Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Gdzie posadowić jednostkę zewnętrzną?

26 Odpowiedzi, 19814 Wyświetleń
1 2 Dalej

Ghost70

2011-04-19, 08:19:07
Użytkownik
Proszę szanownych kolegów o poradę
Mam do wykonania instalację w domku jednorodzinnym. Chodzi o dwie sypialnie na poddaszu użytkowym, każda po około 15 mkw ? ekspozycja płd-zach. Inwestor przykłada dużą wagę do oszczędności energii co jest jednoznaczne z oszczędnością pieniędzy również ?).
Mam dwie możliwości i każda ma plusy i minusy:

A: Jednostka zewnętrzna na dachu ganku ? niski koszt instalacji, wysoki koszt użytkowania
+ krótka instalacja
+ instalacja w całości wewnątrz pomieszczeń
+ prosty montaż
- ekspozycja płd-zach (w upalne dni temp powyżej 50stC, dach pokryty czarna papą)
- większe zużycie energii
- jednostka trochę szpeci dom bo stoi na widoku
- w nocy w sypialni może być trochę głośno, jednostka stoi przy samym oknie a dom ma konstrukcję drewnianą

B: Jednostka na gruncie ? wysoki koszt instalacji, niski koszt użytkowania
+ jednostka całkowicie zacieniona (krzewy ozdobne)
+ jednostka praktycznie niewidoczna
+ mniejsze zużycie energii
- długość instalacji wzrasta o kolejne 5-6 metrów
- do poddasza instalacja musi iść po elewacji ? albo szpetne korytka albo wycinanie bruzd w ociepleniu budynku i późniejsze uzupełnianie wraz z tynkiem mineralnym i malowaniem ? też oszpeci elewację

Dla mnie obie formy są odpowiednie
A. Mało pracy, szybki zarobek
B. Dużo pracy, większy zarobek

Chce wobec inwestora postąpić uczciwie i doradzić lepszą opcję, proszę poradźcie co wybrać.

PS Jak już tak pytam to lepiej multi czy dwa single (oczywiście tylko inwertery wchodzą w rachubę).
PS w załączeniu rysunek pogladowy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-04-19, 08:20:00 przez Ghost70.)
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-04-19, 10:33:31
Zaawansowany użytkownik
forma "B" multi
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-04-19, 14:54:38
Zaawansowany użytkownik
A dlaczego multi jeżeli jest dużo miejsca na 2 skraplacze?
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-04-19, 15:40:35
Zaawansowany użytkownik
bartekyogico napisał(a):A dlaczego multi jeżeli jest dużo miejsca na 2 skraplacze?

a po co podnosic koszty?
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-04-19, 16:15:27
Użytkownik
Bogdan_New_Jersey napisał(a):a po co podnosic koszty?

Tak się dziwnie składa w tym naszym kraju, że dwa wydajniejsze single są tańsze od słabszego duala - pewnie to się zwróci po jakimś okresie użytkowania ale to już dla mnie wyższa matematyka. Może przy innej konfiguracji (np. multi 8) ten zwrot jest szybszy, no i bieżące koszy eksploatacji niższe ale przy dualu .... sam nie wiem - dlatego pytam Smile
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-04-19, 16:25:02
Zaawansowany użytkownik
U nas zakup multi jest ok 20-25% droższy. Nie wiem jak w ojczyźnie klimatyzacji... Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-04-19, 17:29:33
Zaawansowany użytkownik
jakos nie moge w to uwierzyc
umnie multi jest tanszy
  • Odpowiedz

byniom

2011-04-19, 17:31:34
Moderator
Bogdan bo ty mieszkasz z drugiej storny globu i jest odwrotnie Big Grin
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-04-19, 17:39:05
Zaawansowany użytkownik
ale teraz sparawdzilem na internecie i multi jest drozszy ale ma 16seer
a single jest tylko 13 seer i jest tanszy
cos kosztem czegos

ale w hurtowni zawsze mnie multi taniej wychodzi
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-04-19, 17:43:49
Moderator
Ja bym Multi instalował bo oszczędniej bo jedna sprężarka będzie działać a na późniejsze lata i serwis to i tak do dwóch urządzeń będziesz przyjeżdżał. Ja bym instalował skraplacz na dole tylko sprawdź jaka jest całkowita długość linii przy dualu.
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-04-19, 18:13:23
Zaawansowany użytkownik
tommatiz napisał(a):Ja bym Multi instalował bo oszczędniej bo jedna sprężarka będzie działać a na późniejsze lata i serwis to i tak do dwóch urządzeń będziesz przyjeżdżał. Ja bym instalował skraplacz na dole tylko sprawdź jaka jest całkowita długość linii przy dualu.
Co rozumiesz przez "oszczedniej bo jedna sprężrka będzie działac". Klient który umie liczyc nie zaakceptuje rozwiązania tyle droższego ( przykład Fujitsu katalog- 2 szt 09 inwerter po 2800 = 5600 kontra porównywalny multi za 8200) jeśli ma miejsce na 2 jednostki. Czasami nie ma wyjscia a wtedy płaczą i płacą. Nie zrozum mnie żle też wolałbym sprzedac i zamontowac multi.
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-04-19, 18:18:19
Moderator
I tak będzie oszczędniej z jednego duala bo sprężarka nie będzie cały czas na 100% działała. Chyba że mowa o Dualu On Off z dwiema sprężarkamiSmile. Oczywiście żart ale tu klient decyduje ale ja bym na duala namawiał. Pzdr
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-04-19, 18:27:59
Moderator
W samsungu to multi wychodzi taniej na pewno przy 4 j.w.
No i oczywiście multi są tylko inverterami, więc do takich porównuję.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-04-19, 18:31:40
Moderator
Shitashii napisał(a):W samsungu to multi wychodzi taniej na pewno przy 4 j.w.
Są jeszcze Multi nie Inverterowe na dwóch sprężarkach stare LG i chyba stare Mitsubishi Electric..
  • Odpowiedz

llort

2011-04-19, 18:32:49
Zaawansowany użytkownik
Ja również jestem za montażem na gruncie biorąc po uwagę krzewy ozdobne które czasami lubią temperaturę umiarkowaną i wbrew pozorom potrafią słono kosztować.Co na to inwestor?
Nie pisano o tym czy jednostki mają grzać w okresie przejściowym.Bo jeżeli tak to kolejny minus do montażu na gruncie z powodu kosztów. Wink
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-04-19, 18:36:54
Zaawansowany użytkownik
Rozpatrujemy inwertery z pytania - multi i single mają bardzo zbliżone EER więc oszczędnosc energii będzie (w kontekscie różnicy w cenie) żadna.
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-04-19, 18:39:58
Moderator
Ale troszeczkę odbiegamy od tematu: Pytanie czy A czy B więc Po mojemu lepiej B.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-04-19, 18:47:33
Moderator
Ghost70, dlaczego piszesz że j.z. szpeci ? Klima to szpan i te agregaty tak źle nie wyglądają. :| No i z tym się nie zgadzam, że ver.A to wysoki koszt użytkowania, a ver.B to niski koszt. Może niższy/ wyższy, ale nie niski/wysoki. Smile
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-04-19, 18:48:35
Użytkownik
Shitashii napisał(a):W samsungu to multi wychodzi taniej na pewno przy 4 j.w.

Przy dualu niestety na niekorzyść multi - prawie 2000,- (mowa wyłącznie o inwerterach).

... a musielibyście posłuchać rozmowy Pana Inwestora z Panią Inwestorowa.

Pan Inwestor patrzy tylko na koszty - jest skłonny zapłacić teraz więcej za duala ale muszę udowodnić, że mu się to zwróci w rachunkach za prąd (czego nie potrafię zrobić) w przeciwnym wypadku chce dwa mono. No i chce na gruncie a nie na dachu bo jw będzie w cieniu - znaczy taniej.

Pani Inwestorowa patrzy tylko estetycznie - chce mono i na dachu bo dwa pudła blaszane pod domem jak koleżanki zobaczą to padną no i że elewacja oszpecona a jak ona dobierze ten kolor, będzie trzeba cała ścianę malować itd. itp.

Istny cyrk. Już sam nie wiem co im doradzać. Ugrzęzłem na pierwszym punkcie instalacji - zamontować jednostki w uzgodnionym z Inwestorami miejscu

I ktoś powie, że zawód montera jest łatwy Big Grin
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-04-19, 18:51:47
Moderator
To niech się dogada Inwestor z Inwestorka a Ty tak zrobisz jak oni się dogadają Smile
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-04-19, 19:08:14
Użytkownik
No tak ... tylko oni oczekują ode mnie kompetentnej porady a tu pass Big Grin

To, że dach odpada raczej mam ustalone - przekonałem Panią Inwestorową, że na dachu dopiero będzie szpetnie jak koleżanki zobaczą a elewacji i tak się przyda odnowienie (mam u Pana Inwestora oko bo to po jego myśli było a sam nie potrafił żony przekonać).
Zostaje kwestia multi czy mono. Może stefanbud potrafi podpowiedzieć w kwestii wyliczeń, kiedyś takie mądre rachunki przedstawiał nt grzania klimą to może da rade wyliczyć oszczędności na multi ... a może już i mnie się udzieliło od tych inwestorów ...

Jedno jest pewne - oboje chcą mieć klimę w sypialni.

Cała opowieść sensacyjna się z tego robi Smile
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-04-19, 19:10:03
Moderator
http://www.forum.klimatyzacja.pl/viewtopic.php?id=5658 tu jest kilka moich linków odnośnie przewagi Inverterów. Wydrukuj i daj inwestorom Smile. Pzdr P.S. Szczególnie odpal linki z Carriera
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-04-19, 19:20:12
Użytkownik
THX Cool
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-04-19, 19:35:10
Moderator
Jeśli nie chcą dwóch j.z. bo przecież bardziej szpecą, to na jedną muszą się zgodzić, a więc FJM. A jaką moc im proponujesz?
  • Odpowiedz

barbie

2011-04-19, 19:53:59
Top użytkownik
zamontuj same jednostki wewnętrzne .sąsiedzi będą widzieli że masz klimatyzację .pobór prądu będzie bardzo niski .
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa