Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaki agregat do chłodni?

68 Odpowiedzi, 75995 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 Dalej

llort

2011-05-02, 13:25:43
Zaawansowany użytkownik
Najlepszym wziernikiem oleju jest poprawny rurociąg i jego średnice Smile
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

all14

2011-05-02, 13:42:10
Nowy użytkownik
No i dalej jestem w kropce ,był fachowiec i chce mi założyć używany (copland rotacyjny 404) 3kW przy -15 czy to nie przesada ? Kmora dokładnie 3,5 na 3 wys 2 ,płyta pianka 8cm , na podłodze styropian nad górą płyt jeszcze daszek z blachy ,temp chce mieć 7-9 stC , jak się zmieszczę w cenie to mam się zgodzić ?W sumie więcej mocyw zapasie.
  • Odpowiedz

crocens

2011-05-02, 14:19:16
Top użytkownik
1,7kW przy -5, założenia: 100kg kwiatów na dobę, wsad o temp 22*C, praca agregatu, 18h/dobę
I to jest już z zapasem... no i jak uzywka to może na 134a, będzie tańsza w eksploatacji a różnica w zakupie znikoma.

Po przeliczeniu to nei wiem czy to jednak dobry pomysł z tym 134a... tzn. oszczedności sa, ale znikome, zależy jaka różnica w agegatach.
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-02, 14:33:58 przez crocens.)
  • Odpowiedz

wit

2011-05-02, 15:13:50
Top użytkownik
3kW -to na taką komorę jest sporo. zwłaszcza przy -15C.
Zwróć uwagę na wielkość chłodnicy -niedopuszczalne jest dla kwiatów tak niskie odparowanie...
potrzebujesz raczej dużej chłodnicy o delikatnym podmuchu i nieco mniejszego agregatu.
1,5 -1,8kW wydajność agregatu przy odparowaniu około 0C jeśli chcesz mieć +5C w komorze.
Wtedy będzie 1,8-2kW -i odparowanie około +3+4C -jeśli temp ustawisz na +9C.
dość ważne -żeby była niewielka różnica temp miedzy tym co w komorze -i odparowaniem -wtedy masz dość dużą wilgotność w komorze i kwiaty mniej więdną.
Podobnie -delikatny podmuch -żeby nie uszkadzał delikatnych kwiatów.
tak projektowo... -to chłodnica w Twoim przypadku powinna mieć o około 50% większą wydajność niż agregat. i powinna być chłodnicą o małej wydajności wiatraków -lub z wiatrakami zmienionymi na słabsze -o mniejszych obrotach... lub z falownikiem obniżającym obroty....
zależy jakie kwiaty -jak wrażliwe tam wstawisz.
  • Odpowiedz

all14

2011-05-02, 15:55:19
Nowy użytkownik
dzięki za konkrety , a jak bym kupił ASPERA UT6220GK to jaki parownik byście dobrali? może coś z ECO EVS290ED mały?
  • Odpowiedz

wit

2011-05-02, 16:50:31
Top użytkownik
all14 napisał(a):dzięki za konkrety , a jak bym kupił ASPERA UT6220GK to jaki parownik byście dobrali? może coś z ECO EVS290ED mały?
troszkę mały ten parownik -przynajmniej dla tego agregatu. jeśli ustawiszw komorze temp rzędu +2C -to odparowanie będzie około -3 -4C -podmuch z chłodnicy będzie około 0C -i może "liznąć" delikatne kwiaty.
jeśli ustawisz w komorze około+9C -to odparowanie będzie na +1 +2 -i delta około 7stopni -dość mała wilgotność w komorze -i szybsze więdnięcie kwiatów -mniejszy "turgor"

albo o numer większa chłodnica i ten agregat

-albo minimalnie mniejszy agregat i ta chłodnica

np. ASPERA UT6217GK + EVS290ED.
zestaw jest minimalnie słaby -w upały możesz mieć kłopot z utrzymaniem +2C -zwłaszcza jeśli sporo załadujesz.
liczyłem dla dobowego załadunku 100kg kwiatów.

+5C spoko utrzymasz nawet w upał. Spora wilgotność -praktycznie przy nastawie +5C odparowanie około 0C -i może nawet odtajanie będzie zbędne.
Samo odtajanie można zrealizować pracą wentylatorów w czasie postoju agregatu a nie grzałkami. -ale nie ciągła praca -wymuszana tylko 3x na dobę w ramach odtajki.
  • Odpowiedz

crocens

2011-05-02, 17:07:22
Top użytkownik
np ECO MIC300, lub lepiej MIC400 z regulatorem obrotów wentylatorów (mogą byc też po prostu słabsze wentylatory).
Generalnie lepsza opcja druga, mniejszy przedmuch w komorze.

A MIC dlatego, że z samej budowy ma delikatniejszy "wyrzut", podajże 2,5m zasięg (te które ty podałeś mają chyba 4m)
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-02, 17:10:16 przez crocens.)
  • Odpowiedz

wit

2011-05-02, 17:35:52
Top użytkownik
- dla wcześniej proponowanego agregatu ASPERA UT6220GK ta chłodnica ECO MIC400 wydaje się doskonałym wyborem.
po dodaniu regulatora obrotów -i zduszeniu wiatraków do 900-1000 obr/min zestaw prawie wymarzony do komory -a kwiatuszki będą miały super.

I wydajności starczy na upał nawet jak troszkę z załadunkiem przesadzi...

tylko minimalnie drożej wyjdzie...
ale są już dwie opcje...

wydajność bez zapasu -opcja troszkę słabsza -budżetowa -ASPERA UT6217GK + EVS290ED.
oraz opcja "z wyboru" mocniejsza i z zapasem -ASPERA UT6220GK + ECO MIC400 + regulator obrotów chłodnicy.
  • Odpowiedz

all14

2011-05-03, 11:17:42
Nowy użytkownik
Super ,bardzo mi pomogliście , niestety małe ogrodnictwo to marny teraz biznes wiec musi wystarczyć wersja budżetowa , proponowany przez hurtownie zestaw to :

zawór elekrom. 1/4 CASTEL gwint 230v NC
filtr 6,35nm 103 1/4 gwint CASTEL
Zawór rozprężny TMV -00012 +1/-30 bez MOP
dysza FLICA 1,5 TMVD-00002
termostat Geco G-209-P00KL0-M12000
presostat podwójny LP/HP+reset na WC
chłodnica EVS290-ED 325w ECO3,5/7,0
agregat ASPERA UT6217GK

może być taka ostateczna kombinacja?

i jeszcze jedno fachowiec powidział ,że lepiej zrobic na stycznikach , czy te przekażniki w termostacie są tak słabe (16A, 30A) i lepiej użyć dodatkowo styczników ?

chciałbym to wszystko przywieść i postawić gościa przed faktem ,że ma to tylko poskładać do kupy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-03, 11:22:50 przez all14.)
  • Odpowiedz

crocens

2011-05-03, 11:40:05
Top użytkownik
dadałbym jeszcze wziernik czynnika chłodniczego. Wersja ekonomiczna starczy Smile w pewnych dniach w roku i pełnym załadunku może mieć problem ale myślę, że to będzie rzadkość. Jeżeli ma przekaźniki 16A to możesz podłączać bezpośrednio pod nie, w końcu nie płacisz za droższą wersję sterownika by dokupywać dodatkowo styczniki...

Danfoss ma gotowe skrzynki ze sterownikiem, bezpiecznikami itp. Podłączasz tylko kabelki i wszystko pięknie działa i wygląda. Danfoss Optyma control.

Trochę drogi ale możesz poogląadć
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-03, 11:45:45 przez crocens.)
  • Odpowiedz

all14

2011-05-03, 11:52:04
Nowy użytkownik
wziernik oczywiście bedzie ,musze go zaraz dopisac bo w końcu zapomnę Smile , co do stycznika to też tak myślałem ,że skoro sterownik jest przystosowany to po co stycznik ,chyba ,że myślał pod te 3kw.
ten z Danfossa też ładny ale ..... Smile
  • Odpowiedz

barbie

2011-05-03, 12:01:42
Top użytkownik
nie zapomnij o styczniku do grzałki odszraniania i bezpiecznikach .
  • Odpowiedz

wit

2011-05-03, 12:07:43
Top użytkownik
ja osobiście nie lubię tzr flica...

proponowałbym dać sprawdzonego -danfosa T2 -tylko, że to rzecz gustu -który zawór bardziej niezawodny?

ja preferuję danfossy.
i -zwłaszcza ostatnio -jak ognia unikam honywell.

co do flica -nie mam wyrobionego zdania... więc daję danfoss.

ponadto -pozytywne wrażenia mam z większymi tzr alco controls.

wracając do proponowanego TMV -00012 -on ma wewnętrzne -czy zewnętrzne wyrównanie ciśnienia? chyba wewnętrzne -a powinien być tzr z zewnętrznym.
  • Odpowiedz

all14

2011-05-03, 12:10:08
Nowy użytkownik
ok, a możecie opsać cykl pracy z grzałkami ?tzn . przypuśćmy że temp. ma zejść do 2st. ale przy 5st obladza się parownik wtedy jakś czujnik wyłącza agregat i włączają się grzałki na parę minut ,jak się grzałki wyłącza to włącza się agregat ,dobrze myślę? A wetylatory chodzą cały czas?
  • Odpowiedz

all14

2011-05-03, 12:15:04
Nowy użytkownik
wit napisał(a):ja osobiście nie lubię tzr flica...

proponowałbym dać sprawdzonego -danfosa T2 -tylko, że to rzecz gustu -który zawór bardziej niezawodny?

ja preferuję danfossy.
i -zwłaszcza ostatnio -jak ognia unikam honywell.

co do flica -nie mam wyrobionego zdania... więc daję danfoss.

ponadto -pozytywne wrażenia mam z większymi tzr alco controls.

wracając do proponowanego TMV -00012 -on ma wewnętrzne -czy zewnętrzne wyrównanie ciśnienia? chyba wewnętrzne -a powinien być tzr z zewnętrznym.

być może tam gdzie sładałem ofertę nie mają T2 ,bo o niego prosiłem ,a podali TMV ,zawsze mogę dokupić gdzie indziej ,tylko z jaką dyszą ma być T2 ?
  • Odpowiedz

barbie

2011-05-03, 12:19:11
Top użytkownik
źle myślisz z tym odtajaniem .
  • Odpowiedz

wit

2011-05-03, 12:19:36
Top użytkownik
T2 / TE2 chyba w każdej hurtowni chłodniczej mają... a proponują -to na czym mają lepszą przebitkę -albo co zalega magazyny...
  • Odpowiedz

crocens

2011-05-03, 12:21:17
Top użytkownik
dyszę dobiorą Ci sprzedawcy jak podasz moc agregatu. A co do rozmrażania to sterownik się tym zajmie, Ty musisz tylko podłączyć grzałki (możliwe że da się bezpośrednio pod ten sterownik). Chłodniaż Ci to zrobi, nie bój się
.
  • Odpowiedz

wit

2011-05-03, 12:27:03
Top użytkownik
TES2 -dysza nr 01
  • Odpowiedz

all14

2011-05-03, 12:33:47
Nowy użytkownik
z opisu wyniki ,że można podpiąć grzałki , chłodniaż mówił ,że bez grzałek (pewnie dlatego ,że ma taki parownik, jakby mi posklładał z tego co ma to przypuszczamm że też nie byłoby to odpowiednio dobrane), ale jak teraz będą w zestawie to bedzie musiał podłączyć . Wink ,no nic jak bedę miał komplet na miejscu ,to mam jeszcze jednego gościa który już u mnie robił ,jak nie jeden to drugi powinien to zmontować poprawnie ,Bardzo dziękuje za wyczerpujęce odpowiedzi ,napewno bedzę miał jeszcze jakieś pytania ,ale przynajmniej wiem juz czego się trzymac Smile
  • Odpowiedz

wit

2011-05-03, 12:56:07
Top użytkownik
odtajka.
ustawiasz na sterowniku co ile godzin ma się odtajać.
jeśli masz w komorze ustawione około 0*C -to robisz odtajanie grzałkami. w ustalonym odstępie czasu zatrzymuje się agregat i wentylatory a starują grzałki.
teraz -zależnie od sterownika dwie opcje... albo po ustalonej ilości minut grzałki się wyłączają i ponownie włącza się chłodzenie -albo mierzona jest temperatura chłodnicy -i jak lód się stopi -a chłodnica osiągnie ustawioną temperaturę np +10*C -to grzałki wyłaczą się a właczy ponownie agregat i wiatraki.

przy ustawionej temp w komorze +4*C lub większej albo jak po prostu tworzy się mało lodu a masz z +2*C możesz zrobić odtajanie bez grzałek. wtedy
normalnie w czasie pracy włącza się i wyłącza agregat i wentylatory -a w czasie odtajania włączają się same wentylatory - i cieplejsze powietrze komory topi niewielką ilość lodu.
drugie rozwiązanie zużywa mniej prądu -jednak nie zawsze można je używać. jeśli temp bliska 0*C a lodu dużo -to taka metodasię nie sprawdzi.

Obie metody -to dwa całkiem różne systemy. inaczej wykonujesz instalację elektryczną pod każdy z nich -nie są zamienne. budujesz albo tak albo tak...
albo troszkę komplikujesz instalację elektryczną i dajesz jakieś przełączniki...

no ewentualnie da się to zrobić w automatyce... tylko po co -za ile ?
  • Odpowiedz

all14

2011-05-03, 13:40:39
Nowy użytkownik
ok,automatyka i elektryka spoko jak chłodnica bedzie z grzałkami to zrobimy odtajanie grzałkami (w sterowaniu mam doswiadczenie tylko ,żebym wiedzał co ma się kiedy się włączyć ,ale teraz się dowiedziałem ), a zauważyłem ze UT6217GK ma inne srednice ssanie 1.2" tłoczenie 3,8",czyli zawory ,wziernik filter dobieram na 3/8" ?(chociaż pewnie w hurtowni powinni dobrać odpowiednio)

może jest tu ktoś z okolic Rudy Śląskiej co to poskładał i uruchomił ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-03, 14:56:04 przez all14.)
  • Odpowiedz

wit

2011-05-03, 15:30:41
Top użytkownik
jak w komorze będziesz miał +4 lub więcej -rób odtajanie wentylatorami.
Da radę -a agregat będzie miał lżej... wtedy w trakcie odtajania-komorę chłodzisz kosztem lodu który jest na chłodnicy -a lód topisz... powietrzem z komory.
nie wprowadzasz dodatkowego ciepła -z którym potem musi sobie poradzić agregat -i nie zużywasz dodatkowego prądu do zasilania grzałek.

mając +4 w komorze... -odparowanie na tym zestawie będzie około -2C -i lodu osadzać będzie się bardzo mało. -odtajanie wentylatorami da radę.
mając około +7 w komorze -lód w ogóle nie powinien się osadzać...

jeśli będziesz chciał czasem schodzić do temp +2 lub niżej -to obowiązkowo odtajanie grzałkami.
-odparowanie niżej -około -4*C -wiec więcej lodu a dość zimne powietrze -+2*C nie da rady tego stopić -odtajanie wentylatorowe odpada.
  • Odpowiedz

coolmaker1

2011-05-03, 16:17:23
Zaawansowany użytkownik
Witam.Czy wyłącznik krańcowy był brany pod uwagę.A może sporo zaoszczędzić.Przy zakładanej temperaturze podłączanie grzałek chłodnicy mija sie z celem.Wit to dobrze opisał.Pozdrawiam
  • Odpowiedz

all14

2011-05-03, 16:17:45
Nowy użytkownik
ok , raczej bedzie powyżej 4 ,nawet ze względów zdrowotnych , pamiętam jak na początku chodziłem wiecznie połamany i zakatarzony Rolleyes , jak się coś robi w szklarni gdzie jest ponad 30*C i nagle trzeba wejść do chłodni gdzie jest 2 to ja dziekuję .5* dla mnie to szczyt mażeń 7 norma ,a 9 przy upałach może być Smile , pozatym kwiatek wyciągnięty latem z temp 0-2 *C pociągnie kilka godzin .
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa