Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Przerywana praca sprężarki BMW E36

8 Odpowiedzi, 10126 Wyświetleń

Andrzej87

2011-05-01, 22:57:15
Nowy użytkownik
Witam

Czy w BMW E36 z 96 r. sprężarka klimatyzacji powinna po jej włączeniu chodzić nieustannie do jej wyłączenia przez użytkownika czy powinna wyłączać się i włączać samoczynnie po kilka razy na minutę(lub troszkę rzadziej)?

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-02, 06:56:02 przez Andrzej87.)
  • Odpowiedz

elektromechanik

2011-05-02, 07:00:48
Zaawansowany użytkownik
Andrzej87 napisał(a):Witam

Czy w BMW E36 z 97 r. sprężarka klimatyzacji powinna po jej włączeniu chodzić nieustannie do jej wyłączenia przez użytkownika czy powinna wyłączać się i włączać samoczynnie po kilka razy na minutę(lub troszkę rzadziej)?

Pozdrawiam

Masz :

1 za mało gazu w układzie. NAJBARDZIEJ PRAWDOPODOBNE

2 uszkodzony zawór rozprężny

Sprężarka powinna pracować do momentu wyłączenia przez Ciebie lub do osiągnięcia temperatury nastawionej (wyłączona przez termostat ).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-02, 07:03:06 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

janpl2

2011-05-02, 07:22:26
Użytkownik
u mnie jest to samo pracuje i niepracuje
30s pracuje 5s nie pracuje i tak w kółko a ostatnio nabijalem klime wiec pewnie gaz jest
  • Odpowiedz

Andrzej87

2011-05-02, 07:24:16
Nowy użytkownik
Moja z tego co zauważyłem chodzi cały czas, a koledzy w swoich E36, E46, E39 mówią, że się włącza i wyłącza i tak powinno być.

Czyli u mnie jest dobrze?

W E36 panel nie potrafi zarządzać sprężarka pod kontem jej włączenia samoczynnego po nastawieniu temperatury na mniejszą niż otoczenia i nie potrafi jej wyłączać po osiągnięciu temperatury. Potrafi tylko ją wyłączać dla bezpieczeństwa: oblodzenie parownika, wys. temp. lub ciśnienie itp. Tak jest z tego co wiem. Ewentualnie proszę mnie poprawić.

Jeżeli mam rację z tym panelem, to wtedy termostat nie ma nic do wyłączenia sprężarki po osiągnięciu temperatury wewnątrz czyli sprężarka byłaby sterowana wyłącznie przez użytkownika lub zabezpieczenia?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

gajdek419

2011-05-02, 17:25:22
Zaawansowany użytkownik
W E36 montowano spręzarki ze stałą wydajnością (tłokowe lub łopatkowe, w zależności od silnika) także załączanie/rozłączanie sprzęgła sprężarki jest jak najbardziej prawidłowe. W ten sposób realizowana jest regulacja wydajności sprężarki w zależności od potrzeb i warunków pracy.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2011-05-02, 17:37:56
Zaawansowany użytkownik
gajdek419 napisał(a):W E36 montowano spręzarki ze stałą wydajnością (tłokowe lub łopatkowe, w zależności od silnika) także załączanie/rozłączanie sprzęgła sprężarki jest jak najbardziej prawidłowe. W ten sposób realizowana jest regulacja wydajności sprężarki w zależności od potrzeb i warunków pracy.

OK. Ale z taką częstotliwością ????? ( po kilka razy na minutę )? :mad:

Jeszcze się z takim czymś nie spotkałem no ale Rolleyes Rolleyes Rolleyes
  • Odpowiedz

gajdek419

2011-05-02, 17:59:03
Zaawansowany użytkownik
co do częstotliwości zał/wył sprzęgła to trzeba popatrzeć jak wygląda sprawa na manometrach
  • Odpowiedz

radekklimat

2011-05-03, 06:04:50
Moderator
W BMW tak jest a czestotliwosc załaczania na podstawie opowiadan i tak jest do sprawdzenia, jest jeszcze cos takiego jak termostat przeciwzamrozeniowy i moze to on działa.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa