Dokładnie Ghost, dokładnie. Pozdrawiam.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów.
79 Odpowiedzi, 78294 Wyświetleń
llort napisał(a):Zapewne posiadanie takiego sprzętu czyni cię najlepszym fachowcem w Polsce.A po co miernik poboru prądu skoro opiswałem napełnienie a ty mnie negowałeś :|Witam No wiesz przecież że nie tak nie uważam i mam wiele do nauczenia się z chłodnictwa. Mam rodziców wiec czuję się dzieckiem z tym że płacę za swoje prezenty , lubię mieć fajne zabawki jako pierwszy. Z tym miernikiem prądu to dwa powody kierowały zakupem: 1. Muszę w niektóre protokoły serwisowe wpisywać pobór prądu, ciśnienia pracy i takie tam.... Więc sobie chytrze wymyśliłem że zapisze sobie wynik pomiaru w manometrze a potem w domu wydrukuje gotowy protokół. 2. No wiesz że jeszcze dużo muszę się nauczyć więc przy okazji będę zgłębiał tajniki napełniania układu za pomocą amperomierza tak jak starzy chłodniarze robią, znaczy Ty i Barbie. Ot i cała afera z nową zabawką. Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
Niedługo usłyszę że zegar w takiej maszynce jest dokładniejszy od zegara atomowego a pierwszy przetwornik nie był kalibrowany w stosunku do manometru
Zastanawiam się jak producent wyczół potrzebę rynku z amperomierzem dla wygodnych.Zastanawia mnie jedna rzecz z długością przewodu pomiarowego amperomierza gdzie miejsce pomiędzy pomiarem przegrzania a agregatem wynosi więcej niż długość przewodu pomiarowego amperomierza.W wydruku wolał bym dopisać pobór prądu niż obalać się przez plątaninę przewodów.No ale według ciebie przegrzanie a pobór prądu nić do siebie nie mają Jak napełniasz według przegrzani to napełniaj według przegrzania w chłodnicy a nie według całkowitego jak do tej pory to robiłeś w klimatyzatorach i nie wiem czy to robisz mierząc przegrzanie na tłocznej i ssącej jednostki zewnętrznej.Mając dobry sprzęt nie oznacza jego właściwego użycia.Dobry snajper to i z procy potrafi trafić Życzę miłego użytkowania.Dobrego kierowcy nie określa się mianem jaki samochód prowadzi.Nie ma dobrych i złych kierowców i chłodniarzy.Są natomiast z lepszą lub gorszą wyobrażnią.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-08, 20:38:57 przez llort.)
llort napisał(a):Niedługo usłyszę że zegar w takiej maszynce jest dokładniejszy od zegara atomowego a pierwszy przetwornik nie był kalibrowany w stosunku do manometruWitam Mam zegarek na rękę który łączy się z zegarem atomowym. Może da się jakoś wykorzystać. Pozdrawiam
Cytat:Odp: Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. takie preferuję... gdzie mozna obecnie dostac nowe identyczne manometry (chodzi o te Refco w postu Wita ) ? Mam dokladnie takie same, ale sa juz troche wyeksploatowane.
Pod napisem Refco jest kalibracja.Po co ci nowe
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
manometr niskiego juz jest inny - choc tez zalany gliceryna i przy zaworach oraz wzierniku sa ubytki tzn troche sie rozszczczelnilo.
Witam
Czy Testo pokazuje temperaturę parowania czynników poniżej ciśnienia atmosferycznego?
co jest do wszystkiego jest do niczego, im więcej bajerów tym bardziej awaryjne, a na takie cudo laski nie wyrwiesz tylko możesz przyszpenić że masz, ciekaw jestem jak się to cudo techniki zachowa przy pomiarach zimą przy - 20 chyba że zamiast baterii ma korbkę, REFCO busola wskazówka ale nie kłamię jak się dba
patrykski1 napisał(a):co jest do wszystkiego jest do niczego, im więcej bajerów tym bardziej awaryjne, a na takie cudo laski nie wyrwiesz tylko możesz przyszpenić że masz, ciekaw jestem jak się to cudo techniki zachowa przy pomiarach zimą przy - 20 chyba że zamiast baterii ma korbkę, REFCO busola wskazówka ale nie kłamię jak się dbaWitam No to jest Was trzech. Ty, Troll, Barbie. Przy minus dwudziestu to ja przy kominku do żony się przytulam. A w razie czego to mam zestaw analogowych. Pozdrawiam
Remik napisał(a):WitamWitam Jeżeli myślisz o ciśnieniu absolutnym to tak. Pozdrawiam
Robert81r napisał(a):WitamCytat:Odp: Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. takie preferuję... Same manometry glicerynowe bez baterii zaworów widziałem Termo-Schisselu. Pozdrawiam
stefanbud napisał(a):Remik napisał(a):WitamWitam pokaż miejsce umieszczenia elementu mierzącego ciśnienie atmosferyczne.
llort napisał(a):Witamstefanbud napisał(a):Remik napisał(a):WitamWitam No z tym to musisz iść do Testo, ja Ci nie pomogę. Pozdrawiam
a po co komu temperatura parowania poniżej atmosferycznego -względem rzeczywistego atmosferycznego ?
atmosferyczne jest umowne jako jeden bar . a ważne jest jakie mamy ciśnienie bezwzględne -czy absolutne czy techniczne -żeby pomiar zawsze był porównywalny. to jakie jest chwilowo ciśnienie atmosferyczne w naszym fachu prawie do niczego nie jest potrzebne. no może poza drobnym wyjątkiem -wpływa na wydajność skraplacza natryskowo -wyparnego oraz chłodni kominowej. licząc warunki odparowania wody w powietrzu atmosferycznym --wynik jest zależny od ciśnienia atmosferycznego -bo zmieniają się krzywe nasycenia...
Może wrzucisz jakiś protokół pomiarowy?
NO
Witam
Napełnianie układu VRF. Zapis włączony po aplikacji do instalacji 3,5kg czynnika i uruchomieniu urządzenia. Dodatkowe napełnienie 3x1kg. Po przerwie i wyrównaniu ciśnienia jeszcze 0,5kg. Szary to prąd pobierany. ![]() Pozdrawiam
wit napisał(a):a po co komu temperatura parowania poniżej atmosferycznego -względem rzeczywistego atmosferycznego ? Niefortunnie to ująłem. Przeglądałem właściwości czynników chłodniczych i tam było odniesienie temperatury wrzenia do ciśnienia atmosferycznego 1,013 bar. Uległem tej terminologii A pytanie moje wzięło się z ciekawości czy Testo 570 byłby przydatny w diagnozowaniu pracy zamrażarki z czynnikiem R600a gdzie temperatura wrzenia przy 1,013 bara wynosi -11,6*C bxz napisał(a):Może wrzucisz jakiś protokół pomiarowy?Witam Klimatyzator On/Off, 2,5kW. Urządzenie trochę za małe do powierzchni. Około 7m instalacji. Nie widać żadnej zależności w poborze prądu i obciążeniu urządzenia, ale za to widać że po 15min. pomiaru można spokojnie udać się do kasy .![]() Oczywiście należy się legenda i wyraźniejsze zdjęcie: - linia szara- pobór prądu(A) - linia niebieska(linia życia klimatyzatora)- po(bar) - linia żółta- toh(*C) przegrzane pary - linia czarna DELTAtoh(K) Superheat - linia czerwona pc(bar) O tu będzie lepiej końcówkę pomiarów, widać że w urządzeniu jest odpowiednia ilość czynnika. Parametry w normie. Nic się nie dzieje. Urządzenie dotarło do zadanych mu przez producenta parametrów pracy. Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-14, 19:06:46 przez Stefanbud.)
Same elektroniczne manometry to jak dla mnie był zbędny bajer, ale te wykresy to baaardzo do mnie przemawiają. Nie śledziłem dokładnie tematu, ale rozumiem, że oprogramowanie jest w standardzie?
Aha, Stefanbud, opisz który kolor co oznacza, bo jakoś nie mogę dojść... Szary to prund, ale inne to nie wiem....... Po edycji Stefanbud'a: Ot co. Dzięki
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-14, 18:25:59 przez Shitashii.)
Remik napisał(a):Witamwit napisał(a):a po co komu temperatura parowania poniżej atmosferycznego -względem rzeczywistego atmosferycznego ? Jeżeli mówimy o ciśnieniu atmosferycznym to głównie hPa i wydaje mi się że równoległe do tych jednostek będą mbar. Dam upust ciekawości Trolla i pokaże mu jak udowadnia kuplom w firmie że ,,dziś nie jest niskie ciśnienie i kawa się nie należy'' ![]() Nie wiem gdzie jest wbudowany ale wiem gdzie wyświetla wynik pomiaru ciśnienia atmosferycznego. Pozdrawiam
To napisz po co producent przewidział że taki pomiar będzie pomocny do naprawy urządzeń chłodniczych.To nie jest bajer dla sercowców tylko dla profesjonalistów działających na różnych wysokościach nad poziomem morza.A amperomierza z tego urządzenia nie używaj.Ciśnienie atmosferyczne jest jednym z elementów działających na układ chłodniczy regulowany przez AZR.To samo urządzenie będzie pracowało inaczej w Zakopanym a inaczej w Darłowie.Głupotą producenta był by odtwarzacz MP3 w testo a nie amperomierz.Z jego jakością raczej im nie poszło
Witam
No jak zwykle Trollu czepiasz się szczegółów. Amperomierz wyprodukowali Japończycy a oni z reguły mają dobrą elektronikę. Na pocieszenie pokaże ci wykres pracy inwertera żeby potwierdzić Twoją teorię że te urządzenia wcale nie biorą mniej niż On/Off ![]() Pozdrawiam
Reguła jest do obalenia.Tak jak japońskie wyroby i ich znajomość chłodnictwa.Z zasady najlepsze doświadczenie teraz podzielne mają kraje byłego bloku wschodniego odnośnie doświadczeń z dziedziny termodynamiki i chłodnictwa.Polska promowana jest hydraulikami z domieszką chłodnictwa bo ponoć hydraulik-chłodniarz to ponoć poszukiwany zawód wspierany przez producentów elektronicznych urządzeń
Witam
Jak ja kocham te Twoje chore globalne przemyślenia. Z dwojga złego lepszy jest hydraulik ze znajomością termodynamiki niż chłodniarz malkontent. Mam tylko nadzieje że do domu kupiłeś już kolorowy telewizor z pilotem bezprzewodowym.Pozdrawiam
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
, lubię mieć fajne zabawki jako pierwszy.
Zastanawiam się jak producent wyczół potrzebę rynku z amperomierzem dla wygodnych.Zastanawia mnie jedna rzecz z długością przewodu pomiarowego amperomierza gdzie miejsce pomiędzy pomiarem przegrzania a agregatem wynosi więcej niż długość przewodu pomiarowego amperomierza.
Jak napełniasz według przegrzani to napełniaj według przegrzania w chłodnicy a nie według całkowitego jak do tej pory to robiłeś w klimatyzatorach i nie wiem czy to robisz mierząc przegrzanie na tłocznej i ssącej jednostki zewnętrznej.Mając dobry sprzęt nie oznacza jego właściwego użycia.Dobry snajper to i z procy potrafi trafić
Życzę miłego użytkowania.Dobrego kierowcy nie określa się mianem jaki samochód prowadzi.Nie ma dobrych i złych kierowców i chłodniarzy.Są natomiast z lepszą lub gorszą wyobrażnią.
![[Obrazek: VRF%252520SD%252520nape%2525C5%252582nianie.jpg]](https://lh3.googleusercontent.com/-7tGe0BPFyyA/TfO3-ayG9QI/AAAAAAAAAwA/L-UXUt9ZCt0/s800/VRF%252520SD%252520nape%2525C5%252582nianie.jpg)
![[Obrazek: OnOff.jpg]](https://lh6.googleusercontent.com/-IoYssaWYCW4/TfcvDh-8UrI/AAAAAAAAAwU/KcwGwblq63c/s800/OnOff.jpg)
![[Obrazek: 14062011606.jpg]](https://lh6.googleusercontent.com/-l3aqz9evtnw/TfegmCUKe6I/AAAAAAAAAxQ/VUlfySnAA-s/s720/14062011606.jpg)
![[Obrazek: Inwerter.jpg]](https://lh6.googleusercontent.com/-DSsNEHcn-9k/TfevNE4makI/AAAAAAAAAxw/R817tOfypq8/s800/Inwerter.jpg)
te Twoje chore globalne przemyślenia. Z dwojga złego lepszy jest hydraulik ze znajomością termodynamiki niż chłodniarz malkontent. Mam tylko nadzieje że do domu kupiłeś już kolorowy telewizor z pilotem bezprzewodowym.