Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Filtr - osuszacz, Passat B5 '99 AHH

7 Odpowiedzi, 13326 Wyświetleń

sipowitz

2007-11-22, 11:24:26
Nowy użytkownik
Witam,
Mam kilka pytań:
1. Jaki typ i rodzaj filtra - osuszacza kupić? Na alledrogo jest tego trochę, ale budzi to moje wątpliwości, żadnych nadruków, itp. Szukam czegoś na poziomie Knecht, MANN (znaczy takie ja te odpowiedniki silnikowe). Szukam po prostu czegoś dobrego.
2. Co ile należy wymieniać ten filtr? Czy przy przebiegu ok 230 tys jest to już konieczne?
3. Czy słabe "chłodne" wianie klimy oznacza jakiś poważny problem? Klima ostatnio serwisowana 2-3 lata temu.
4. Ile czynnika R134a i oleju CEZ80 należy dodać do układu?
5. Lepiej jest dopełnić klimatyzację czy profilaktycznie wymienić cały czynnik wraz z olejem? Przy wymianie filtra - osuszacza sprawa jest oczywista, pytam przyszłościowo.
6. Jak sprawdzić kondycję sprężarki organoletycznie (metodami domowymi)?
7. Przy zaworkach serwisowych jest też w którymś z przewodów jakiś filtr (siateczka). Wymieniać to? Gdzie to kupić za wyjątkiem ASO?
Pozdrawiam Andy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-11-22, 11:49:43 przez sipowitz.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-11-23, 19:55:00
Moderator
filter jak wymieniasz to nie szukaj na allegro tylko sa odpowiednie sklepy z takimi rzeczami no i musi byc koniecznie nowy bo urzywany to juz masz w swojej klimie
jak słabo dmucha to sprawdz filter kabinowy powinno sie go wymieniac przynajmniej 2 razy w roku
podaj co to jest za pojazd, rok produkcji i jaki silnik to ci powiem ile oleju i ile czynnika wchodzi do układu
kondycji sprezarki domowymi sposobami nie sprawdzisz musi to zrobic osoba co sie na tym zna
  • Odpowiedz

awax

2007-11-23, 22:23:19
Top użytkownik
Witam
Napełnianie czynnikiem też chyba powinien wykonać specjalistyczny serwis.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

sipowitz

2007-11-24, 08:13:05
Nowy użytkownik
radekklimat napisał(a):filter jak wymieniasz to nie szukaj na allegro tylko sa odpowiednie sklepy z takimi rzeczami no i musi byc koniecznie nowy bo urzywany to juz masz w swojej klimie
Takiej opcji nawet nie biorę pod uwagę! Tylko nówka i tylko górna półka!
radekklimat napisał(a):jak słabo dmucha to sprawdz filter kabinowy powinno sie go wymieniac przynajmniej 2 razy w roku
Kabinówka jest zawsze wymieniana przy wymianie pozostałych wraz z olejem. Nie oszczędzam na tym.
radekklimat napisał(a):podaj co to jest za pojazd, rok produkcji i jaki silnik to ci powiem ile oleju i ile czynnika wchodzi do układu
Masz w temacie, tj. Passat B5 '99, TDI 90 KM, silniczek AHH.
Pozdrawiam Andy
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-11-24, 22:19:40
Moderator
FILTER KUP W SERWISIE VW BEDZIE BARDZO DROGI I TAM NIECH CI SPRAWDZA KLIME SPRAWDZENIE TEZ NIE BADZIE TANIE ALE Z NAJWYZSZEJ POLKI I DROZEJ SIE GDZIE INDZIEJ NIE DA

POZDRAWIAM
  • Odpowiedz

sipowitz

2007-11-28, 14:00:52
Nowy użytkownik
Wyczuwam ironię w Twoim tonie. Jedynie sugerowałem, że nie oszczędzam na materiałach eksploatacyjnych, gdyż wiem, że to się mści w niedługim czasie i w rezultacie trzeba i tak w ramach kolejnej wymiany kupić coś lepszego, więc robienie napraw "pod cenę" w swoim aucie nie ma finansowego sensu. Dlatego pisałem o najlepszych i najdroższych z możliwych.

Co do ASO, niestety, tam pracują ludzie jak wszędzie, choć prawdę mówiąc można spotkać w przydomowych warsztatach ludzi bardziej zorientowani aniżeli pracownicy ASO. Więc robienie zakupów, porady a w szczególności wszelkie naprawy w ASO traktuję z dystansem, że o nienaturalnie wygórowanych cenach nie wspomnę.

Proszę o dalsze sugestie, szczególnie dotyczące pytań z mojego pierwszego wątku.
Pozdrawiam Andy
  • Odpowiedz

kubaska

2007-11-28, 22:25:44
Nowy użytkownik
mogę ci pomóc we wszystkich problemach które opisujesz w pytaniach
tel.790 777 009
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa