Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Desuperheater.

3 Odpowiedzi, 3357 Wyświetleń

art_boss

2011-06-21, 13:47:45
Nowy użytkownik
W budowanym przez siebie układzie chillera stosuję na tłoczeniu mały, 0.6m2 20płytowy wymiennik do odzysku ciepła przegrzania na cele CWU.
Mam pewną wątpliwość związaną z umieszczeniem go szeregowo ze skraplaczem w urządzeniu całorocznym (tak robią duzi, bo podglądam rozwiązania).

Załóżmy, że układ automatyki tegoż wymiennika działa na utrzymanie w krótkim pośrednim obiegu wody temperatury powyżej temperatury kondensacji (pominąwszy okres rozruchu urządzenia, gdzie będzie przez dłuższą chwilę się skraplał czynnik zanim wymiennik/obwód się zagrzeje).
W pewnym momencie woda w zbiorniku CWU zostanie nagrzana do zadanej temperatury (nawet 99stC), to desuperheater przestanie odbierać ciepło od gazu, który może mieć np 110st.
Podstawowym celem chillera jest produkcja chłodu, więc sygnału z obwodu CWU nie mogę traktować jako wyłączającego układ ze względu na przegrzewanie się wody chłodzącej desuperheater.
Co się wtedy stanie, gdy temperatura tłoczenia będzie przekraczała 100st, a wymiennik nie będzie ciepła odbierał, nawet biorąc pod uwagę zwiększone ciśnienie wody w obwodzie pośrednim chyba utrzymywanie jej w tak wysokiej temperaturze to nie za dobry pomysł.

Chodzi mi po głowie bypass wymiennika po stronie gazu, ale to też nie proste, bo nie ma zaworów prosto dostępnych i rozsądnie tanich na duże przepływy (14m3/h na tłoczeniu), i temperatury, a i rozbudowywanie armatury i rurażu nie wpływa pozytywnie na układ.
Może konieczne staje się włączenie w układ pośredni dry coolera do schaładzania (znowu komplikacja układu)?
A może nie powinienem się tym przejmować, tak jak się nie przejmują producenci chillerów których podglądam i nie zauważyłem takich obejść czy schładzaczy (ale może po prostu nie publikują swoich rozwiązań w dostępony internetowo sposób)?
Jak myślicie?
  • Odpowiedz

bxz

2011-06-21, 14:03:11
Zaawansowany użytkownik
Nie wiem czy zrozumiałem co piszesz, ale postarałem się i przeczytałem 2 razy.
Problem nadmiaru ciepła na c.w.u w solarach jest rozwiązany prosto: układ pośredni - glikol 3 bary, a w zbiorniku wężownica.
W układzie pompa i zawór zwrotny, a sterowanie termostatem ograniczonym do np 90 * C, wtedy pompa staje.
Zbiornik dlatego dobiera się taki duży by nie przegrzewać glikolu (stagnacja), który traci wtedy swoje właściwości.
Nad wszystkim czuwa zawór bezpieczeństwa.
NO
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-21, 17:41:26
Top użytkownik
Raczej nie zagrzejesz wody do temperatury 99 *C.

Podaj jakie chcesz uzyskać temperatury skraplania i parowania, jaka moc agregatu, ile wody w obieg / lub jaki przepływ, stały czy zmienny itp.
.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa