może ktoś z was wie jakie trzeba mieć uprawnienia żeby serwisować to urządzenie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-07, 17:31:35 przez TRYFIDY.)
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
daikin chiiler
9 Odpowiedzi, 9040 Wyświetleń|
a to jest jakieś konkretne urządzenie? czy po prostu chiller wyprodukowany przez daikina?
analogia... jakie trzeba mieć papiery żeby kierować samochodem volvo ? ja zapytam... osobowym -ciężarowym "solówką" -tirem czy autobusem ? z przyczepą-naczepą -czy bez? na ropę czy na benzynę? czy może na paliwo praktycznie prawnie zakazane?
konkretnie "daikin europe n.v."
po prostu inna firma trochę nam brużdzi i wymyśla grom wie co żebyśmy nie serwisowali tego urządzenia tak samo było z klimą "lg multi v" a oni chcieli jeszcze synch II na certyfikacie
daikin chiller to nie urządzenie.
to cała grupa bardzo różnych urządzeń. chiller -urządzenie do schładzania cieczy -zazwyczaj wody -glikolu lub solanki. daikin europe n. v. -producent urządzeń chłodniczych i grzewczych. miedzy innymi ma w ofercie także chillery. bardzo różne chillery. od maleńkich mocy do prawdziwych gigantów. na różne czynniki chłodnicze. z różnymi rodzajami sprężarek. wiec i wymagane uprawnienia są różne... zależne od konkretnego urządzenia -na konkretny gaz -zależnie od gazu -świadectwo kwalifikacji ozonowe lub certyfikaty "cieplarniane" -elektryczne -energetyczne -sprężarkowe -spawalnicze -lutowacza ponadto potrzebne będzie tzw. minimum urządzeń i narzędzi... obecnie wymagania też się zmieniają --właśnie nowa ustawa wchodzi...
no ja mam dosyć spore:
chiller - EWAQ150DAYNB-3Q czynnikiem jest glikol ( około 50 parowników kanałowych i splitowych) urządzenie już uruchomiłem (firma która to montowała nie chciała usuanąć usterki, no a teraz chcą to serwisować bo my nie mamy uprawnień) z twojej listy brakuje mi: -spawalnicze -lutowacza (cały układ jest wykonany z rur ocynkowanych gwintowanych) TRYFIDY napisał(a):czynnikiem jest glikol bzdura. czynnikiem jest jakiś rodzaj freonu, amoniak lub CO2. nie chce mi się szukać dokumentacji i sprawdzać co Konkretnie w "Twoim chillerze" a glikol jest chłodziwem przenoszącym chłód z chillera do instalacji. z czego wynika -ze oprócz uprawnień należy posiadać również wiedzę... paliwem w piecu ... -jest gorąca woda krążąca w grzejnikach w mieszkaniu ....TRYFIDY napisał(a):z twojej listy brakuje mi: jak sam nie napełniasz butli tlenowych-to spawalnicze możesz sobie odpuścić. lutowacza -raczej nikt nie sprawdza i nie wymaga -przynajmniej do momentu aż zdarzy się jakiś wypadek... rozumiem, że masz świadectwo kwalifikacji na substancje kontrolowane zubażające warstwę ozonową, oraz certyfikat f-gazowy osobowy i certyfikat f-gazowy firmy? a układ chillera na pewno nie jest wykonany z rur stalowych ocynkowanych... wit napisał(a):rozumiem, że masz świadectwo kwalifikacji na substancje kontrolowane zubażające warstwę ozonową, oraz certyfikat f-gazowy osobowy i certyfikat f-gazowy firmy? Certyfikaty f-gazowe jeszcze nie obowiązują, nie ma jeszcze polskiego rozporządzenia w tej sprawie. Nasze władze mają czas do 4 lipca 2011 aby to rozporządzenie wprowadzić w życie - nierealne.
ok, czynnikiem w chillerze jest r 410, glikol jest za wymiennikiem na obiekcie.
co do rur też masz rację - plastik zgrzewany. świadectwo kwalifikacji na substancje kontrolowane zubażające warstwę ozonową - jest dla pewności i tak przekręciłem szefa i mamy jechać na szkolenie do Poznania, bo z chłodnictwa jestem zielony. rabix napisał(a):Certyfikaty f-gazowe jeszcze nie obowiązują, nie ma jeszcze polskiego rozporządzenia w tej sprawie. Nasze władze mają czas do 4 lipca 2011 aby to rozporządzenie wprowadzić w życie - nierealne. bzdury. ozonowe -przez kilka lat nie mogli a spłodzili gniota w 2 tygodnie... tutaj f-gazowe -nieważne realne -nierealne- rozsądne -bzdurne -maja czas do 4 lipca -i coś spłodzą -żeby się przed unią wykazać... rząd i sejm cokolwiek uchwalą "aby było" a my będziemy podlegać. im bardziej bzdurne stworzą -tym więcej będą mieli okazji do karania osób nieprzestrzegających -i budżet zarobi |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY