Witam wszystkich. Mam problem z klimą w Astrze II 1.6 8v 1999r. Kupiłem auto rok temu z niedziałającą klimatyzacją, w tym roku postanowiłem to naprawić. Po zlokalizowaniu dziury w chłodnicy klimy wimieniłem ją na nową firmy NISSENS. Gdy napełniałem ją, u gościa od klimy, układ był szczelny i weszło 730g czynnika, podszybiu jest napisane 700, wiec chyba ok. I teraz mój problem- Klimatyzacja chłodzi prawidłowo sprężarka i wentylator się załanczją tylko z przerwami co 15s. Są to cykle 10-15s pracy póżniej ok 10s przerwy. Mechanik od klimy podłaczył pod przenośny komuter i nie wykazało rzadnych błędów. Czytałem na forum, że może być to wina któregoś z czujników, powiedzcie mi jak je można sprawdzić. Mam za tydzien jechać z powrotem na kontrole szczelności, a narazie w warsztacie nie wiedzieli jak mi pomóc.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Astra G Klima załancza się co 15s
6 Odpowiedzi, 7388 Wyświetleń|
Nie jestem specjalistą ale ostatnio trochę się o klimie nauczyłem
![]() To, że się włącza i wyłącza to całkowicie normalne - klimatyzacje w tej generacji tak działają. Częstotliwość włączania i długość przerw w pracy będzie uzależniona w pewnej mierze od temperatury na zewnątrz i wewnątrz. Układy klimatyzacji nowej generacji pracują stale - sprężarka pracuje bez przerw a chłodzenie jest sterowane specjalnym zaworem. Tutaj jest to opisane szerzej http://www.automotoserwis.com.pl/content/view/1123/109/ W Twojej Astrze jeszcze nie ma takich cudów Klasyczny układ klimatyzacji opisany jest tutaj: http://www.autoklimatyzacja.com.pl/?page=klimatyzacja
Poszkodowany przez klimatyzację :-]
Mój kumpel ma też astre g z klimą manualną i jemu się takie cyrki nie dzieją, sprężarka i wentylator chodzą cały czas po włączeniu przycisku, tak samo też jest w straym VW t4 ojca i almerze n15. Troche to dziwne bo przy ciągłym włączaniu się sprężarki zmieniają sie obroty silnika, to jest troche denrwujące.
Nie podałeś ciśnień LP i HP .Jak jest napisane że ma być 700 g to nie 730.Więcej jest bardziej szkodliwe jak mniej.
Właśnie tych cisnień nie pamiętam, podobno wszystko było ok, przynajmniej tak mechanik mówił, póżniej sie zdziwił tą pracą sprężarki
Wymien filter bo moze nie ma przepływu powietrza i parownik zamarza, jest na podszybiu pod wycieraczkami
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY