Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Smród w klimie, parują szyby

16 Odpowiedzi, 18309 Wyświetleń

monry

2011-04-13, 08:38:48
Nowy użytkownik
Witam
Zwracam się o pomoc do doświadczonych ludzi Wink Pacjentem jest Lancia Lybra z 2000r. Sama klimatyzacja działa bardzo dobrze, dzisiaj przeszła przegląd i temperatura nadmuchiwanego powietrza to 2stopnieC. Nie mogę sobie jednak poradzić z problemem powstałym chyba przez poprzedniego użytkownika. Mianowicie po odpaleniu samochodu pierwszy raz danego dnia wszystko jest ok, natomiast gdy trochę postoi i wsiadam drugi raz to na 2s parują szyby i czuć jakby stęchliznę z nawiewów przez krótki czas. Próbowałem już odgrzybiać różnymi sposobami i na nic to się zdało. Czy takie objawy są charakterystyczne dla zasyfionego parownika? Czy może jakaś inna przyczyna?
Dzisiaj zamierzam dostać się jakąś chemia bezpośrednio do parownika i mam zamówiony filtr Manna z aktywnym węglem, może to coś pomoże.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-04-13, 10:31:40
Zaawansowany użytkownik
no to masz problem jak wszyscy, czyli jest to standart to znaczy ze problemu juz nie masz Smile
  • Odpowiedz

mg

2011-04-13, 10:39:00
Top użytkownik
Parowanie szyby.
Spróbuj osuszać parownik przed postojem tzn. wyłącz klimatyzacje i zwiększ intensywność nadmuchu, 10 minut przed postojem samochodu(półśrodek).
To jest dość typowe zjawisko, wilgotne powietrze z parownika trafia na chłodną szybę, musi zaparować. Wink
Przykry zapach zwalczysz skuteczną dezynfekcją, w ostateczności czyszczenie mechaniczne z kanałami włącznie.
  • Odpowiedz

monry

2011-04-13, 12:33:00
Nowy użytkownik
A czy może być to przez zapchany dren od skroplin? Czy np. ilość wody pod autem po 20min pracy klimatyzacji powinna być znaczna? Jeśli tak to spojrzę przy okazji dzisiejszej dezynfekcji.
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-04-13, 12:39:22
Zaawansowany użytkownik
Ilosc wody zalezy od wilgotnosci powietrza
  • Odpowiedz

wenon

2011-04-13, 18:44:07
Moderator
ja osobiście w 18 letniej audiczce aby zabić zapach grzybka zastosowałem odgrzybiacz wurtha wpuszczany w kanały dałem 4 puszki w kilku dniowych odstępach potem zastosowałem ozonator i w taki oto sposób pozbyłem się nieprzyjemnego zapachu. ozonator też stosowałem w odstępach 2dniowych 4 razy.
czyli:
puszka odgrzybiacza, ozonator. 2-3 dni przerwy powtórka
"I DON'T MIND IF I DON'T HAVE A MIND." (Kurt Cobain)
  • Odpowiedz

mg

2011-04-13, 20:17:49
Top użytkownik
To jeszcze nic!, ja w moim Suzuki zapakowałem siedem puszek Wurtha w jeden dzień, na drugi dzień cztery puszki Forcha i litr Tunapa. Efekt zadowalający.
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-04-13, 21:31:21
Zaawansowany użytkownik
efekt zadowalajacy ze wzgledu na halucynacje podrozujacych czy pozbycie sie smrodu ? - żart Smile

W pewnym Clio 2005 r w climatronicu w upalny dzien, pod wieczor po wylaczeniu klimy, ktora pracowala dluzszy czas, bez podwyzszania temperatury z nawiewow leciala biala para (normalnie kopcilo sie). Czym to moze byc spowodowane ?

PS. Ten Wurth do climatronicow tez sie nadaje ?
  • Odpowiedz

mg

2011-04-13, 22:02:43
Top użytkownik
Robert81r napisał(a):efekt zadowalajacy ze wzgledu na halucynacje podrozujacych czy pozbycie sie smrodu ? - żart Smile

W pewnym Clio 2005 r w climatronicu w upalny dzien, pod wieczor po wylaczeniu klimy, ktora pracowala dluzszy czas, bez podwyzszania temperatury z nawiewow leciala biala para (normalnie kopcilo sie). Czym to moze byc spowodowane ?

PS. Ten Wurth do climatronicow tez sie nadaje ?

To była mgła.
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-04-13, 22:05:28
Zaawansowany użytkownik
calkiem mozliwe ...
  • Odpowiedz

mg

2011-04-13, 22:17:27
Top użytkownik
Czy to zjawisko miało podobną intensywność:
http://www.youtube.com/watch?v=OheQmuEMTpw&feature=fvst
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-04-13, 22:29:08
Zaawansowany użytkownik
Big Grin

nie no az tak zle nie bylo ...
  • Odpowiedz

mg

2011-04-13, 22:35:38
Top użytkownik
Niskie odparowanie. Problem z elementem dławiącym, termostatem parownika.
Zakładam że ilość czynnika jest odpowiednia.
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-04-14, 09:13:03
Zaawansowany użytkownik
wiesz - mozesz miec racje. Samochod nie moj, tylko widzialem to z pozycji pasazera.
Woda / skropilny wylewaly sie pod nogi pasazera (moze tylko zatkany odplyw lub tej wody bylo za duzo), natomiast rurka ssaca grubo oszroniona prawie do samej sprezarki.
  • Odpowiedz

llort

2011-04-15, 19:50:34
Zaawansowany użytkownik
A auta pewnie z terenów po powodziowych :/
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

j_a_c

2011-04-17, 20:32:26
Użytkownik
ja ostatnio miałem c2 ultradźwięki ozon ,i nic po jednym dniu szyby parują i jest smród,filtry nowe ,odpływ drożny ,śmierdzi,.. nawet bez używania klimatyzacji.
Wynik po rozebraniu wszystkiego okazało się ze z ogrzewania wyciągnąłem 2 garści potłuczonej szyby ,szkło przetarło nagrzewnice, ubytków płynu prawie nie było ale pociła się na tyle ze śmierdziało ,nowa nagrzewnica osunięte szkło i działa juz 6 miesięcy bez smrodu
j_a_c WROCŁAW
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa