Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator nowo zamontowany, ucieka czynnik?

28 Odpowiedzi, 25406 Wyświetleń
Wątek zamknięty 
1 2 Dalej

matek93

2011-06-06, 19:31:02
Nowy użytkownik
Witam
Dzisiaj miałem zamontowaną klime. Wszystko fajnie, chłodzi ale mam obawy. Chodzi o to, że kiedy została uruchomiona po raz pierwszy koło godz 16.00 na obydwu zaworach przy jedn zew zbierała się woda (było jeszcze ciepło na dworze, słońce koło 25*C, włączyłem przed chwilką klime, na dworze ok 17* i zawór z cieczą ( mniejsza średnica) pokrywa się warstwą szronu. Czy to normalne że przy tej temperaurze na dworze będzie się on pokrywać warstwą szronu? Druga sprawa temperatura przy wylocie jedn wew. koło 17 godz na termometrze widziałem około 3-4*C, przed chwilą jak odpaliłem na 10 min to było koło 7*C. Czy mam się martwić że ucieka mi czynnik? Czy może wszystko jest ok i klima musi pochodzić z 30 min żeby spadło do tych 4* na wylocie?
Proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam

Shitashii

2011-06-06, 19:36:05
Moderator
Owszem, 3-4*C na wylocie powinno budzić niepokój. A jakiej marki ten klimatyzator?
Aha, ogólnie to musi trochę pochodzić żeby parametry się ustaliły, niemniej i szron na rurce jest pewnym objawem...
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.

miezala5

2011-06-06, 19:40:05
Top użytkownik
A co sam montowales?
Przeciesz firma dala gwarancje montazu!
Pozdrawiam!
Robert
P>S
Jak fajnie chlodzi to co sie martwisz!Jak ucieknie gaz to wezwiesz serwis i naprawia!
Psiknij na nakretki jakas piane gesta to zobaczysz czy ucieka na kolnirzach jednostki zewnetrznej!
Musisz tez wiedziec gdzie sa polaczenia jednostki wewnetrznej!

matek93

2011-06-06, 19:46:08
Nowy użytkownik
montował mi go znajomy pracujacy w firmie zajmującej się chłodnictwem, klimatyzacjami, tyle że to było po koleżeńsku i za free więc ni gwarancji na usługe ... Klima to nic specjalnego dla dzieciaka na poddasze :Hyundai hac-gs07hrcl. Jaka jest prawidłowa temperatura przy wylocie powietrza jedn wew? Szronienie tego zaworu może występować wieczorem jak jest chłodniej tak jak teraz czy wogóle nie powinno?, Sprawdzałem przy jedn zew wodą z mydłem, ale bańki się nie tworzyły... Szron pokazuje się tylko na zaworze, na rurke "nie wchodzi"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-06, 19:47:22 przez matek93.)

Fujitsu Szczecin

2011-06-06, 19:51:51
Top użytkownik
Witam

No taki to jest interes ze znajomymi, ale kolega taktykę ma dobrą- ,,dla znajomych w ogóle albo tylko za darmo''
Posłuchaj, panikujesz. Jesteś z typu klientów którzy po wyjściu ekipy szukają dziury w całym. Zły typ. Zadzwoń do kolegi rano, nie za wcześnie żeby mógł się wyspać i poinformuj go o swoich obawach. Skończy pracę i na pewno przyjedzie sprawdzić partaninkę po pracy.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?

matek93

2011-06-06, 19:54:52
Nowy użytkownik
boje sie po prostu tego,że czynnik mi przez noc zwieje... tk z czystej ciekawości, na tabliczce jest napisane 640g r407. jak cenowo jest z tym czynnikiem i czy można go bez problemu dopełniać do klimy?

Fujitsu Szczecin

2011-06-06, 20:00:17
Top użytkownik
matek93 napisał(a):boje sie po prostu tego,że czynnik mi przez noc zwieje... tk z czystej ciekawości, na tabliczce jest napisane 640g r407. jak cenowo jest z tym czynnikiem i czy można go bez problemu dopełniać do klimy?
Witam

To czynnik 3 składnikowy. Nie dopełnia się go ale kolega będzie wiedział na pewno co robić. Daj mu szanse. Nie napisałeś nic o instalacji czy jest długa czy krótka. Kto teraz sprzedaje klimy na R407C? Nieraz w klimach brakuje fabrycznego czynnika. Itd. daj koledze szanse, na prawdę. Będzie dobrze.

Pozdrawiam

byniom

2011-06-06, 20:00:20
Moderator
Ale pytasz o cenę butli 12kg ?
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać

matek93

2011-06-06, 20:06:58
Nowy użytkownik
instalacja standardowa, tyle co było przewodów w zestawie - 3m. nie chodzi mi o cene butki 12kg tylko jakbym miał na nowo nabić klime tym 640g czynnika r407 ile to by kosztowało?

KlimTech

2011-06-06, 20:27:43
Użytkownik
byniom napisał(a):Ale pytasz o cenę butli 12kg ?

hehe Byniu dobre pytanie Big Grin
gadu-gadu: 3236154

Fujitsu Szczecin

2011-06-06, 20:51:13
Top użytkownik
matek93 napisał(a):ile to by kosztowało?
Witam

,,pińcet złoty...stówa za mało młody kawalerze'', przypomniał mi się tekst z filmu Poranek Kojota.

Pozdrawiam

Ghost70

2011-06-06, 20:56:43
Użytkownik
No cóż, zachowałeś się jak standardowy polak a teraz trzymasz rękę w nocniku.
Tutaj kolega przynajmniej miał odwagę się przyznać:
http://www.forum.klimatyzacja.pl/viewtopic.php?id=4869

Klimatyzator do samodzielnego montażu ... to tak jak samochód do samodzielnego montażu ... nie wystarczy śrubokręt i kilka kluczy, potrzeba jeszcze trochę fachowej wiedzy.

grzem

2011-06-07, 12:56:57
Nowy użytkownik
Czynnik nie jest drogi, 12 kg kupisz za 600, 1kg za 150 mniej więcej.

Może jednak któryś z fachowców odważy się i postawi diagnozę np. "Za mało czynnika"

Na mój niefachowy nos: masz za malo czynnika
Miałem tak samo, czasami szronienie ustawało i klima chłodziła po przełączeniu na grzanie na chwilę i z powrotem chłodzenie, ale u mnie jest na R410A .

matek93

2011-06-07, 14:42:32
Nowy użytkownik
teraz znów ciepło na dworze, parno, odpaliłem klime, szronienia nie ma, tylko woda się skrapla na tym zaworze, w pokoju przy wylocie jest 5*C. czyli tak samo jak było wczoraj. Rano koło 7.30 jak włączyłem to szronił, wieczorem wczoraj także, ale teraz nie szroni, być może jak jest niska temperatura na dworze to wtedy szroni? Mam się czymś przejmować czy wszytsko jest ok?

grzem

2011-06-07, 18:11:37
Nowy użytkownik
U mnie szronienie cieczowego wiązało się z niedostatecznym chłodzeniem 20-22 na wylocie.
Po skompletowaniu wężyków zmierzyłem przegrzanie, było rażąco duże.
Doładowałem 100 g jest OK. Ciśnienie 8 bar temp 14 C. Na wylocie w domu też 14 C.
U Ciebie ciśnienie będzie inne, to już będzie wiedział ten co zakładał.

matek93

2011-06-12, 18:26:06
Nowy użytkownik
ponieważ znajomy jest z Katowic a ja z Częstochwy na razie nie ma czasu żeby przyjechać i to sprawdzić - pełno zleceń, dopiero za 2-3 tyg tak mi powiedział. Moge normalnie używać klime w takim przypadku czy coś się może stać ( ewentualnie co?)

Shitashii

2011-06-12, 18:36:04
Moderator
Skoro "znajomy" montował, to się orientuje jakie masz warunki, jaki to sprzęt itd, więc najlepiej jak jego zapytasz. Może miał przy montażu jakieś wątpliwości albo problemy o których wcześniej nie wspominał. Niech Ci doradzi. Sorry-Gregory, jak mawiają, ale kto umoczył ten ma mokro.

matek93

2011-06-12, 19:35:22
Nowy użytkownik
dzięki za pomoc... jakbym sie dowiedział od znajomego to bym nawet tu nie pisał ;/ a pisze tu właśnie dlatego, że nie mogę od niego się nic dowiedzieć

Shitashii

2011-06-12, 19:40:59
Moderator
Kolego, bo to pewnie taki znajomy. Używaj, a co, ma ścianę zdobić?

matek93

2011-06-15, 20:31:31
Nowy użytkownik
czyli co lepiej jej nie odpalać? temperatura u wylotu bez zmian w granicach 5-7* zależne od temperatury w pokoju (24-26*). Zawór szroni tylko jak jest chłodniej na dworze. Ciężko było dzisiaj wytrzymać juz na poddaszu więc odpaliłem ją... Wszytsko fajnie chłodzi, bez problemu schłodziła pomieszczenie w dość szybkim czasie z 26 do 21(tyle ustawiłem) myślę, że do 18 jak i nawet bardziej dała by rade schłodzić. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, tylko czy nic się jej nie stanie...

barbie

2011-06-15, 20:34:51
Top użytkownik
opatul klimatyzator kołderką .

matek93

2011-06-15, 20:35:13
Nowy użytkownik
po co?

barbie

2011-06-15, 20:36:24
Top użytkownik
aby w nocy nikt nie uszkodził go kamieniem .

matek93

2011-06-15, 20:41:33
Nowy użytkownik
nie ma takiej możliwości uszkodzenia, jest u mnie na balkonie - domek jednorodzinny, nikt obcy nie ma wstępu nawet w okolice balkonu Smile nadal nie dostałem odpowiedzi na swoje pytania...

Shitashii

2011-06-16, 07:00:50
Moderator
Czytaj ze zrozumieniem, albo wogóle czytaj:
Shitashii napisał(a):(...)Używaj, a co, ma ścianę zdobić?
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa