Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pytanie do Specjalistów.

22 Odpowiedzi, 18948 Wyświetleń

Pytajacy_Tomasz

2011-04-12, 09:40:45
Nowy użytkownik
Hej,
jestem użytkownikiem, a nie serwisantem który jest za bardzo dociekliwy Smile tak dla informacji serwisantów.
Krórtko chodzi o to. Posiadam klimatyzator ELTA - tylko chłodzenie.
Jako, że zbliża się okres wiosenny potem letni firmy serwisujące klime mają niższe ceny więcej czasu zadzwoniłem o przegląd. Klima działała no i dalej działa. Jednak coś mi się panowie nie podobali. Przyjechali oczyścili klime z kurzu umyli filtry no i sprawdzili ciśnienie czynnika. Wkońcu coś kręcą głową i mówią, że jest malutko gazu bo jedt jeden bar (pokazali na zegarach), zapytałem ile powinno być odpowiedzili, że 5 bar. Trochę mnie to zdziwiło bo klima chłodzi, a taki brak to chyba nie powinna działać ?, no ale mówię ok jak trzeba to uzupełniajcie. Podłączyli pompe zrobili próżnie no i zaczeli nabijać gaz z butli. Powiedzili, że powinno być 5 bar. Po chwili panowie mówią, że coś nie tak bo wchodzi tylko 4,5 nie da się więcej, a klima jak chłodziła tak chłodzi ( nie widać różnicy, a na zegarach 4,5). Na dworzu było 8 stropni ciepła mówią, że to może dlatego (serwisant mówi może - koleje zdanie serwisanta które mnie zaniepokoiło). Stwierdził, że czynnik jest OK, a Ja mam zobaczyć jak klima będzie działała w upały w razie co wrócą i poprawią. Jednak do końca nie jestem pewien czy jest to poprawnie zrobione po ich wyjściu sprawdzałem klime faktycznie chłodzi fajnie ale przypadkiem zerknąłem na tabliczkę na dole klimy, a tam na tabliczce pisze ciśnienie tłocznej i ssącej ( oni na to nie patrzyli). Tłocznej to 3.0mpa, a ssącej to 0,8mpa. I tu moje pytanie czy wartość ciśnenia na zaworze do którego podłączali zegary nie powinna wynosić 3,0mpa ? Czy za dużo nabili uzupełniając do 4,5 ? Nie znam się na tym kompletnie ale nie wzbudzili mojego zaufania, a teraz mam obawy czy się coś nie popsuje. Dzwonić do nich? niska temp na zewnątrz ma wpływ ? Nie jestem pewien też czy te 4,5 na zegarkach to było w mpa bo oni chyba mówili bary ? ale przegooglałem 3.0 mpa na bary to wychodzi 30 bar. i coraz bardziej się niepokoję. Klima narazie działa super.
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-04-12, 10:16:53
Zaawansowany użytkownik
Mniej więcej procedurka się zgadza. Troszkę niepokoi mnie to że "więcej się nie da" mogły majstry przeładowac układ. Żeby nabic prawidłową ilośc czynnika to po odzyskaniu starego (zakładam że ta Elta na 407 hula) powinni nabic na wagę z tabliczki znamionowej a jak się już uparli na ciśnienie to powinni zmierzyc też temperaturę rurki i wyliczyc przegrzanie. Ale może byc wszystko ok. Włącz klimę na maksymalne chłodzenie i niech pochodzi ze 20 min sprawdz czy nie lodzą się rurki i śrubunki przy jednosce zewnętrznej i parownik (chłodnica) w mieszkaniu- nie powinny. Sprawdź temperaturę na wydmuchu w mieszkaniu powinno byc ok10st C. Możesz też zmierzyc pobór prądu o ile masz czym i wiesz jak powinien byc mniejszy niż maksymalny (masz podany na tej tabliczce). To że Ci się serwisant nie podobał nie znaczy że schrzanił robotę. A jak cos nie halo to dzwoń po nich (ten się nie myli...)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-04-12, 10:34:17 przez bartekyogico.)
  • Odpowiedz

Pytajacy_Tomasz

2011-04-12, 11:02:18
Nowy użytkownik
Ja nie powiedziałem, że jest źle lub coś mi się nie podoba.
Nie zrozumiełeś mnie. Po prostu chcę wiedzieć czy wszystko jest napewno OK.
Nie znam się na tym wogóle, a widząc różnice w ilości ciśnienia ( zegary, a etykieta serwisowa) zacząłem się zastanawiać.
Uważam, że każdy się może pomylić ale też nie bedąc ekspertem nie mogę zadzwonić i mówić swoich racji.
  • Odpowiedz

Pytajacy_Tomasz

2011-04-12, 11:07:41
Nowy użytkownik
Jaki powinien być objaw zbyt dużo nabitej klimy ?
Co może się stać jeśli klima faktycznie była by za dużo nabita ?
  • Odpowiedz

awax

2011-04-12, 11:12:12
Top użytkownik
Przy obecnych temperaturach zewnętrznych bez narzędzi serwisowych nie będzie znaczących objawów.Jak przyjdą upały może być gorzej niemniej jednak automatyka zabezpieczająca powinna wówczas zadziałać
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-04-12, 11:15:29
Zaawansowany użytkownik
Słabe chłodzenie, głośniejsza praca i za duży pobór prądu. Nagrzej w chałupie potem włącz klimę żeby sprężarka w agregacie zew chodziła min 10 - 15 min i posprawdzaj co możesz. Nie stresuj się będzie ok.
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-04-12, 11:17:01
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):Przy obecnych temperaturach zewnętrznych bez narzędzi serwisowych nie będzie znaczących objawów.Jak przyjdą upały może być gorzej niemniej jednak automatyka zabezpieczająca powinna wówczas zadziałać
W tej Elcie to tylko termik na sprężarce.
  • Odpowiedz

awax

2011-04-12, 11:24:51
Top użytkownik
Czyli powinno się jednak napełniać na wagę
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-04-12, 13:20:16
Użytkownik
teoretycznie tak ale osoba, która przez przypadek nie wzięła wagi a zna się na robocie może to zrobić bez niej Smile co prawda jest to dłuższy zabieg ale realny do wykonania Smile
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

awax

2011-04-12, 13:42:16
Top użytkownik
Owszem realny,jednak bardziej skomplikowany niz zorganizowanie wagi.
Przy tak niskiej temperaturze zewn. w funkcji chłodzenia nie napełniałbym bez wagi,a jeżeli już to raczej wolałbym niedopełnić niż ryzykować przeładowanie.Chętnie poznam sposoby na proste napełnienie bez wagi,termometru itd.
  • Odpowiedz

byniom

2011-04-12, 13:51:54
Moderator
Wartości ciśnień z tabliczki to jak sie nie mylę to ciśnienia testowe z tym że ciśnienie ssącej mi trochę nie podchodzi.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-04-12, 14:59:38
Zaawansowany użytkownik
powinni nabić na wagę (zwłaszcza że odzyskali czynnik i robili próżnie). jak coś będzie nie tak to dzwoń do serwisantów i tyle.
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-04-12, 15:09:02
Użytkownik
Pytający Tomaszu każdy czynnik ma swoją odpowiednia wartość w barach. np. na 410 ma inny niż r22 jeżeli chcesz mieć dobrą odpowiedz podaj nam jaki czynnik chłodniczy jest w tym urządzeniu, najlepiej model urządzenia. Ostatnio w McQuay 7kW miałem ciśnienie 5,0 bara urządzenie słabo chłodziło. Ciśnienie gazu było za niskie, wykryłem nieszczelność przy zaworach. co się okazało rurka miedziana niestety się wyczerpała Smile na moje szczęście oczywiście Tongue Najlepiej jak Ci fachowcy co byli u ciebie, by spuścili czynnik, sprawdzili instalację pod względem nieszczelności. Napełnili odpowiednią ilość czynnika i uruchomili urządzenie. Zanotowali 3x pomiar w odstępach czasu co jakieś 15-20 minut (ciśnienie, pobór, przegrzanie,temp pow.). Można gdybać ale jak nikt tego na oczy nie widzi to tylko domyślać się może.
Pozdrawiam
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

mg

2011-04-12, 15:54:28
Top użytkownik
i?
  • Odpowiedz

llort

2011-04-12, 16:10:41
Zaawansowany użytkownik
30 MPA i 0,8MPA przy 410-a są odpowiednimi ciśnieniami.)0,8 MPA = się prawie 8 bar.Tylko nie wiem czy pomiar dotyczy ciśnienia rzeczywistego czy absolutnego Smile
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

Pytajacy_Tomasz

2011-04-12, 18:47:19
Nowy użytkownik
Klimatyzacja to - Elta KFRA-12A
czynnik 407c

Jeśli chodzi o serwis to była to standardowa usługa serwisowa czego na początku nie dodałem umycie klimy filtrów, sprawdzenie szczelności. Niski stan czynnika okazał się dopiero po sprawdzeniu czynnika. Jak pisałem klima działała normalnie.
Od montażu około 3 lata temu klima nie miała serwisu więc ciężko mi powiedzieć ile było dawniej. Cały czas działa bez zarzutów.

Później sprawdzę jeszcze raz wartości na naklejce serwisowej ale chyba dobrze podałem.

Jeśli chodzi o serwis to nie mogę im nic zarzucić to co mieli w ofercie serwisowej wykonali, uzupełnili czynnik, a klima działa.
Firma poinformowała mnie, że jeśli w cieplejszy dzień okaże się, że czynnika jest za mało to go uzupełnią.
Podejście serwisu spodobało mi się.
Mój temat pojawił się z mojej ciekawości ponieważ jak pisałem powiedzieli, że nabili 4,5 nie wiem czego bo nie spojrzałem chyba mówili bara, a na klimie odczytałem 3,0 mpa. Boje się również o sprężarke klimy w przypadku zbyt dużej ilości czynnika.
  • Odpowiedz

Pytajacy_Tomasz

2011-04-12, 18:53:43
Nowy użytkownik
Ciśnienie ssące to 0,65 mpa.
  • Odpowiedz

Pytajacy_Tomasz

2011-04-12, 19:08:05
Nowy użytkownik
W odpowiedzi czy czynnika jest za dużo czy nie ?
czy ciśnienie na zegarach to co innego jak ciśnienia na etykiecie?
Nie chce aby się coś popsuło.
  • Odpowiedz

awax

2011-04-12, 19:21:14
Top użytkownik
Wciąż ten sam problem,same ciśnienia nie są żadnym wykładnikiem prawidłowości działania.
Przy obecnych temperaturach zewnętrzych i niewielkim zapotrzebowaniu wewnątrz nawet jeżeli
czynnika będzie dwa razy za dużo to ciśnienia się niewiele zmienią,po prostu niewielka część skraplacza wystarczy do skroplenia gazu.Problem może ujawnić się gdy temperatura wzrośnie.
Może ktoś to zna ,ale ja nie znam precyzyjnej metody napełniania klimatyzatora "na ciśnienia" to takie "na oko"
  • Odpowiedz

Pytajacy_Tomasz

2011-04-12, 19:43:30
Nowy użytkownik
Rozumiem.
Dzięki wszystkim za informacje i pomoc Smile
Używam i liczę, że się nie popsuje.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-04-12, 21:03:39
Moderator
llort napisał(a):
llort napisał(a):To w czym masz problem Judaszu?
Użytkownik nie zadaje takich pytań.Tylko dywersant :|
Od pierwszego postu tak uważam.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-04-13, 02:34:53
Zaawansowany użytkownik
Pytajacy_Tomasz napisał(a):W odpowiedzi czy czynnika jest za dużo czy nie ?
czy ciśnienie na zegarach to co innego jak ciśnienia na etykiecie?
Nie chce aby się coś popsuło.

moim zdaniem musisz zaufac montazyscie

to jest moja rada

a nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa