Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Sprężarka >COPELAND <.

15 Odpowiedzi, 14609 Wyświetleń

elektromechanik

2011-04-09, 17:02:46
Zaawansowany użytkownik
WITAM

Mam prośbę do kolegów.

Może ktoś ma katalog sprężarek >COPELANDA<.

Chodzi mi konkretnie o parametry ( moc chłodnicza, zakres temperatur parowania, dobrze byłoby pojemność skokowa itp. ).sprężarki CR42K6-TFM-303.
Ja tej sprężarki nie widziałem. Dane spisał mi właściciel maszyny ( ponoć się spaliła i mam wymienić na nową ).
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam

Ps.

Gdyby ktoś miał taki katalog a chciał przesłać na > elektromechani2007@wp.pl <byłbym wdzięczny.
  • Odpowiedz

łysy45

2011-04-09, 17:53:16
Użytkownik
nawet copeland tego nie znajdzie ,może to być sprężaeka serwisowa ,czyli ogólnie niedostępna móśisz szukać u dystrybutora.Ja miałem podobny przypadek copeland nie miał tego w katalogu ,a sklep załatwił bez problemu.Spróbuj w Wigmorsie mnie pomogli pozdr. piotr
  • Odpowiedz

crocens

2011-04-09, 18:09:55
Top użytkownik
jak zczytał model sprężarki to pewnie jest też strumień objętości (m3/h). Niech to zczyta, podaj na jakim odparowaniu i skraplaniu ma to pracować. Odparowanie będziesz znał jak sie dowiesz, jaka była temperatura w ladzie/komorze/czym kolwiek co było zasilane.

To podam Ci mniej wiecej wydajność
.
  • Odpowiedz

coolmaker1

2011-04-09, 18:23:38
Zaawansowany użytkownik
Witam.Szukałem i znalazłem ,może się przydać ? to dobrze......str 12.Pozdrawiam
  • Odpowiedz

coolmaker1

2011-04-09, 18:25:01
Zaawansowany użytkownik
..........aaa.... sprawdz e-maila.............
  • Odpowiedz

elektromechanik

2011-04-09, 18:31:49
Zaawansowany użytkownik
coolmaker1 napisał(a):..........aaa.... sprawdz e-maila.............

Dzięki za dobre chęci ale > linka < nie działa?
  • Odpowiedz

coolmaker1

2011-04-09, 18:44:37
Zaawansowany użytkownik
Poszło na PM.
  • Odpowiedz

llort

2011-04-09, 18:52:21
Zaawansowany użytkownik
łysy45 napisał(a):nawet copeland tego nie znajdzie ,może to być sprężaeka serwisowa ,czyli ogólnie niedostępna móśisz szukać u dystrybutora.Ja miałem podobny przypadek copeland nie miał tego w katalogu ,a sklep załatwił bez problemu.Spróbuj w Wigmorsie mnie pomogli pozdr. piotr
Masz rację Copeland (mercedes) nie mają pojęcia co stwarzają.I czym handlują.Co za prostak ze mnie.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

elektromechanik

2011-04-09, 19:25:11
Zaawansowany użytkownik
coolmaker1 napisał(a):Poszło na PM.

OK, OK, OK WIELKIE WIELKIE WIELKIE DZIĘKI

POZDRAWIAM i jestem Twoim dłużnikiem.
  • Odpowiedz

mg

2011-04-09, 19:40:35
Top użytkownik
Ja też nie znalazłem w swoich zasobach, czy mógłbym również dostać?
  • Odpowiedz

elektromechanik

2011-04-10, 08:00:06
Zaawansowany użytkownik
Szkoda tylko że niema nic o pojemności skokowej czy wynikającego z niej przepływu.

Praktycznie moc ( wydajność ) każdej sprężarki zależy od pojemności skokowej bez względu na producenta i markę. > oczywiście przy takich samych warunkach pracy <.

Ja osobiście uważam że takim najbardziej miarodajnym jest > L'UNITE <

Przeglądając katalogi zauważyłem ze niektóre firmy baaaardzo zawyżają wydajność w porównaniu do innych. Chyba z tych popularnych to najbardziej > ASPERA <.

Dlatego jak mam pojemność skokową albo przepływ w m\h to mam pewność jaką sprężarkę montować.
  • Odpowiedz

crocens

2011-04-10, 08:17:55
Top użytkownik
kolego, nie rozumiem w czym problem... co to jest za maszyna? Lada chłodnicza, split, chłodnia mroźnia?
.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2011-04-10, 09:35:52
Zaawansowany użytkownik
crocens napisał(a):kolego, nie rozumiem w czym problem... co to jest za maszyna? Lada chłodnicza, split, chłodnia mroźnia?

W tym przypadku żaden. Pisałem o pojemności skokowej ( wydajności objętościowej ) że niema w tym katalogu a czasem by się przydała > szczególnie przy wymianie na sprężarkę innej firmy gdzie często moce podawane przez producentów bardzo się różnią przy takiej samej wydajności objętościowej.

Sugerując się tylko wydajnością mocą podana przez producenta można czasem dać ciała.
>
  • Odpowiedz

crocens

2011-04-10, 09:41:32
Top użytkownik
zgodzę się, że by sie przydało. Ale zaważ, że znając temperaturę parowania (czyli rodzaj parownika i temperature jego otoczenia), przyjmując pewne skraplania, (najczęściej 45 stC) oraz znając wydajność parownika lub skraplacza, można ta wydajność objętościową dosyć dokładnie policzyć, dlatego moje pytania o te wartości Smile No jeszcze czynnik chlodniczy trzeba znać Smile
.
  • Odpowiedz

llort

2011-04-10, 09:59:58
Zaawansowany użytkownik
A to się przyda.
http://www.copeland.pl/program_doboru/
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa