Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klimatyzacja w domu - aspekty prawne

6 Odpowiedzi, 7381 Wyświetleń

kohena

2008-01-08, 13:28:08
Nowy użytkownik
Witam,
Zastanawiam się nad jedna rzeczą, gdyż założyliśy inwerter w mieszkaniu. W trybie chłodzenia woda jest odprowadzana z jednostki wewnętrznej do kanalizacji, w trybie grzania niewielkie ilosci wody wyciekają z jednostki zewnętrznej (zima). Mamy upiornych sąsiadów z doły (mieszkamy w bloku i jednostka zewętrzna stoi na balkonie), którym to rpzeszkadza (około 0,5 l wody na 24 godziny). Uzgodniliśmy z nimi, że postaramy sie zrobić jakiś odpływ, zeby woda spokojnie ściekała z boku balkonu, po czym zaraz po naszych uzgodnieniach owi sąsiedzi malują pismo do zarządcy osiedla, ze klimatyzacja została założona bez zgody itd. Kierownictwo oznajmiło mi, ze zgoda potrzebna jest od wspólnoty (jeszcze jej fizycznie nie ma) jezeli jednostka zewnętrzna miałaby być zamontowana na elewacji budynku. W innym przypadku nikogo o zgodę nie muszę sie pytać. Sąsiedzi żadają deinstalacji klimatyzatora na moim balkonie...
Jeżeli ktoś z Was borykał sie z takim problemem, to może natrafił na jakieś przepisy prawne? Bo szczerze powiem, ze nie mam zamiaru deinstalować klimatyzacji, za którą zapłąciłam ponad 8 tysiecy!
Pozdrawiam...
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-01-08, 20:09:36
Moderator
co to za klima za taka kase ale pytanie na marginesie jest to oczywiscie

załoz sasiadą klime to twoje problemy znikna bo to zazdrosc nimi kieruje
  • Odpowiedz

kohena

2008-01-08, 21:20:03
Nowy użytkownik
To jest inwerter mitsubishi 5,4kW. Razem z instalacją wyszedł taki koszt. A sąsiedzi nawet wspomnieli, ze tez by chcieli założyć, ale kasa... Potem zaczęła sie wojna. Problem w tym, ze po naszych ustaleniach co do ewentualnego odprowadzenia wody - nasza inicjatywa - nagle następnego dnia poszedł paszkwil do zarządcy osiedla. Potem znów następny, ze klima założona bez zezwolenia itd. A zezwolenia nie muszę mieć, jeżeli nie narusza elewacji budynku... I stąd moje pytanie, czy ja się nie mylę w tej kwestii...
Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

kohena

2008-01-09, 08:08:02
Nowy użytkownik
No tak... szkoda gadać...
  • Odpowiedz

rudy102

2008-01-26, 13:01:01
Nowy użytkownik
Twój balkon i możesz tam stawiać co chcesz. Może sie czepiać hałasu, ale to inwerter , więc odpada. Wodę najlepiej odprowadzić do rynny- jak jest w pobliżu...Może podnieść skraplacz i odprowadzać wodę do jakiegoś zbiornika..... Jedno jest pewne- woda w czasie grzania będzie się pojawiać.
Pozdrowienia dla sasiadówWink
  • Odpowiedz

kohena

2008-01-26, 16:55:24
Nowy użytkownik
Nie mam rynny w pobliżu to raz a zamontowanie zbiornika w grę nie wchodzi, bo jednostka jest wysoka i nie może wystawać ponad balustradę balkonu. Woda jak najbardziej się pojawia, nie w każdą pogodę, poza tym klima nie chodzi non stop, tylko godzinę w ciągu dnia i koło 3 w nocy. A wody jest niewiele. Jedyne rozwiązanie to właśnie odprowadzenie ją między mocowania balkonu, gdzie akurat jest tunelik biegnący na sam dół na żużel u sąsiadów. Zresztą gdybym im nic nie mówiła nawet by tego nie zauważyli. Jednak kiedy już wiedzą najpierw zgodzili się na to rozwiązanie, a za moimi plecami wystosowali pisma - dwa do developera o rozmontowanie naszej klimatyzacji... Tragedia. Bądź tu dobry...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa