Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

tlen zamiast azotu

25 Odpowiedzi, 27684 Wyświetleń
1 2 Dalej

klosek6

2011-06-21, 08:16:36
Nowy użytkownik
Mam pytanie , Ponieważ jestem początkujący powoli dokupuję sprzętu to chciałem się dowiedzieć czy można do sprawdzania szczelności zamiast azotu nabić tlenu. Pytam dlatego bo słyszałem , że można ale wolę się upewnić . Pytam dlatego , że posiadam butlę z tlenem a azotu niestety nie mam i musiał bym kupić butlę.
  • Odpowiedz

bxz

2011-06-21, 08:20:45
Zaawansowany użytkownik
Tlen jest wybuchowy Wink już prędzej propanem... tyle że mokry i co tu zrobić?
Ja jak robię hydraulikę w zimę to próba na powietrzu Wink
Azot, a jak jesteś w dupie to... niewolno też Tongue
NO
  • Odpowiedz

klosek6

2011-06-21, 08:25:30
Nowy użytkownik
nie chcę się wysadzić tylko poradzić jak tak to wolę nie ryzykować dzięki za poradę i mam jeszcze jedno pytanie znalazłem reduktor do azotu do 10 bar czy to wystarczy do sprawdzenia szczelności? A czy do momentu kiedy nie skompletuję sprzętu mogę podać powietrze ze sprężarki przez osuszacz i później zrobić próżnię 40 min?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-21, 08:40:36 przez klosek6.)
  • Odpowiedz

bxz

2011-06-21, 08:42:48
Zaawansowany użytkownik
Też kiedyś w akcie desperacji chciałem tlenem bić Wink
To dobrze że pracowałem pod okiem fachowca i mi butle zabrał xD
Próbę robisz ciśnieniem wyższym od ciśnienia pracy, ale czy cały układ to wytrzyma (strona LP)?
Nie wiem, nie znam się na samochodówce, musisz poczekać na kompetentnego.
NO
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2011-06-21, 09:00:48
Zaawansowany użytkownik
Tlen pod wysokim ciśnieniem + olej = wybuch
Na takej zasadzie działa chyba silnik diesla...
  • Odpowiedz

klosek6

2011-06-21, 11:28:55
Nowy użytkownik
posiadam taki zestaw do sprawdzania http://allegro.pl/show_item.php?item=1674439179
więc będę miał regulację ciśnienia wysokiego i niskiego nie posiadam tylko butli z azotem i dlatego pytam czy powietrzem ze sprężarki można nabić? wiem , że jest duża wilgoć z powietrza ale wtedy zrobił bym próżnię na 40 min czy ostatecznie mogę tak zrobić ? Do puki nie skompletuje całego sprzętu ?bo wiadomo , że wszystko kosztuje a zaczynam dopiero w to wchodzić więc to tylko rozwiązanie tymczasowe.
  • Odpowiedz

bxz

2011-06-21, 12:12:08
Zaawansowany użytkownik
Poczytaj sobie o oleju który jest używany przy r134a i jak się z nim obchodzić, a myślę że sam dojdziesz do odpowiednich wniosków. Jest jeszcze opcja, że jak jesteś w dupie... a próbę trzeba zrobić... ale nie wolno przecież ;p Pomyśl nad rozwiązaniem i pamiętaj, że maszyna zastępuje tylko rutynowe czynności, zastępuje szukanie po katalogach ile czego i ma w sobie narzędzia niezbędne do wykonania. A jakby to powiedział mój forumowy mentor od czuja i gmatwania wielki Ilort:
Taczką nie powieziesz... nie procesor, a rozum i doświadczenie Wink
NO
  • Odpowiedz

monterod2002

2011-06-21, 13:07:08
Zaawansowany użytkownik
Tlenu nie używa się do prób szczelności w układzie freonowym tak jak i wody gdyż zawierają za dużo wilgoci, a po drugie tlen + olej to mieszanka wybuchowa i zapamiętam to do końca życia.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

mg

2011-06-21, 18:01:55
Top użytkownik
Ojtam, ojtam... Tongue
Temat był walkowany na tym forum
debilizm
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-21, 18:04:37 przez mg.)
  • Odpowiedz

KLIMAKOM

2011-06-21, 18:11:07
Użytkownik
Azot pozatym ma okreslony stopien suchosci i przy okazji proby szczelnosci wyciaga wilgoc z ukladu. Z reduktora o jakim piszesz w praktyce mozna wyciagnac ok 14 bar, co powinno wystarczyc na poczatek, za lepszy reduktor trzeba dac ok 300 PLN.
Kategorycznie NIE TLENEM, jest wybuchowy Smile
  • Odpowiedz

llort

2011-06-21, 18:28:55
Zaawansowany użytkownik
eryk_wiking napisał(a):Tlen pod wysokim ciśnieniem + olej = wybuch
Na takej zasadzie działa chyba silnik diesla...
Mam pytanie czy był wybuch tego diesla?A ja głupi zawsze myślałem że powietrze+olej w tych silnikach daje kopa.Co do tematu Barbie wie że sprawdzałem w Bydgoszczy tlenem,a teraz nie posiadam rąk i nóg Wink Wybuchowe jest niemal wszystko nawet powietrze przy spełnieniu odpowiednich warunków tak samo jak niewybuchowy jest propan-butan w odpowiednim stężeniu z powietrzem.[wysokie stężenie].Od wybuchu powietrza w silosach zginęło wielu spawaczy.Tlen i olej to bomba z zapalnikiem czasowym.Na razie kończę bo idę do kiosku po papierosy Wink
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-21, 18:36:47
Top użytkownik
Klimakom, czy widziałeś kiedyś wystrzał śruby regulującej ciśnienie na reduktorze?

Mam nadzieję, że nie! Mój pracownik miał kiedyś taki pomysł (byłem u klienta, on na zewnątrz). W pewnym momęcie usłyszałem wybuch petardy. Spojrzałem do okna, petardy nie widziałem, ale mój pracownik stał w bezruchu. Okazało się, że kawałek metalu średnicy ok 10cm leżałwbity w ziemię może 5 cm obok jego nogi.
Przebił 10barowy reduktor na 13 bar.
5 cm dalej noga i nie miałby palców albo stopy.

Nie rozumiem nigdy jednej rzeczy: producent wydaje ogromne pieniądze na testy urządzenia, podaje graniczną wartość. A Kowalski mówi, że te testy są o kant dupy rozbić, bo można 40% więcej... rozumiem, że jesteś na tyle pewny swojej opini, że gdy taki reduktor wystrzeli i, nie daj boże, kogoś okaleczy lub zabije to będziesz miał czyste sumienie?

Przepraszam za następne stwierdzenie, ale debilizm trzeba tępić... i piszę to wszystkim, nawet tym których lubię, ale taka jest prawda
.
  • Odpowiedz

mg

2011-06-21, 18:45:05
Top użytkownik
llort napisał(a):sprawdzałem w Bydgoszczy tlenem,a teraz nie posiadam rąk i nóg Wink

Pomału rysuje się Twój wizerunek, wizerunek doświadczonego chłodniarza.
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-21, 18:46:01
Top użytkownik
teraz dalej, tlen nie jest wybuchowy, tlen jest utleniaczem. Co to utleniacz to inne forum. W silniku diesla doprowadzamy nie tlen a powietrze. Generalnie sytuacja wygląda tak: Przy sprawdzaniu tlenem jest na pewno większe niebezpieczeństwo niż powietrzem (kwestia stężenia). Ciśnienie 10 bar nie wywoła ani samozapłonu ani wybuchu (to dwie różne rzeczy zależne od temperatury głownie).

Pewnie z 5% pseudofachowców używa tlenu, gdyby wybuchał przy 10 barach wszyscy mieliby urwane ręce Wink

Co nie zmienia faktu, że jest to bardzo nie zdrowe dla układu...
.
  • Odpowiedz

KLIMAKOM

2011-06-21, 18:52:49
Użytkownik
Dzięki Bogu jeszcze nic podobnego mnie nie spotkało, dziękuję za ostrzeżenie, aczkolwiek wiadomość w mniej agresywnum tonie byłaby równie skuteczna. Ja akurat nie jestem wszystkowiedzący i napisałem jak ja robie - NIE POLECAM TEGO NIKOMU. Reduktory ktore omawiamy kosztuja ok 70 PLN, wiec ich jakosc moze byc watpliwa.
  • Odpowiedz

mg

2011-06-21, 18:56:16
Top użytkownik
Chcesz nieposiadać rąk i nóg stosuj tlen do szczelności prób. Big Grin
  • Odpowiedz

KLIMAKOM

2011-06-21, 18:58:42
Użytkownik
UWAGA - stosowanie tlenu prowadzi do niamania rąk i nóg.

* mam nadzieję że odkupiłęm swe winy Smile
  • Odpowiedz

mg

2011-06-21, 19:00:13
Top użytkownik
Niemanie członków jest spowodowane zabrakiem azotu, a w konsekwencji zastąpieniem go tlenem.
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-21, 19:02:41
Top użytkownik
klimakom, nie chciałem być agresywny, może pod koniec mnie poniosło, chciałem uświadomić Ci, że ja sam się przeraziłem.
I cieszę się, że skończyło się wbitym kawałkiem gwintu w nogę (taka pierdółka). Miało być poważnie Smile
.
  • Odpowiedz

KLIMAKOM

2011-06-21, 19:08:10
Użytkownik
Luzik, nie zmienia to faktu że masz racje, inwestuje w nowy reduktor.
  • Odpowiedz

llort

2011-06-21, 19:12:37
Zaawansowany użytkownik
Już przyszedłem po zakupie fajek a moje ręce piszą.CUDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

llort

2011-06-21, 19:13:42
Zaawansowany użytkownik
Już przyszedłem po zakupie fajek a moje ręce piszą.CUDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD.A może doświadczenie?
  • Odpowiedz

barbie

2011-06-22, 19:26:20
Top użytkownik
szczelność tlenem sprawdzają w Bydgoszczy--mieli występ w telewizji--trzech poturbowanych monterów i sprzedawczyni .
  • Odpowiedz

mg

2011-06-22, 19:33:02
Top użytkownik
:lol:
  • Odpowiedz

mg

2011-06-22, 19:36:08
Top użytkownik
Już wiem dlaczego kolega llord poleciał po paczkę fajek jak przeczytał o czym temat traktuje :lol:
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa