Witam panowie. Jestem nowy, lecz już wcześniej miałem okazję czytać na tym forum, i w takim razie witam wszystkich. Wracając do mojego problemu, posiadam audi A6 C4 1996r 2,5 TDI. I moje pytanie brzmi, ile oleju powinno się prawidłowo wcisnąć do układu, w książce pisze że od 250-300ml, a gazu 750-800 g. Sprawa wygląda następująco, klimatyzacja w ogóle nie działała, ponieważ była pusciutka, samochód jest powypadkowy i sądzę że chłodnice były wymieniane i nie nabili klimatyzacji, samochód posiadam nie całe 6 miesięcy. Specjalista mi wcisnął tylko 25 g tegoż oleju, i moje pytanie brzmi czy to nie jest za mało. On mi mówił o jakimś systemie 3, 2, 1. czyli przypuścmy jeżeli wchodzi 800 g gazu to 3razy8 to jest 24 tyle minut musi być układ pod próżnią. 2razy8 to 16 i powiedział że troszeczke więcej mu damy tego oleju i dał 25g. A 1razy8 to 8 i tyle dał tego czynnika UV. I moje drugie pytanie brzmi jest to jakiś sensowny ten system czy tylko wyssane z palca. Trzecie pytanie brzmi jak to się powinno prawidłowo obliczać, stosunek oleju do gazu, i czwarte pytanie jaki jest stosunek wagi do ilości oleju, np 100ml oleju ile waży. Bardzo proszę o pomoc, wiem że niektórym mogą się wydawać głupie te pytania, lecz proszę o pomoc, ponieważ chce uniknąć zapsucia sprężarki i innych elementów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-10, 20:33:22 przez afro89.)
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
obliczenia oleju do klimatyzacji nietypowa sprawa proszę o pomoc
7 Odpowiedzi, 10744 WyświetleńUżytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY