Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

minusowa temperatura przegrzania

9 Odpowiedzi, 9330 Wyświetleń

szaracen

2011-06-03, 09:10:42
Nowy użytkownik
prosze o pomoc co oznacza minusowa temperatura przegrzania
czy tylko zbyt duza ilość czynnika lub źle wyregulowany zawór rozprężny czy coś jeszcze
prosze o odpowiedz bo walcze z tym tematem juz dlugo
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-03, 10:53:48
Top użytkownik
ujemne przegrzanie... to nowy termin Smile
przegrzanie nie może być ujemne.
Możesz mieć źle wykalibrowane manometry (jeżeli elektroniczne to uszkodzone przetworniki lub słaba bateria)
Możesz mieć uszkodzoną czujkę temperatury
Możesz też mieżyć temperaturę i ciśnienie w różnych miejscach
Możesz ostatecznie napisać więcej danych to może ktoś coś innego jeszcze wymyśli Smile
.
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-06-03, 13:21:46
Zaawansowany użytkownik
Cytat:ujemne przegrzanie... to nowy termin
przegrzanie nie może być ujemne.
Możesz mieć źle wykalibrowane manometry (jeżeli elektroniczne to uszkodzone przetworniki lub słaba bateria)
Możesz mieć uszkodzoną czujkę temperatury
Możesz też mieżyć temperaturę i ciśnienie w różnych miejscach
Możesz ostatecznie napisać więcej danych to może ktoś coś innego jeszcze wymyśli

Moszesz tez zle odejmowac
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-06-03, 14:11:29
Top użytkownik
Witam

No co ty Crocens, przecież są np. ciepłe lody albo zimne ognie.

Pozdrawiam Big Grin
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-03, 18:38:58
Top użytkownik
Smile można i tak ;p
.
  • Odpowiedz

llort

2011-06-03, 21:41:37
Zaawansowany użytkownik
Nie ma to jak profesjonalne manometry.Jestem nadal ciekaw co było pierwsze.kura czy jajko.Jak testo może być dokładniejsze i ekologiczne skoro przetworniki kalibrowane są z odczytu manometrów fizycznych.Fajna sprawa dla ludzi którzy się na tym znają.Ale na miłość boską nie wmawiajcie doświadczonym że bez posiadania stacji do auto klimatyzacji nie można naprawić posiadając cylinder manometry i pompę dwustopniową.Po co stacja jak ktoś zadaje więcej pytań co do obsługi jak to warte :| Sad
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

szaracen

2011-06-05, 12:10:42
Nowy użytkownik
Czesc tez mnie to zaskoczylo ale sprawdzone kilkoma manometrami i termometrem nie tylko przeze mnie - jest ujemne i to jakies -3 i temperatura rury ssacej ok -4 st. c nie wiem co to moze byc wszystko zamarza tzn. zaczyna od chłodnicy a konczy sie na sprezarce
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-05, 12:24:15
Top użytkownik
ok, mimo wszystko przegrzanie nei może wynosić mniej niż 0*C Smile
a to że zamraża Ci wszystko oznacza, że przegrzanie jest zbyt małe, może równe 0*C i zalewa Ci ciekły czynnik sprężarkę.

Ale nikt ci nie pomoże... nie napisałeś nic o układzie, jaki czynnik chłodniczy, co to jest (lodówka, hipermarket czy inne ustrojstwo), nic o pozostałych parametrach, nic o agregacie (jakie części, czy jest zbiornik...), jakie elementy dławiące. Nasówa mi się na myśl ze 10 przyczyn...
.
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-06-05, 13:46:18
Zaawansowany użytkownik
Cytat:Czesc tez mnie to zaskoczylo ale sprawdzone kilkoma manometrami i termometrem nie tylko przeze mnie - jest ujemne i to jakies -3 i temperatura rury ssacej ok -4 st.

dobra, ale napisz jak ten ujemny wynik otrzymujesz ? Bo z tego co sie domyslam to mierzysz temp na wyjsciu z parownika i wychodzi Ci "-" ?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa