Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Płukanie sprężarki przed wymianą oleju .

12 Odpowiedzi, 12435 Wyświetleń

michal1234zxcv

2011-04-11, 19:35:57
Nowy użytkownik
Witam , panowie mam pytanie do osób siedzących w temacie czy płucze się sprężarki po wylaniu starego uleju i nalaniu nowego ?Spręzarka wymontowana z układu.
  • Odpowiedz

Konrad

2011-04-11, 19:38:35
Nowy użytkownik
michal1234zxcv napisał(a):Witam , panowie mam pytanie do osób siedzących w temacie czy płucze się sprężarki po wylaniu starego uleju i nalaniu nowego ?Spręzarka wymontowana z układu.

Po nalaniu nowego oleju to już chyba trochę za późno?
  • Odpowiedz

michal1234zxcv

2011-04-11, 19:39:29
Nowy użytkownik
Źle to określiłem przed nalaniem nowego Smile
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-04-11, 23:42:32
Zaawansowany użytkownik
rozni ludzie maja rozne zdanie
czy jak w samochodzie wymieniasz olej to pierwsze pluczesz?
czasami trzeba ale moimm zdaniem to sa wyjatki
  • Odpowiedz

awax

2011-04-12, 06:58:12
Top użytkownik
Samo płukanie sprężarki bez płukania układu chyba mija się z celem i byłoby półśrodkiem.
Oczywiście zależy od tego co było powodem wymiany oleju,bo jeżeli zawilgocenie układu to oczywiście trzeba układ płukać.
  • Odpowiedz

llort

2011-04-12, 18:11:40
Zaawansowany użytkownik
Przechodząc z mineralnego na sztuczny należy usunąć mineralny z układu ponieważ zawartość oleju w układzie jest procentowa i zależna od temperatur parowania.Czym niższa temperatura parowania tym więcej oleju w obiegu.Przykro mi że nikt nie propaguje powiedzenia że chłodnictwo to nie żużel. A roboczo-godzina powinna powalać na nogi.Procentowy rozkład oleju w sprawnym układzie chłodniczym znajduje się w poniższym linku.Czasami bez ustawienia rotacji sprężarek jedna ma za mało a druga za dużo Sad
http://www.webside.com.pl/dokumenty/klimatyzacja.pdf
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

bartekw

2011-04-13, 20:41:20
Zaawansowany użytkownik
Ilort zaskakujesz mnie coraz bardziej Smile
  • Odpowiedz

mg

2011-04-13, 22:11:12
Top użytkownik
llort napisał(a):A roboczo-godzina powinna powalać na nogi.

I tutaj poznałem kres mojej wyobraźni. :lol:
  • Odpowiedz

bxz

2011-04-13, 22:16:58
Zaawansowany użytkownik
na kolana Wink z nóg powinna zwalać Wink Ilort gdybyś 10% wysiłku jaki wkładasz w zawistne komentarze wkładał w przekazywanie wiedzy byłbyś moim guru.
NO
  • Odpowiedz

llort

2011-04-14, 19:43:50
Zaawansowany użytkownik
Sekty to nie moja domena ni specjalność Wink
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-04-15, 02:29:43
Zaawansowany użytkownik
llort napisał(a):Przechodząc z mineralnego na sztuczny należy usunąć mineralny z układu ponieważ zawartość oleju w układzie jest procentowa i zależna od temperatur parowania.Czym niższa temperatura parowania tym więcej oleju w obiegu.Przykro mi że nikt nie propaguje powiedzenia że chłodnictwo to nie żużel. A roboczo-godzina powinna powalać na nogi.Procentowy rozkład oleju w sprawnym układzie chłodniczym znajduje się w poniższym linku.Czasami bez ustawienia rotacji sprężarek jedna ma za mało a druga za dużo Sad
http://www.webside.com.pl/dokumenty/klimatyzacja.pdf

ale kto tu mowil o zmianie z mineralnego na syntetyk
a jezeli juz tak, to caly system trzeba wyczyscic
a pytanie bylo tylko o sprezarke
pozdrawiam cie L...........k Smile
  • Odpowiedz

michal1234zxcv

2011-04-19, 21:14:48
Nowy użytkownik
Panowie wracamy do tematu. Jako że zbliżają się upały czas naprawić klimę .W kanałówce padła sprężarka . Jako że ma ona już 4 lata to opłacalność wymiany sprężarki na nową była znikoma. W między czasie kupiłem j weź z dziurawym skraplaczem w celu przekładni kompresora . Jednak przed montażem chciałbym samą sprężarkę przepłukać i wlać nowy olej .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa