Witam.Mam dylemat.mam zlecenie na modernizacje sterowania dyzej komory mroźniczej na spręzarce Bitzer 6h-20.Spręzarka sterowana jest presostatem niskiego cisnienia-wyłączenie przez odessanie czynnika i wty jest problem.Spręzarka ma chyba przeciek ze strony tlocznej na ssawną i powuje to krutkotrwałe załanczanie sie sprężarki żdeby utrzumać odpowiednie ciśnienie po stronie ssawnej.Oczywiście dzieje sie to na postoju spręzarki,podczas pracy jest ok.Czy nie zaszkodze spręzarce jak zrobie wyłanczanie nie przez presostat , ale przez regulator temperatury -bezpośrednio.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Wyłączenie przez odessanie czynnika.
16 Odpowiedzi, 15131 Wyświetleń|
Moim zdaniem lepiej nie kombinuj.
To że sprężarka co jakiś czas się załącza to normalne > może to być przez małą nieszczelność płytek zaworowych ( rzadko która sprężarka jest idealnie szczelna ), napływ czynnika do parownika z przewodów zasilających ( zmagazynowanego już poza elektrozaworem odcinającym zasilanie ),jakieś resztki gazu zmieszanego z olejem itp.powodują wzrost ciśnienia a co za tym idzie załączenie sprężarki. Przy załączeniu termostatem może być źle dla sprężarki w przypadku zalania płynnym gazem parownika ( np. uszkodzony zawór odcinający ). Możesz mieć później duży problem. No ale to tylko moje zdanie.
nie zaszkodzisz, wręcz pomożesz. Sprężarka nie moze sie zbyt często włączać. Uzyj termostatu do regulacji pracy a presostatu do zabezpieczenienia sprężarki.
.
Wiem,ze zalecane jest wyłączenie przez odssanie czynnika.Spręzarka załancza sie dosłownie na trzy sekundy co trzydzieści sekund.Szkoda spręzarki,tym bardziej że jest to duży agregat rozruch przez dzielone uzwojenia.Niedawno rozmawiałe z serwisantami montujacymi gondole mroxnicza w sklepie.Zrobili sterowanie bezposrednio i to mnie zastanowiło.Powiedzieli że jak jest układ jeden na jeden to nie koniecznie wyłanczanie typu pump down.
to koniecznie musisz to zmienić, 120startów na godzinę ja po prostu zabije. A co do mozliwości zalania cieczą, to masz elektrozawor, jezeli elektrozawór nawali to nic złego sie nie dzieje bo cisnienie i tak ci sie wyrównuje, więc duzo cieczy nie przeleci. Z resztą tak jak piszesz, pomp down do większosci systemów nie jest potrzebny, to szczególne przypadki.
.
volume29 napisał(a):Spręzarka załancza sie dosłownie na trzy sekundy co trzydzieści sekund. Nie pisałeś że tak często. To rzeczywiście chyba nie masz innego wyjścia.
Dzieki za podpowiedzi , ale mam jeszcze jedno pytanie związane z tym zestawem .Sprężarka ma zamontowany docgladzacz na powrocie (wymiennik plytowy).Ma tez zawór elektromagnetyczny przed zaworem rozpręznym na zsilaniu wymiennika .czy ten zawór ma sie załanczać równolegle ze spręzarką ?Jest tez odciązacz rozruchu w postaci zaworu elektromagnetycznego na powrocie i zasilaniu powrót i zasilanie łączone sa tym własnie zaworem , z tym sterowanie tego zaworu jest odłączone podłanczać go czy nie .Spręzarka staruje pozproblemowo w obecnym układzie.Zaznaczam ze modernizacja polega na uporządkowanu szafy sterowniczej jest tam taki bałagan że po otwarciu jej zastanawiałem sie jak to jeszcze może dzialać :/ .
haha, no oczywiście, że jest wyłączony bo ktoś kto to serwisował przed Toba nie wiedział co to chlodnictwo.
Więć po kolei. 1. Zawór pomiedzy tłoczeniem i ssaniem słuzy do wyrównania ciśnienia PRZED startem sprężarki. działa to tak. Termostat daje sygnał startu na czasówkę, która włącza na jakis czas (musisz go po prostu zmierzyć, z reguły 10-15sekund) ten zawór, on wyrównuje (lub prawie wyrównuje) ciśnienia i sprężarka ma łatwiejszy start. Drugi przekaźnik czasowy wyłącza ten zawór parę sekund po starcie. Ważne jest, aby byl zawór zwrotny na lini tłocznej za bypassem. 2. Tak, ten elektro zawór przed elementem dławiacym ma pracować razem ze sprężarką.
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-04-10, 09:25:43 przez crocens.)
Należało by sprawdzić elektrozawór czy nie przepuszcza czynnika na postoju.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
Do volume29 - przyjęte jest słownictwo ssanie i tłoczenie, a nie zasilanie i powrót. Chociaż zasilanie występuje w trochę innym znaczeniu.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
volume29 napisał/a:
Spręzarka załancza sie dosłownie na trzy sekundy co trzydzieści sekund. Nie pisałeś że tak często. To rzeczywiście chyba nie masz innego wyjścia. Ma wyjście.Sprawdzenie EZX -sa liniowego -dalej wymiana płyty zaworowej.Jeżeli to nie pomoże to dalsza dedukcja nie zaszkodzi.A jeżeli uszkodzona płyta to na pewno nie bez przyczyny jej poszukania wymieniałem na nową.Nową zakładałem po odpowiedniej diagnozie.Elementów powodujących takie rysunki z lat szkolnych może być wiele.A trudno artyście stworzyć portret na taborecie,gdzie portretowany spada z niego co 30-sekund
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
To jaki element kontroluje temperaturę w komorze? Sterownik? I on zamyka elektrozawór, a sprężarka wyłącza się dopiero po obniżeniu ciśnienia? Tylko tyle????
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
i generalnie nie ma w tym nic złego
tyle że tutaj cisnienia się wyrównują bardzo szybko co jest problemem
.
Chyba warto zacząć od sprawdzenia dlaczego te ciśnienia tak szybko się wyrównują?,czy to ma miejsce już po osiągnięciu zadanej temperatury i wyłączeniu termostatem?
Wypadało by opisać stosunek wzrostu ciśnienia do czasu.Bo może tylko dyferenciał zbyt niski
Dziękuje wszystkim za rady i podpowiedzi.
Pozdrawiam. Krzysztof.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY