Witam , panowie mam pytanie do osób siedzących w temacie czy płucze się sprężarki po wylaniu starego uleju i nalaniu nowego ?Spręzarka wymontowana z układu.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Płukanie sprężarki przed wymianą oleju .
12 Odpowiedzi, 12439 Wyświetleń
michal1234zxcv napisał(a):Witam , panowie mam pytanie do osób siedzących w temacie czy płucze się sprężarki po wylaniu starego uleju i nalaniu nowego ?Spręzarka wymontowana z układu. Po nalaniu nowego oleju to już chyba trochę za późno?
Źle to określiłem przed nalaniem nowego
rozni ludzie maja rozne zdanie
czy jak w samochodzie wymieniasz olej to pierwsze pluczesz? czasami trzeba ale moimm zdaniem to sa wyjatki
Samo płukanie sprężarki bez płukania układu chyba mija się z celem i byłoby półśrodkiem.
Oczywiście zależy od tego co było powodem wymiany oleju,bo jeżeli zawilgocenie układu to oczywiście trzeba układ płukać.
Przechodząc z mineralnego na sztuczny należy usunąć mineralny z układu ponieważ zawartość oleju w układzie jest procentowa i zależna od temperatur parowania.Czym niższa temperatura parowania tym więcej oleju w obiegu.Przykro mi że nikt nie propaguje powiedzenia że chłodnictwo to nie żużel. A roboczo-godzina powinna powalać na nogi.Procentowy rozkład oleju w sprawnym układzie chłodniczym znajduje się w poniższym linku.Czasami bez ustawienia rotacji sprężarek jedna ma za mało a druga za dużo
http://www.webside.com.pl/dokumenty/klimatyzacja.pdf
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
Ilort zaskakujesz mnie coraz bardziej
llort napisał(a):A roboczo-godzina powinna powalać na nogi. I tutaj poznałem kres mojej wyobraźni. :lol:
na kolana
z nóg powinna zwalać Ilort gdybyś 10% wysiłku jaki wkładasz w zawistne komentarze wkładał w przekazywanie wiedzy byłbyś moim guru.
NO
Sekty to nie moja domena ni specjalność
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
llort napisał(a):Przechodząc z mineralnego na sztuczny należy usunąć mineralny z układu ponieważ zawartość oleju w układzie jest procentowa i zależna od temperatur parowania.Czym niższa temperatura parowania tym więcej oleju w obiegu.Przykro mi że nikt nie propaguje powiedzenia że chłodnictwo to nie żużel. A roboczo-godzina powinna powalać na nogi.Procentowy rozkład oleju w sprawnym układzie chłodniczym znajduje się w poniższym linku.Czasami bez ustawienia rotacji sprężarek jedna ma za mało a druga za dużo ale kto tu mowil o zmianie z mineralnego na syntetyk a jezeli juz tak, to caly system trzeba wyczyscic a pytanie bylo tylko o sprezarke pozdrawiam cie L...........k
Panowie wracamy do tematu. Jako że zbliżają się upały czas naprawić klimę .W kanałówce padła sprężarka . Jako że ma ona już 4 lata to opłacalność wymiany sprężarki na nową była znikoma. W między czasie kupiłem j weź z dziurawym skraplaczem w celu przekładni kompresora . Jednak przed montażem chciałbym samą sprężarkę przepłukać i wlać nowy olej .
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY