:22:22
Top użytkownik
shitashii kody poszły
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-11-20, 23:03:06
Moderator
Dzięki, wszystko dotarło.
I tak się zastanawiam czy silny wiatr nie może powodować powstawania błędu 67 ( wentylator chce lekko kręcić w prawo, a wiatr go mocniej w drugą stronę i elektronika źle to odbiera.... )
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-11-21, 17:30:18
Top użytkownik
Teoretycznie całkiem możliwe bo to błąd uszkodzenia elektrycznego lub mechanicznego (czyli silny wiatr efektem przytarcia) lub uszkodzenie płyty sterującej.Błąd wynikający z prądów.Siła wiatru zapewne nie spowoduje kręcenia w drugą stronę ale spowodować może efekt przytartego mechanicznie wentylatora.A co za tym idzie wzrost pobieranego prądu generującego kod 67. Twardy półgodzinny reset w funkcji grzania mógł spowodować odlodzenie łopatki wentylatora nie mogącego wystartować.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-11-21, 17:43:56 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

tomba28

2012-11-23, 15:57:47
Nowy użytkownik
Silnik wentylatora zewnętrznego brak wyczuwania obrotów lub uszkodzenie obwodu.
  • Odpowiedz

popeye

2012-11-23, 22:13:22
Użytkownik
mialem taki przypadek jak snieg zawalil wentylator i wyskoczyl ten blad. ch67
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-11-24, 16:32:37
Top użytkownik
tomba28 napisał(a):Silnik wentylatora zewnętrznego brak wyczuwania obrotów lub uszkodzenie obwodu.
A który model posiada opcję liczenia obrotów?Może o czymś nie wiem?Na jakiej zasadzie się to odbywa?
  • Odpowiedz

barbie

2012-11-24, 16:51:14
Top użytkownik
zapisz się na szkolenie to się dowiesz .pisałeś kiedyś że nie potrzebujesz pomocy .
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-11-24, 17:00:19
Top użytkownik
barbie koleżanko.Skoro jesteś innego zdania to zapewne warto posłuchać twojego uzasadnienia na temat błędu 67.Szkoda że zawsze się odzywasz jak to nie potrzebne w temacie.barbie podaj numer licencji LG .
  • Odpowiedz

bartekyogico

2012-11-24, 17:53:14
Zaawansowany użytkownik
Cytat:A który model posiada opcję liczenia obrotów?Może o czymś nie wiem?Na jakiej zasadzie się to odbywa?
Hallotron???
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-11-24, 18:00:25
Top użytkownik
Możesz opisać tą funkcję
  • Odpowiedz

barbie

2012-11-24, 19:11:00
Top użytkownik
a ja myślałem że mentor jest wszechwiedzący .o halotronie uczą w podręczniku elektroniki do pierwszej klasy zawodówki--trzeba jednak posiadać umiejętność czytania ze zrozumieniem .
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-11-25, 18:30:49
Top użytkownik
barbie wiem że nie masz kłopotów z czytaniem ze zrozumieniem ale zadam pytanie ponownie.
A który model posiada opcję liczenia obrotów?Może o czymś nie wiem?Na jakiej zasadzie się to odbywa?
Czas zmienić papiery bo kod błędu istnieje.
  • Odpowiedz

barbie

2012-11-25, 19:42:02
Top użytkownik
podjedź do Urzędu Pracy w Bytowie tam na dachu wymieniałem płytę główną zalaną podczas przeglądu przez specjalistę od SAF z okolic Bydgoszczy .wentylatory tam zainstalowane mają czujniki obrotów .kolego mentor zgłoś się naszkolenie tam Tobie wyłożą kawę na ławę .
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-11-25, 20:48:21
Top użytkownik
Do konkretów.Jaki silnik wentylatora skraplacza klimatyzatora LG lub jednostka zewnętrzna posiada w silniku wentylatora halotron?Może czytasz ze zrozumieniem.Ale czy odpowiadasz ze zrozumieniem?Z przetwornikami ciśnienia regulującymi wentylatorami skraplacza się spotykam.Nie myl TRIAKA z halotronem.Halotrony służą do pomiaru obrotów a nie do ich regulacji.Coś ci się pomieszało w główce.
  • Odpowiedz

barbie

2012-11-25, 21:11:17
Top użytkownik
wszystkie multi i VRV od kilku lat mają kontrolę obrotów--jeśli po sygnale start w ciągu kilku sekund wentylator nie ruszy wywali błąd ,klimatyzator nie będzie pracował .w safach tego nie było.gdybyś pracował w autoryzowanym serwisie LG ,nie zadawał byś głupich pytań na poziomie 1 klasy zawodówki .
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-11-25, 21:23:10
Top użytkownik
Co generuje ten błąd?Bo w niektórych np. ciśnienie określające uszkodzenie wentylatora skraplacza lub jego zabrudzenie.Podasz w końcu ten typ?Człowiek uczy się całe życie.
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-11-26, 15:15:50
Moderator
Klimatologu! Podesłałeś mi materiały, a sam w nie nie zajrzałeś. A tam w opisie błędu stoi:

Fault Code 67
This is a problem with the Outdoor Fan Motor, where rotation is not detected, and could be result of either
Mechanical or Electrical failure.
??Check that motor is free to rotate and not seized.
??Check the motor is electrically sound, windings not Open or Short circuit.
??Check power output from PCB to fan motor.
??Check rotation feedback circuit.
More modern units use inverter fan motors, which are powered by a DC Voltage.
In reality these fan motors are AC fan motors with a small inverter-type circuit build inside. This inverter circuit is integrated with the fan motor and impossible to replace, you have to replace the entire fan motor.
Similar to inverter-controlled compressors, the speed of these fan motors can be changed to whatever is needed (within certain limits). In practice the change in fan speed is not ?continuous? but certain fixed speeds have been programmed inside the AC unit.
This type of fan control can be recognized by the 5 wires coming from the fan on a connector with 7 possible connections
These fan motors have 5 connections, power supply is 360VDC, and the speed is determined by a voltage ranging from 0 (0 rpm) to 5VDC (max speed) and a power supply for the internal electronics of 15VDC.
These motors are easy to identify from a wiring diagram, they always show them not connected to anything as the electronics are too difficult to draw on the diagram.

Detail of Hall Sensors
A Hall effect sensor works like a magnetic reed switch, one end is wired to a 15 Vdc supply and the other is the feed back to the PCB. As a magnet mounted on the rotor of the motor passes the hall sensor the reed switch closes momentarily and allows the DC signal to flow through it back to the PCB. The hall sensors have a resistance so the voltage fed back to the PCB will only be approximately 12V DC.
The pcb will know what speed the fan motor should be turning as it is also controlling the output of the
inverter, if there is a discrepancy between the inverter output RPM and the feedback from the hall sensors a fault will occur. Usually the fan will rev very fast for a few seconds then stop this indicates hall sensor problems.
Replace either Motor or Fan PCB as necessary.

Mówiąc krótko, jest kontrola obrotów wentylatora skraplacza. I nie sprzeczajcie się o słówka, bo czy robi to hallotron czy elektronika z hallotronem to i tak na jedno wychodzi. A chodzi o to żeby sobie pomóc, a nie zaraz ze złością wymądrzać.

W moim przypadku skraplacz (przy grzaniu to parownik :- ) raczej nie był zalodzony, a zgłoszenie dostałem po okresie silnych wiatrów. Jeżeli agregat pracował na 20%, to wentylator nie potrzebował dużych obrotów ... i dalej to mam na razie swoją teorię. Urządzenie będzie obserwowane.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-11-26, 19:47:21
Top użytkownik
Shitashii ja nie pisałem że obroty wentylatora jz nie posiadają kontroli obrotów.Zadałem pytanie jakie modele mają tą ochronę z wykorzystaniem wynalazku halla.i w jaki sposób jest to kontrolowane.Zadam dodatkowe pytanie.Gdzie i w jakiej funkcji klimatyzatorów LG mogę odczytać aktualną prędkość silnika wentylatora jz.Człowiek naprawdę uczy się całe zycie.A z tego co mi wiadomo to kontrola ciśnienia jz realizowana jest poprzez przetwornik ciśnienia i zazwyczaj Trjaka lub poprzez temperaturę czujnika temperatury zamieszczonego w jz i odpowiednio uruchamianymi uzwojeniami silnika wentylatora jz.
  • Odpowiedz

barbie

2012-11-26, 20:13:40
Top użytkownik
tam brak przetwornika ciśnienia,piszesz bzdury--nie widziałeś klimatyzatora LG na oczy,a wymądrzasz się .
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-11-26, 22:02:23
Moderator
Kolego klimatolog, napisane jest:
These fan motors have 5 connections, power supply is 360VDC, and the speed is determined by a voltage ranging from 0 (0 rpm) to 5VDC (max speed) and a power supply for the internal electronics of 15VDC.
zatem prędkość możesz na pewno oszacować mierząc zadane napięcie na wtyczce (5-cio pinowej) wentylatora.
Jak wynika z opisu, te wentylatory są tak samo DC jak sprężarki DC - czyli AC z elektroniczną komutacją albo inverterem:
In reality these fan motors are AC fan motors with a small inverter-type circuit build inside.
  • Odpowiedz

barbie

2012-11-26, 22:06:15
Top użytkownik
kolego Shitashii---mentor tego nie zrozumie,szkoda Twojego czasu .
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-11-27, 18:31:32
Top użytkownik
Czy elektroniczna komutacja silnika sprężarki to to samo co regulacja wentylatorem JZ?barbie dlaczego stronisz od odpowiedzi jaki typ klimatyzatora lg przy wentylatorze w JZ wykorzystuje hallotron.Czy to widać na schematach DTR?
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa