Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dobór urzadzen dla sali weselnej

49 Odpowiedzi, 49369 Wyświetleń
1 2 Dalej

pawcio0094

2011-04-09, 18:08:23
Nowy użytkownik
Witam!
Panowie chciałem sie tylko upewnieć czy wyliczyłem wystarczajaca wydajnośc urzadzen dla sali weselnej:
Sala 1:
70m2 - wysokośc 3,5m
max 50 gości
10KW
Sala 2:
300 m2 - wysokość 7 m
180 gości
25 KW
Jest to nowy budunek dobrze izolowany z wentylacją + rekuperator.
Z góry dzieki za odpowiedz
  • Odpowiedz

crocens

2011-04-09, 18:22:30
Top użytkownik
ile wat/osobe przyjąłeś?
.
  • Odpowiedz

crocens

2011-04-09, 18:49:51
Top użytkownik
moim skromnym zdaniem to za mało...
.
  • Odpowiedz

llort

2011-04-09, 19:05:06
Zaawansowany użytkownik
Że jest to nowy budynek nie oznacza to że przewodność cieplna jest odpowiednia.Stary wyschnięty kał jest lepszym izolatorem od kału wczorajszego.Czym rzadszy tym współczynnik przenikliwości lepszy.A nam chodzi aby był gorszy. Smile
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-04-09, 19:12:06
Zaawansowany użytkownik
Czy moze ktos napisac jak to liczycie
Albo pawcio0094 podaj mi te twoje dane w jednostkach amerykanskich to ci powiem
Mozesz mi napisac rowniez wymiary pomieszczenia w metrach ja sobie sam przelicze
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-04-09, 19:12:56 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz

crocens

2011-04-09, 19:14:47
Top użytkownik
ciepło przez przegrody w takim przypadku to to mały procent całego ciepła jakie trzeba odprowadzić. Lwią częścią jest ciepło od ludzi. Pierwszy przypadek może byc dobrze, zalezy od założeń, drugi troche za mały
.
  • Odpowiedz

skspert

2011-04-09, 19:44:57
Nowy użytkownik
Szanowni Profesjonaliści może raczycie zauważyć,że to jest sala weselna,jak się domyślam jedna konsumpcyjna,druga taneczna.
Warto uwzględnić takie drobiazgi jak gorące dania,oświetlenie,sprzęt muzyczny,aktywny ruch gości na sali tanecznej no i w końcu ten rekuperator i krotność wymiany powietrza.Temperatura zewnętrzna (w czasie poprawin wyższa) itd itd.
To nie jest dobór prostego splita i zamiast zgadywać to może profesjonalnie zaprojektować.?????
  • Odpowiedz

pawcio0094

2011-04-09, 19:47:57
Nowy użytkownik
Panowie co do wymiaru duzej sali to moze byc około 10x30x7. Wiem, ze głownym zyskiem ciepła sa goście ale to 180 osób to takie maximum. po za tym przypominam ze mamy wentylacje, ktora troche pomoze. Inwestor też nie ukrywa ze zalezy mu na oszczednosciach bo teraz to wszystko pobudował i kosztów ma wiele.
W takim razie na małą sale mozemy dac 13 kW(chociaz tam to tylko beda jakies przyjecia bez tańców), a do duzej ile dorzucic?
  • Odpowiedz

crocens

2011-04-09, 19:49:11
Top użytkownik
skspert, gość się pyta czy dobrze, więc pisze mu, że źle Smile
Przyjąłem krotność wymian 6, temperatura zew. 28*C, z oświetlenia 22W/m2, potrawy + ludzie 175W/os. 3kW od różnego sprzętu.

Stąd wiem, że za małe, a dokładnie nie podaję bo tak jak piszesz, potrzebny projekt.
.
  • Odpowiedz

crocens

2011-04-09, 19:53:18
Top użytkownik
jaką wydajność ma ta wentylacja na sali? ile m3/h? albo ile wymian na godzinę?
.
  • Odpowiedz

bartekw

2011-04-09, 20:34:56
Zaawansowany użytkownik
kolego to stanowczo za malo. montowalem sporo urzadzen w tego typu miejscach wiec wiem jak to wyglada w praktyce Smile ale jezeli chcesz znac nasze zdanie przychylam sie do kolegow abys podal dokladniejsze zdanie. jezeli chcecie montowac cos tylko po to zeby bylo i wisialo sobie to odradzam taka praktyke gdyz tylko sobie klopotow narobicie zwiazanych z niewlasciwa eksploatacja urzadzen i co za tym idzie zwiekszona mozliwoscia awari, wiekszym zurzyciem prADU, oraz niekorzystna roznica temperatur w roznych miejscach na salach
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-04-09, 20:40:11
Top użytkownik
Witam

A ile liczycie zysku ciepła z jednej bawiącej się osoby i orkiestry ze sprzętem?

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

crocens

2011-04-09, 20:55:52
Top użytkownik
około 170W/osobę. Bawiąca sie osoba to w zalezności od tanca 200-400W/os. Ale nie tańczy się całe wesele, nie wszyscy tańczą, stąd moja wartość
.
  • Odpowiedz

llort

2011-04-09, 21:07:07
Zaawansowany użytkownik
Zależy czy emeryt czy rencista?Zależy także od wzmacniaczy a nie od tego czy kapela czy zespół.Bigos czasami ma nadzwyczaj dużą zawartość cieplną.A przy odczepinach inaczej się powinno obliczać zyski ciepła.Są dużo większe.Przynajmniej na kujawach :|
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

crocens

2011-04-09, 21:19:45
Top użytkownik
llort, nie jestem jasnowidzem, nikt nie jest, dlatego nikt nie liczy ilu jest rencistów a ile dzieci. Podaje sie uśrednione wartości, jeżeli uważasz inaczej to zamiast pisać pierdoły o bigosie, powiedź ile ty przyjmujesz Smile
.
  • Odpowiedz

bartekw

2011-04-09, 21:56:15
Zaawansowany użytkownik
250-350w/os. to moje wyliczenia. wydaje mi sie ze byloby ok. oczywiscie jest jeszcze cala gama innych czynnikow wplywajacych na zyski ciepla
  • Odpowiedz

bartekw

2011-04-09, 21:58:18
Zaawansowany użytkownik
ilort idac twoim tropem mysle ze wystarcza dwa urzadzenia po 3,5kw oczywscie mysle o weselach dla protestantow bo ani nie pija ani nie tancza na weselach. no i 22 i do domu Big Grin
  • Odpowiedz

wit

2011-04-09, 22:11:11
Top użytkownik
crocens napisał(a):około 170W/osobę. Bawiąca sie osoba to w zalezności od tanca 200-400W/os. Ale nie tańczy się całe wesele, nie wszyscy tańczą, stąd moja wartość

jak nie tańczą... to parują po tańcu. naczynia krwionośne rozszerzone -przepite... , towarzystwo przeżarte... przemiana materii...

200W to i tak skromnie na osobę "bawiącą się weselnie... i odpoczywającą-czyli bawiącą się inaczej..." + dodatkowe zyski od potraw, 170 to bardzo skromne szacowanie...
dałbym 250W na osobę i jej potrawy....

kuchnia zazwyczaj bez własnej klimy a jakieś drzwi wprost na sale weselne -żarło nosić trzeba... ciepło z kuchni aż bucha...
trzeba uwzględnić jak ta kuchnia umieszczona...

dodatkowo spore zyski wilgoci -które w sporej części idą na klimy... w tych warunkach klimy nie lubią długo gonić non stop.

sala weselna to wredny temat.
spotkane w praktyce -zazwyczaj klimy są po to, żeby były i żeby było czuć, że dmuchają... a nie po to żeby utrzymać komfort... ma być -to jest, a że nieskuteczne... a awaryjność... zazwyczaj wysoka... choć nie jest aż tak źle... bo często chodzą tylko sobota niedziela... więc w sumie niewiele godzin rocznie tłuką... i tak psują się częściej niż normalnie prawidłowo dobrane w obiektach gdzie klimatyzuje się non stop.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-04-09, 22:15:02 przez wit.)
  • Odpowiedz

crocens

2011-04-09, 22:36:15
Top użytkownik
zgodzę się, że 170W to mało jezeli wszystkie osoby tańczą, ale tak jest tylko paręnaście minut podczas całego wesela, z reguły spora część ludzi nie tańczy, dlatego obniżam to na 170W.

Generalnie co chłodniarz to inny sposób obliczania. W swojej krótkiej karierze robiłem 3 sale weselne, w jednej z nich brałem ślub ;-) i powiem, że nie narzekałem ;-)

A co do kuchni to nie tylko ją trzeba uwzględnic. Jeszcze jest wentylacja (która może defact pomagać...) Ale ten post nie służy projektowaniu konkretnej sali. Jeżeli pada pytanie o salę, to biore pod uwagę salę. To nie jest moja robota abym musiał wszystko przemyśleć ;-) to robota zakładającego temat. Powinien też troche pogłówkować Smile

Ale mogę iść na kompromis 200W Wink
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-04-09, 22:36:53 przez crocens.)
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-04-10, 00:09:42
Użytkownik
llotr nadal się uczy wytrzymałości materiałów i inżynierii wytwarzania Smile

sorki musiałem Smile przytemperować delikwenta Smile

Ps. ja też to policzę i się odezwę Smile
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

bartekw

2011-04-10, 05:15:00
Zaawansowany użytkownik
zgadza sie Panowie, to nie nasza robota wiec nie ma sie klocic, sprzeczac czy docodzc kto lepiejliczy Smile własciciel tematu powinnien podac nam troche wiecej danych obliczeniowych i tyle. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2011-04-10, 05:30:59
Moderator
Trzeba by przyjąć jakies średnie wartości ludzi siedzących i ludzi tańczących bo każde inaczej wydziela ciepło jawne i ciepło utajnione.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

crocens

2011-04-10, 05:46:01
Top użytkownik
tak, tylko że po co kombinować i rozbijac jeszcze na jawne i utajone... ich suma wraz ze zmiana temperatury praktycznie się nie zmienia, zalezy tylko od aktywności więc nie widźę sensu rozbijać to na składniki. Nie mniej dobrze jest wiedzieć, że takie coś istnieje Smile. Natomiast popieram, że trzeba wziąć "jakąś" średnią i znając życie kazdy z nas przyjmnie inną Wink
.
  • Odpowiedz

zuku

2011-04-10, 10:51:35
Użytkownik
Dla mnie jest problemem komfortowo sklimatyzować sale np 7x7x3,5 w której tańczy ok 60 osób. Myślę że w upalne dni jest to niemożliwe przez niski sufit, w pewnych sytuacja musimy iść kompromis.
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-04-10, 12:13:17
Zaawansowany użytkownik
jestescie tak dokladni, jak byscie wysylali statek w kosmos
a co zrobicie jak naprzyklad wam wyjdzie 27,34 KW
Panowie sa standarty
i jezeli bedzie o jeden czy dwa KW za duzo lub za malo to nic sie nie stanie
bez przesady

np: dzisiaj jest stypa na tej sali juz macie za duzo a jutro wesele
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-04-10, 12:15:07 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa