Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Rosiejące szyby Audi A6 2.5 TDI kombi klimatronik

15 Odpowiedzi, 16594 Wyświetleń

betowen2

2008-01-11, 09:39:24
Nowy użytkownik
Witam mam poważny problem z rosiejącymi szybami. Kiedy temp powietrza spadnie poniżej 3 st. i włączę automatyczne ogrzewanie wszystkie szyby zachodzą parą, a kiedy przełączę na ogrzewanie manualne bardzo powoli zejdzie z przedniej i bocznych przód. klimatyzacja była ładowana i filtr pyłkowy wymieniony. bardzo bym prosił o pomoc jeśli ktoś miał podobny przypadek lub wie co jest grane
  • Odpowiedz

betowen2

2008-01-14, 21:10:15
Nowy użytkownik
Dzięki za podpowiedź ale to chyba nie jest to,ponieważ jak temp. powietrza spadnie poniżej 3 st. na co bym nie przełączył to i tak rosieją aż się z szyb leje woda. Nie wiem natomiast co oznacza w klimatroniku gwiazdka bo kiedy się ona świeci szyby zaczynają się osuszać ale trochę podjadę i znowu gaśnie. Mówiono mi że może nie ściekać z miski woda z klimatyzacji ale nie wiem gdzie jej szukać.
  • Odpowiedz

betowen2

2008-01-15, 08:18:19
Nowy użytkownik
W danym okresie temperatury się wachają jak na plusie jest sucho, spadnie do dwóch stopni na plusie i już nic nie widzę. A rosieją przez cały czas mojej jazdy czy to trwa godzinę czy 10 minut nie ma znaczenia
  • Odpowiedz

betowen2

2008-01-15, 08:21:26
Nowy użytkownik
Być może mam problem z komputerem bo tak jak pisałeś mam zepsutą tą klapkę od curkulacji i po spadnięciu temp. komp.sam mi ją otwiera
  • Odpowiedz

max

2008-01-15, 10:50:57
Użytkownik
A jak tak coś od siebie zapytam:
W jaki sposób ściągasz wilgoć z szyb?
Czy aby na pewno skuteczny jest nawiew?

* W w210 bez klimy - 5 osób muszą zaparować szyby tylne. Z przednimi nawiew sobie sprawnie radzi Wink Zauważyłem, że nawet taki pierdół jak czystość szyby od środka ma również znaczenie - jeśli chodzi o szybkość odparowywania...
  • Odpowiedz

betowen2

2008-01-15, 17:13:53
Nowy użytkownik
Masz rację szyba nie może być tłusta i z tylnych gorzej schodzi, ale u mnie to się normalnie leje woda ze wszystkich. dziś było 0,5 st ciepła nie właczałem automatycznego ogrzewania i przednia oraz boczne przód tylko trochę zarosiały. muszę do mechanika jednak z tą cyrkulacją
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-01-15, 20:52:32
Moderator
klima powinna działac bez znaczenia na temp zewnetrzna bo inaczej po co by pisali w instrukcjach obsługi zeby ja uruchamiac w zime na chwile zwłaszcza klimatronik ktory na przemian chłodzi i grzeje po to aby utrzymac tem zadana na wyswietlaczu oczywiscie w trybie auto
najlepiej podjedz na analize klimatronika moze wykarze jakis blad
  • Odpowiedz

betowen2

2008-01-17, 14:18:06
Nowy użytkownik
Max szyby wycierałem gąbką ale to nic nie dawało tylko się mazało, najlepiej szmatką ze starej koszulki bawełnianej która dobrze zbiera wodę
  • Odpowiedz

betowen2

2008-01-17, 14:23:34
Nowy użytkownik
Właśnie kiedy ustawię na auto a temo.jest poniżej 2 st. prawie od razu mam szron na szybach. Zauważyłem przy zmianie filtra pyłkowego klapkę i nie wiem czy przypadkiem to nie ona robi cały problem tj.zamyka się kiedy powinna być otwarta aby dochodziło powietrze.Zablokowałem ją i trochę pojeżdżę, odezwę się jaki to odniesie skutek
  • Odpowiedz

awax

2008-01-19, 20:20:20
Top użytkownik
zablokowanie klapki może narozrabiać
  • Odpowiedz

max

2008-01-22, 18:57:24
Użytkownik
A możesz dokładniej powiedzieć jak ściągasz tą wilgoć z szyb bez użycia sprężarki klimy?
Mam znajomego któremu tęż strasznie rosiały szyby. I pewnego razu się z nim przejechałem.
Pierwsze co robi to odpala papierosa i ustawia nawiew powietrza na 50% Następnie powietrze na jak najzimniejsze i otwiera szybę, bo smród z papierosa... Następnie ustawia nawiew na górę(szybę) i dół(nogi)
Szczerze to się nie dziwię że mu szyby rosieją... Przekazałem mu moją metodę i od tego czasu już się nie skarży, że mu szyby rosieją...
  • Odpowiedz

betowen2

2008-01-22, 22:30:23
Nowy użytkownik
z zablokowaniem klapki doradził mi mechanik,byćmoże mam zepsuty mechanizm otwierający ją, gdyż jażdżąc teraz na zablokowanej automatyka zwiewa zamglenie z szyby przedniej i bocznych przód a jedynie z tyłem nie daje sobie rady. Tylko że teraz nie było mrozu.Jak mam zepsutą klapkę to może już jej nic nie zaszkodzi,lecz nie przełączam na manualne ogrzewanie bo chyba wówczas automat ją zamyka(czy mam rację).
  • Odpowiedz

betowen2

2008-01-24, 21:17:27
Nowy użytkownik
max w obecnym czasie ustawione mam na 22 st.C i automat pracuje. Na razie jest ok.,nie rosieją ale przy zablokowanej klapce.Zobacze jak będzie dalej a mianowicie kiedy będzie minusowa temp.cześć
  • Odpowiedz

betowen2

2008-02-03, 13:15:46
Nowy użytkownik
Witam dawno mnie nie bylo ale nie chce peszyc bo jeżdże teraz na zablokowanej klapce i na razie o dziwo nie rosieją a temperatura spadała poniżej 0 st. Może jeszcze będą niższe.Jeśli to poskutkuje to się odezwę
  • Odpowiedz

betowen2

2008-02-17, 10:45:39
Nowy użytkownik
Witam ponownie i chcę wszystkim podziękować za porady bo z tego co zauważyłem zablokowanie klapki cyrkulacyjnej pomogło i jeszcze mam prośbę.Czy muszę zmieniać klapkę czy coś jest nie tak z elektroniką która miesza zamykając ją i otwierając kiedy sobie chce.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa