Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jednostka zewnętrzna powyżej jednostki wewnętrznej

10 Odpowiedzi, 10108 Wyświetleń

szyldowiec

2011-06-07, 11:32:47
Nowy użytkownik
Witam
Chce zamontować klime marki Midea MDV MSG-12HRN2, moje pytanie jest takie, czy mogę jednostkę zewnętrzną zamontować 1m powyżej jednostki wewnętrznej, i czy mogę zamontować ją na strychu gdzie temperatura w dzień jest wyższa o 3-5st. niż na dworze?
  • Odpowiedz

wit

2011-06-07, 11:43:29
Top użytkownik
móc możesz.... zamontować da się prawie wszędzie.... Inna rzecz jak i czy w ogóle potem działa...

i np pytanie... o ile temp. na strychu będzie wyższa jeśli w lecie w samo południe włączysz tam spory grzejnik -jak np. dwie farelki?
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-06-07, 11:56:10
Użytkownik
szyldowiec napisał(a):... czy mogę jednostkę zewnętrzną zamontować 1m powyżej jednostki wewnętrznej

Jednostka zewnętrzna może być zamontowana zarówno poniżej jak i powyżej jednostki wewnętrznej. Istotna jest całkowita długość instalacji i różnica wysokości. Maksymalne długości instalacji jak i różnice wysokości dla urządzeń podaje producent.

szyldowiec napisał(a):... czy mogę zamontować ją na strychu ...?

możesz, ale odradzam z uwagi na wytwarzanie bardzo dużych ilości ciepła przez jednostkę zewnętrzna podczas pracy i równie duże zapotrzebowanie na powietrze potrzebne do chłodzenia skraplacza
  • Odpowiedz

szyldowiec

2011-06-07, 12:05:30
Nowy użytkownik
Dodam że strych nie jest izolowany wełną, jest jedynie goła dachówka a na ścianach szczytowych są uchylone okienka które robią jakiś tam przewiew.
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-06-07, 12:27:16
Użytkownik
No niby
szyldowiec napisał(a):Dodam że strych nie jest izolowany wełną, jest jedynie goła dachówka a na ścianach szczytowych są uchylone okienka które robią jakiś tam przewiew.

No to niby jakieś plusy są - twój wybór, pamiętaj o odprowadzeniu skroplin na zewnątrz.
Wałkowaliśmy to już w lutym a ty dalej niezdecydowany ... http://www.forum.klimatyzacja.pl/viewtopic.php?id=5679
  • Odpowiedz

szyldowiec

2011-06-07, 12:52:09
Nowy użytkownik
Mój majster postawił aluzje, do różnicy poziomów miedzy j. z/w i stąd pytanie a co do strychu to tak proforma Wink
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-06-07, 12:55:22
Zaawansowany użytkownik
najlepiej to na ścianie i to najmniej nasłonecznionej. ewentualnie na dachu. strych to nie jest najlepszy pomysł...koledzy już napisali dlaczego. chyba że nie masz innego wyjścia to w ostateczności możesz zaryzykować.
a odnośnie różnicy poziomów w twoim przypadku to nie ma znaczenia
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-07, 12:55:57 przez kubabaku.)
  • Odpowiedz

szyldowiec

2011-06-07, 16:50:07
Nowy użytkownik
Właśnie sprawdziłem w upalny dzień temperaturę na strychu, przy czym załączyłem też grzejnik elektryczny 2000W na 2godz.
Wynik testu grzejnik włączony od 16.00 do 18.00, o godz.16.00 temp. na dworze 29st. na strychu 31st. o godz 18.00 różnica temp. była taka sama.
  • Odpowiedz

wit

2011-06-07, 16:54:54
Top użytkownik
włącz grzejnik 4000W lub dwa grzejniki 2000W.
i włącz je na dwa dni a nie dwie godziny... i wtedy sprawdź.
  • Odpowiedz

TRYFIDY

2011-06-07, 17:16:23
Użytkownik
najlepiej zamontuj skraplacz przy ścianie wentylatorem w okno i po problemie, ciepło automatycznie zostanie wydalone. tylko musisz pamiętać żeby i drugie okno było otwarte bo zrobi ci podciśnienie.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa