Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

montaż klimatyzacji w przedpokoju

23 Odpowiedzi, 33516 Wyświetleń

edi

2011-04-29, 20:40:16
Nowy użytkownik
Witam
Proszę o radę bo chce zamontować klimatyzację do mieszkania 52m2 w przedpokoju. Przedpokój jest centralnym pomieszczeniem i ma 2,5 na 2,5. Z niego jest wyjście do każdego pomieszczenia. Czy jak zamontuje właśnie w przedpokoju schłodzi mi całe mieszkanie i jaką klimatyzację wybrać?
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

llort

2011-04-29, 22:26:40
Zaawansowany użytkownik
Wybierz odpowiednią.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

edi

2011-04-29, 22:34:03
Nowy użytkownik
Czyli? Zapomniałem dodać mieszkam na 3 piętrze i mam zgodę wspólnoty na zamontowanie na dachu z wykorzystaniem kanału wentylacyjnego gdyż mam je dwie i jedną mogę wykorzystać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-04-29, 22:36:14 przez edi.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-04-30, 05:54:04
Top użytkownik
Witam

Wybierz klimatyzacje odpowiednią do swoich możliwości finansowych, przedpokój to zły wybór. Nie będziesz miał komfortu, tylko pomieszczenie na warzywa.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-04-30, 05:58:57
Zaawansowany użytkownik
Wezwij firmę która Ci wszystko ogarnie i od której będziesz mógł wymagac efektu. Rozwiązania typu jednostka w innym pomieszczeniu itd sprawdzają się słabo chyba że to kanałowiec... Sam tego i tak nie zrobisz. Napisz gdzie mieszkasz to może któryś z kolegów podjedzie i doradzi (jeśli Warszawa to mogę ja). Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

crocens

2011-04-30, 07:15:09
Top użytkownik
Nie zgodzę się, że działają słabo... u mnie 2,5kW schładza ok 80m2... w naajwiększe upały 22-23 stopnie w pomieszczeniach, przedpokój (nie do końca ale tak to nazwijmy) 21-22*C
.
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-04-30, 09:34:21
Zaawansowany użytkownik
crocens napisał(a):Nie zgodzę się, że działają słabo... u mnie 2,5kW schładza ok 80m2... w naajwiększe upały 22-23 stopnie w pomieszczeniach, przedpokój (nie do końca ale tak to nazwijmy) 21-22*C
Marcin zrób Ediemu i po sprawie.
  • Odpowiedz

crocens

2011-04-30, 10:25:36
Top użytkownik
Nie zrobię bo u siebie zrobiłem eksperyment Wink

To tylko moja opinia, jeżeli nie przeszkadza komuś, że w pokoju jest 1-2 stopnie więcej niż na korytarzu to rozwiązanie może działać. Oczywiście zalezy od układu.
.
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-04-30, 13:57:11
Zaawansowany użytkownik
A eksperyment ma wentylatorki wspomagające cyrkulację? Poza tym musisz miec superizolację żeby 2,5kW ogarnęło 80m2.
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-04-30, 22:27:26
Użytkownik
crocens napisał(a):... u mnie 2,5kW schładza ok 80m2...

Słyszałem o tych cudeńkach - nazywają się PABIEDA - ni gniotsa ni łamiotsa - produkują je koło Prypeci na Ukrainie z resztek po elektrowni atomowej, tym większym - 5kW - schłodzisz cały dom 160m2 i garaż Big Grin
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-04-30, 22:48:51
Użytkownik
edi napisał(a):Czy jak zamontuje właśnie w przedpokoju schłodzi mi całe mieszkanie ... ?

Odpowiem obrazowo:
Wyobraź sobie, że gotujesz zupę. Garnek stawiasz na lewym palniku i włączasz prawy palnik.
Czy zupa się zagotuje? Tak, tylko ile to będzie trwało czasu i ile więcej potrzeba do tego zużyć energii.

Nie napisałeś z jakiego powodu chcesz zastosować takie rozwiązanie.
Jeśli chodzi o koszty to kanałówka z systemem rozprowadzającym będzie kosztować więcej niż 3 monosplity.
Jeśli chodzi o brak możliwości technicznych i nie ma innej opcji niż przedpokój, a ty nie cierpisz na brak kasy, to wybierz właśnie kanałówkę.
  • Odpowiedz

crocens

2011-05-01, 03:18:52
Top użytkownik
Nie mam żadnych wentyalatorów wspomagających. Układ domu dosyć otwarty.

Do Ghost: Wcinasz się w dyskusję z głupkowatymi tekstami a nic w temacie nie wiesz. Jak robie dla klienta to projektuje tak, by mógł sobie w najgorsze dni zejść do 20*C. Ja tyle nie potrzebuje, mi wystarczy 23-25*C w najgorsze dni. I to mi moje 2,5kW zapewnia. Klima chodzi non stop co mi też nie przeszkadza, przynajmniej sprężarka rusza raz na dzień ;P

Poza tym nie widzę sensu w dyskusji na temat mojej klimy, jeżeli mi nie wierzysz to sobie taką zamontuj... zastanów się raczej po co miałbym Cię kłamać.

Natomiast generalnie nie polecam takiego systemu, co nie zmienia faktu, że w pewnych warurnkach i przy pewnych oczekiwaniach on się sprawdza
.
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-05-01, 19:31:37
Użytkownik
crocens napisał(a):Do Ghost: Wcinasz się w dyskusję z głupkowatymi tekstami a nic w temacie nie wiesz.

Kolego - najważniejsze to mieć dystans do samego siebie.
Jeśli nie wyczułeś żartu w moim poście to przepraszam za urażoną godność.
  • Odpowiedz

crocens

2011-05-01, 20:29:29
Top użytkownik
Nie uraziłes mojej godności i rzeczywiście, nie zrozumiałem żartu, to się zdarza.
Ja też przepraszam, że na Ciebie najechałem.

Pozdrawiam!
.
  • Odpowiedz

Kolega Stefana

2011-05-02, 11:57:26
Nowy użytkownik
u mnie w domu piętrowym firma instalowała na piętrze jednostkę o mocy chłodniczej 3,4 KW.Piętro jest oddzielnym mieszkaniem o powierzchni 53 mkw.Zainstalowana jednostka jest w przedpokoju o wymiarach 4,2 m na 1,2-1,5m.Klima obsługuje dwa pokoje ,kuchnię no i korytarz.Kuchnia od strony południowej,pokoje od strony wschodniej,jednostka zewnętrzna i wewnętrzna zamontowana na ścianie północnej.Ściany to beton komórkowy 12+24 cm bez ocieplenia,okna plastiki z szybą jednokomorową o przenikalności U=1,1.Strop ocieplony styropianem 8 cm,nad tym poddasze nieocieplone.
Regulacja w pokojach i kuchni na zasadzie przymykania i otwierania drzwi,różnica temperatur około 2-3 stopnie pomiędzy przedpokojem a resztą pomieszczeń.Jak są drzwi pootwierane cały czas to temperatury są zbliżone,tylko jak się przelatuje przez przedpokój to czuć większy chłód.Ale póki co to nikt nie choruje.Powiem tak jest to pewne utrudnienie,bo na przykład syn chce zamknąć pokój no to problem,w kuchni jakieś smażenie to problem.Ale jak jest upał na zewnątrz to wszystko daje się pogodzić i te problemy nie są problemami.Rozważaliśmy dwie opcje: jedna jednostka 3,4 KW,lub dwie jednostki w dwóch pokojach po 2,5KW.Wybraliśmy opcję z jedną jednostką bo chcieliśmy ochłodzić również kuchnię.Obydwie opcje dobierała firma montująca.Cena to 4150 zł i 6250 zł.Na pewno jest dużo lepiej jak bez klimy.Muszę powiedzieć że do tej pory jak przychodziły upały to wentylatory były u nas włączone cały czas nawet w nocy.
Miałem obawy czy te 3,4 KW wystarczy na całe mieszkanie,ale facet z firmy powiedział że to jest kompromis pomiędzy możliwościami wtłoczenia powietrza do pozostałych pomieszczeń a ceną urządzenia o większej mocy.Ostrzegł nas że może nie być pełnego komfortu.Ale u nas te rozwiązanie się sprawdza. Big Grin
  • Odpowiedz

edi

2011-05-22, 17:24:31
Nowy użytkownik
Witam
Mieszkam na ostatnim piętrze mam dwie kratki wentylacyjne w łazience i mam zgodę wspólnoty, że przez jedną kratkę mogę zamontować na dachu jednostkę zewnętrzną. Przedpokój jest mały bo ma 2,5 X 2,5m. i z przedpokoju mam wyjście do wszystkich pomieszczeń. Wiadomo, że patrzę na pieniądze ale nie wiem ile kanałowy by kosztowały. Było dwóch panów z dwóch firm i jedn mówił, że przedpokój wystarczy a drugi, że nie aby się zdecydować na jeden z pokoju czego ja nie chcę. Mieszkam w Zielonej Górze. Jeśli ktoś by mi dopomógł to z chęcią skorzystam a jak jest z tych rejonów to możemy się umówić na obejrzenie i przedyskutowanie tego.
  • Odpowiedz

edi

2011-05-23, 05:19:57
Nowy użytkownik
Może ktoś jest z Zielonej Góry lub okolic tutaj na forum to proszę o kontakt na maila. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

edi

2011-05-23, 17:26:39
Nowy użytkownik
Proszę jeszcze raz o pomoc bo po przeczytaniu postów nic za bardzo to mi nie dało. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Firon

2011-06-08, 15:57:38
Nowy użytkownik
Witam. Być może już za późno, ale napiszę jak z koleżką zamontowaliśmy 3,5kW splita u niego w mieszkaniu i właśnie w przedpokoju. Mieszkanie 75m2 i w założeniu miało chłodzić przedpokój, salon i sypialnię (reszta pomieszczeń zamknięte drzwi). W rzeczywistości chłodziło doskonale, ale przedpokój i kafelki w przedpokoju, po których ciężko było przejść na bosakaSmile W efekcie kilka dni temu po roku przenieśliśmy klimę do salonu. Teraz jest jak trzeba. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-06-08, 19:56:13
Użytkownik
Firon napisał(a):... miało chłodzić przedpokój, salon i sypialnię ... po roku przenieśliśmy klimę do salonu. Teraz jest jak trzeba

Czyli z przedpokoju nie chłodziło salonu i sypialni a teraz z salonu chłodzi przedpokój i sypialnie - jakim cudem?
Przypomina mi się ten serial animowany "Sąsiedzi" Big Grin
  • Odpowiedz

Firon

2011-06-08, 21:03:54
Nowy użytkownik
Nie no, teraz chłodzi tylko salon.... Ale za to prawidłowo. Wcześniej w przedpokoju robiła się chłodnia a w pokojach - cóż... Po prostu to nie działało.
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-06-08, 21:36:26
Użytkownik
Wniosek:
jak edi zamontuje klime w przedpokoju to nie schłodzi mu całego mieszkania
c.b.d.u. Cool
  • Odpowiedz

Remik

2011-06-09, 13:41:12
Zaawansowany użytkownik
Ja uważam, że klimatyzacja jest po to aby zapewnić jakiś komfort. To co dla jednego będzie komfortem dla drugiego być nie musi.
Może są i tacy, co twierdzą, bo mają to już sprawdzone, że grzejnik w każdym pomieszczeniu to nie potrzebnie poniesione koszty. Wystarczy jeden, trzeba tylko drzwi wszędzie otworzyć.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa