Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

obliczenia oleju do klimatyzacji nietypowa sprawa proszę o pomoc

7 Odpowiedzi, 10746 Wyświetleń

afro89

2011-05-10, 20:10:25
Nowy użytkownik
Witam panowie. Jestem nowy, lecz już wcześniej miałem okazję czytać na tym forum, i w takim razie witam wszystkich. Wracając do mojego problemu, posiadam audi A6 C4 1996r 2,5 TDI. I moje pytanie brzmi, ile oleju powinno się prawidłowo wcisnąć do układu, w książce pisze że od 250-300ml, a gazu 750-800 g. Sprawa wygląda następująco, klimatyzacja w ogóle nie działała, ponieważ była pusciutka, samochód jest powypadkowy i sądzę że chłodnice były wymieniane i nie nabili klimatyzacji, samochód posiadam nie całe 6 miesięcy. Specjalista mi wcisnął tylko 25 g tegoż oleju, i moje pytanie brzmi czy to nie jest za mało. On mi mówił o jakimś systemie 3, 2, 1. czyli przypuścmy jeżeli wchodzi 800 g gazu to 3razy8 to jest 24 tyle minut musi być układ pod próżnią. 2razy8 to 16 i powiedział że troszeczke więcej mu damy tego oleju i dał 25g. A 1razy8 to 8 i tyle dał tego czynnika UV. I moje drugie pytanie brzmi jest to jakiś sensowny ten system czy tylko wyssane z palca. Trzecie pytanie brzmi jak to się powinno prawidłowo obliczać, stosunek oleju do gazu, i czwarte pytanie jaki jest stosunek wagi do ilości oleju, np 100ml oleju ile waży. Bardzo proszę o pomoc, wiem że niektórym mogą się wydawać głupie te pytania, lecz proszę o pomoc, ponieważ chce uniknąć zapsucia sprężarki i innych elementów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-10, 20:33:22 przez afro89.)
  • Odpowiedz

llort

2011-05-10, 21:04:27
Zaawansowany użytkownik
100ml oleju z zatartej sprężarki waży więcej niż 100ml tego samego świeżego oleju wprost proporcjonalnie od warunków pracy starego oleju -zawartości wilgoci-zawartości opiłków oraz dokładności wagi i menzurki Smile
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-05-10, 21:13:06
Zaawansowany użytkownik
Cytat:I moje drugie pytanie brzmi jest to jakiś sensowny ten system czy tylko wyssane z palca.

Jedyny sensowny przepis, ktory na 100% sprawdza sie w praktyce to 1410
  • Odpowiedz

afro89

2011-05-10, 21:13:39
Nowy użytkownik
Chodzi mi o wagę nowego oleju, i oczywiście PAG 46 100ml ile to gram. I czy te 25 gram nie jest za mało jak w książce pisze 250-300 ml oleju.
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-05-10, 21:22:40
Zaawansowany użytkownik
napisz nam dokladnie ile masz oleju w ukladzie klimatyzacji a my ci odpowiemy ile muszisz go ewentualnie uzupelnic lub tez zlac jego nadmiar.
  • Odpowiedz

llort

2011-05-10, 21:29:10
Zaawansowany użytkownik
Objętość właściwa a waga odpowiednia oraz internet dadzą ci odpowiedż.Wieżę że nie jesteś nie inteligentny i na tym się znasz tak jak forumowicze.A waga zależy od symbolu farby twojego auta.Waga niewiarygodna oleju jak masz topielca lub składańca po wypadku.Krótko mówiąc gówno które na zachodzie skończyło by na szrocie Big Grin
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

j_a_c

2011-05-11, 21:13:00
Użytkownik
obliczać można na tysiące sposobów ,ale niestety jedyny słuszny ,niestety najdroższy ,spuścić cały olej i nalać właściwa ilość,tanio zawsze płaci się wiele razy (ale czasem sie uda),
j_a_c WROCŁAW
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa