Witam. Pytanie ile oleju powinienem wlać do nowej sprężarki SD7H15 przed uruchomieniem??Z góry dzieki za pomoc.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Ile oleju do sprężarki sd7h15
13 Odpowiedzi, 17833 Wyświetleń|
Zalezy w jakim samochodzie i czy układ płukany czy nie.
w samej sprężarce powinno byc 175ml oleju. W cały układ wchodzi napewno więcej - tak jak napisał radekklimat.
Dziwna sprawa - nowa sprężarka i bez oleju?
Ilość oleju w sprężarce jest ilością ostateczna dla całego układu.
Nie wyobrażam sobie montażu nowej sprężarki bez wymiany filtra i płukania układu.To byłoby barbarzyństwo.
Sprężarka przy Volvo fh12. Jest firma która sprzedaje regenerowane sprężarki niestety bez oleju
Ilość oleju w sprężarce jest ilością ostateczna cytat. i ponoć fachowcy o tym powinni wiedzieć i ta zależność nieznaczy w którym samochodzie.Jeżeli znaczy to oznacza to że coś jest żle dobrane lub niesprawne.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
priotr napisał(a):Sprężarka przy Volvo fh12. Jest firma która sprzedaje regenerowane sprężarki niestety bez oleju Bez oleju to może używane ,nie regenerowane. Po regeneracji przeprowadza się m.in.pomiar wydajności i olej musi być. mentor napisał(a):Ilość oleju w sprężarce jest ilością ostateczna cytat. i ponoć fachowcy o tym powinni wiedzieć i ta zależność nieznaczy w którym samochodzie.Jeżeli znaczy to oznacza to że coś jest żle dobrane lub niesprawne. Nie do końca powyższe stwierdzenie jest prawdziwe gdyż w klimie samochodowej ta sama sprezarka może być używana w różnych modelach a nawet markach samochodu, z różnymi zapotrzebowaniem na moc chłodniczą. Wskutek czego układy takie mają tylko tą samą sprężarke a pozostałe elementy są zupełnie inne. Jeżeli są inne to również i będzie inna ilość oleju dla całego układu a więc ilość oleju w sprezarce nie musi byc iloscią oleju dla calego ukladu. Dlatego nalezy przy wymianie porownac co jest napisane na naklejce w samochodzie a co na naklejce sprężarki. Fakte jest to, że dla większości sprężarek ilośc oleju w spręzarce jest ilością oleju dla calego ukladu Co do regenerowanych sprężarek bez oleju to totalna porażka, bardzo ciekawe jak są testowane bez oleju...
Czyli wymienne kartery co do zapotrzebowania mocy są dobrym rozwiązaniem? :/ :/ .
Dobrze dobrany układ i procucent sprężarki zapewnia wystarczającą ilość oleju w karterze.Producent poprostu do czegoś ją przeznaczył i tak ma byćCzy ty aby kolwiek niejesteś z tych co zapytują ile czynnika r-134-a idzie na 100 kilometrów?To niejest paliwo tylko nośnik'
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
mentor napisał(a):Czyli wymienne kartery co do zapotrzebowania mocy są dobrym rozwiązaniem? :/ :/ .nie rozumiem, czy ja pisałem wcześniej o wymiennych karterach? Raczej chodziło o różne gabaryty wymienników ciepła plus różne długości rur mentor napisał(a):Dobrze dobrany układ i procucent sprężarki zapewnia wystarczającą ilość oleju w karterze.Tak mentor napisał(a):Czy ty aby kolwiek niejesteś z tych co zapytują ile czynnika r-134-a idzie na 100 kilometrów?To niejest paliwo tylko nośnik'To zalezy od prędkości samochodu i wielkości nieszczelności:-p
Czyli jeżdzimy autem niesprawnym technicznie :/
Czyli wracając do wątku jeśli układ nie był płukany jakaś część oleju została w układzie. Zatem jeśli oleju w sprężarce powinno być 175 ml i to zapotrzebowanie całego układu (dodam że chodzi mi o Volvo FH12) to powinienem dodać trochę mniej oleju??
Nie wiem czy to ważne,ale SD7H15 wg mnie potrzebuje 207 cm3 oleju,175 to SD5
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY