Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Montaż klimatyzacji 4 pietro -Kraków

16 Odpowiedzi, 16419 Wyświetleń

klima1959

2008-01-23, 22:37:41
Nowy użytkownik
Szukam porady i ewentualnie fachowca który to zamontuje i doradzi jaki sprzet kupic.
Pokój antresola 4 pietro.
Jak poradzić sobie z jednostka zewnetrzna. Nie ma balkonu , dach nie wchodzi w rachube bo ze spadkiem , zostaje montaz na elewacji. Jeden "fachowiec" nawet nie raczył ogladnąc bo mówił ze bez rusztowania nie da sie. Myslałem ze mozna jakoś przykrecic pod oknem. Acha sciany zewnetrzne z gruba warstwa styropianu (chyba 15 cm). Poniżej okna jest mały gzyms (40cm pod parapetem, wystaje 10cm). No i okna małe (wys 50, szerokośc 80).

DA SIE COS ZROBIC????????
  • Odpowiedz

j_a_c

2008-01-24, 17:51:26
Użytkownik
jak są chęci to wszystko sie da zrobić (ale pewnie nikt za darmo chęci mieć nie będzie),ja jest dojazd to najlepiej zrobić to z podnośnika koszowego ,(albo rusztowanie ale to już sporo zabawy,i nie wiem czy wyjdzie taniej),innych możliwości nie widzę po tym opisie ,chyba ze zadzwonisz do cyrku, może coś wymyslą
j_a_c WROCŁAW
  • Odpowiedz

klima1959

2008-01-24, 19:58:01
Nowy użytkownik
Nie znam zadnego cyrkowca i alpinisty. Może zdecydowac sie na jakis klimatyzator jednoczesciowy z wywiewem do wentylacji. Czy sa takie na sciane albo pod sufit, no i czy warto iść w to????
  • Odpowiedz

daniel28

2008-01-25, 15:03:06
Użytkownik
Szkoda, ze nie mieszkasz w Warszawie myślę, że nie byłoby z takim wyzwaniem najmniejszego problemu, zawsze można obok okna, albo pod, raczej bez żadnego rusztowania daje sie radę. Jeden trzyma za nogi i jazda.))))
  • Odpowiedz

awax

2008-01-25, 15:59:28
Top użytkownik
Dach ze spadkiem to oznacza strych,może w tym kierunku szukać
  • Odpowiedz

kubowy

2008-01-25, 17:27:03
Użytkownik
Ale to trzeba mieć w ekipie cyrkowca, albo kamikadze ( o losie ). Przez okno, chciałbym to zobaczyć Smile. Chyba, że na dole klient z pierzyną asekuruje. Pośmiać się można nie. A przypomniałem sobie, że klient miał zamontowaną jednostkę zew. w kiblu na serio (to był sklep)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-01-25, 17:28:58 przez kubowy.)
  • Odpowiedz

daniel28

2008-01-25, 17:45:19
Użytkownik
Takich przez okno jednostek założyłem już kilkanaście i nie jestem żadnym cyrkowcem, z pierzyną nikt na dole nie stał.))))) A jak to jest jednostka 3.5kW to nie ma nawet najmniejszego problemu żeby ja wystawić przez okno, z większymi też walczyłem, trochę gorzej się montowało, trochę problemów było. Pozdrawiam nie wiem czy zdjęcia można tu zamieszczać, jak tak to przy okazji jeszcze jednego takiego montażu zrobie kilka fotek i pokaze jak to sie robi krok po kroku.)))
Oczywiście robie to na własne ryzyko i nikomu (przeważnie początkującym wyjadaczom nie polecam)
  • Odpowiedz

daniel28

2008-01-25, 21:07:58
Użytkownik
No i już nie muszę zamieszczać zdjęcia instruktażowego, bardzo proszę jak pięknie pokazane, jak widać, wszystko się da zrobić, ja robiłem podobnie na 8 piętrze widoki przepiękne, a jaka adrenalina.)))) :lol: Ale oczywiście tego także nie polecam, nie powinno się tak robić.)))) Pozdrawiam serdecznie kolegę, który dokonał tego wyczynu.
  • Odpowiedz

bodzio

2008-01-25, 21:52:33
Zaawansowany użytkownik
Tą fotke widziałem w "Instalatorze"

Ja też mam jednostke zewnętrzną pod oknem. Uchwyt zamontować nie był problem bo był na szynie (ale później przez dwa dni mnie żebra bolały) Big Grin no i postawić na nim klime to nie było lekko.
  • Odpowiedz

daniel28

2008-01-26, 09:14:54
Użytkownik
Dla mnie to normalka, montowanie klimatyzacji przez okno, już kończę ten temat, pozdrawiam wszystkich serdecznie, myślę ze jeszcze nie raz zamieszczę tu swoją wypowiedź oraz podzielę się swoimi opiniami.
  • Odpowiedz

klima1959

2008-01-26, 20:13:21
Nowy użytkownik
dzieki za opinie, tez myśle ze da sie zamontowć przez okno, zwłaszcza ze poniżej jest gzyms szerokości 30 cm (poczatkowo podałem błednie 11cm), mozna na nim postawic jednostke. Potrzebuje jednostke max 2,5 kW wiec nieduza, czy sa takie zeby wyprowadzenie były u góry , łatwiej z montażem rurek ?????
  • Odpowiedz

daniel28

2008-01-27, 10:07:37
Użytkownik
Ja sie nie spotkałem z rurkami u góry, zawsze są z boku, no chyba że odwrócisz klimatyzację do góry nogami.))))) To oczywiście żart.:lol: Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

klima1959

2008-01-27, 20:16:27
Nowy użytkownik
Szukam FACHOWCA do tej instalacji - Kraków lub okolice
  • Odpowiedz

daniel28

2008-01-28, 09:03:11
Użytkownik
Jeżeli nikt sie nie zgłosi to chętnie założe, niestety jestem z Wawy i bede musiał dorzucic koszty dojazdu. Nie napisałeś czy masz już klimatyzator, czy to ja miałbym go przywieźć ze sobą i jaki byś chciał. Podaje swój prywatny mail, bo nie wiem czy można tu napisać mail firmowy, czy to nie bedzie reklama. dundy@go2.pl
Możesz tam zapytac o koszta i wtedy bedziemy mogli sie umówic. Ale to tylko jeżeli nie znajdziesz nikogo i dlatego ,że skoro napisałem że montuje no to zamontuje. Pozdrawiam i życze miłego dnia.
  • Odpowiedz

maro196

2008-02-16, 21:01:56
Użytkownik
kolega daniel28 ma racje w warszawie moze to normalne ze chlopaki na robocie nie pekajaSmile) za oknem jak najbardziej 3,5 a zdazaly sie nawet 5 Smile ale to na linach i w przynajmniej trzech trzeba wkladac....... duzo zalezy od ramy a jeszcze wiecej od umiejetnosci wiec jak ktos twierdzi ze sie tego nie da zrobic to jakis nie mądry chyba jest
  • Odpowiedz

rafgug

2008-04-02, 19:16:31
Nowy użytkownik
Panie "rafgug "Proszę o nie zamieszczanie REKLAM na forum !
Jeśli jest Pani zainteresowany reklama firmy zapraszam do zapoznania sie z ofertą na portalu www. klimatyzacja.pl, z którego forum Pan korzysta.

Nie chce tu nikogo obrażać ale jeżeli ucieka sie Pan to takiej formy reklamy, to proszę wybaczyć ale ale chyba nie jest Pan PROFESJONALISTA ! Moim zdaniem ta reklama nie przyciągnie klienta a wręcz przeciwnie zrazi Pan do siebie wiele osób.
Dobra rada Panie "rafgug " :
Czasami warto zainwestować w swój wizerunek a jeżeli szkoda Panu pieniędzy na reklamę proszę korzystać z innego forum gdzie bedzie tolerowane zamieszczanie reklam.
Administrator.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa