Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Clint klimakonwektory.

17 Odpowiedzi, 19133 Wyświetleń

Czesio

2011-09-15, 09:59:57
Użytkownik
CLINT TCW 44/V wykonane w systemie dwu rurowym, zawór trójdrogowy, sterownik bezprzewodowy. Klimakonwektory są podłączone do sieci miejskiej.
Sterownik (DRA) do tego systemu znajduje się na zapleczu. Nie reaguje on na pracę urządzeń na Sali sprzedaży. Urządzenia pracują non stop, nie mam możliwości wyłączenia ich oraz zmiany nastaw za pomocą sterownika. Sterownik(programator) działa, świecą się diody funkcji.

Mam pytanie, jak adresuje się urządzenia pod sterownik?
A jak za drogie Fujitsu to ja im bach www.gree.szczecin.pl
  • Odpowiedz

hary811

2011-09-15, 17:13:30
Użytkownik
sterownik jest dobrze podłaczony ??? jakie diody migaja ??
  • Odpowiedz

Czesio

2011-09-16, 04:57:55
Użytkownik
hary811 napisał(a):sterownik jest dobrze podłaczony ??? jakie diody migaja ??
Mam taką nadzieje. Nie migają żadne diody tylko świecą się funkcyjne w czasie przełączania na inne tryby pracy co świadczy o tym że zasilanie dochodzi do sterownika. Na dzień dzisiejszy wiem już trochę więcej w temacie. W błąd wprowadziła mnie dokumentacja po wykonawcza w której napisane było że jest sterownik bezprzewodowy. Po rozmowie wczoraj po południu z technicznym Clinta wiem że te jednostki nie mają takiej komunikacji. Wszystko jest realizowane przewodowo. Powinno być jedno urządzenie i jeden sterownik lub jeden sterownik- rozdzielka na trzy urządzenia. Tego muszę poszukać w gąszczu przewodów w suficie podwieszanym hipermarketu.

Urządzenia nie reagują na sterownie, chodzą non stop. Przypuszczam że stycznik w sterowniku się zawiesił. Masz może inne pomysły?
  • Odpowiedz

hary811

2011-09-17, 08:39:39
Użytkownik
zasilanie 230V przychodzi do klimakonwektora i z tych samych stykow mostkujesz na pilota 3,4,5 obroty wentyltora i pozniej sterowanie zaworem tylko nie pamietam ktore styki bo schemat mam w pracy jeszcze czujnik SM na rure
  • Odpowiedz

hary811

2011-09-17, 08:42:46
Użytkownik
zasilanie 230V przychodzi do klimakonwektora i z tych samych stykow mostkujesz na pilota 3,4,5 obroty wentyltora i pozniej sterowanie zaworem tylko nie pamietam ktore styki bo schemat mam w pracy jeszcze czujnik SM na rure
  • Odpowiedz

Czesio

2011-09-17, 14:35:48
Użytkownik
Oki, sprawdzę. Oki sprawdzę.
  • Odpowiedz

mg

2011-09-20, 18:20:01
Top użytkownik
...mija.
  • Odpowiedz

mg

2011-09-20, 18:41:11
Top użytkownik
Zdjęte elektromagnesy płoną.
  • Odpowiedz

Czesio

2011-09-20, 19:59:57
Użytkownik
R134a napisał(a):problem moze tez byc zdjete elektromagnesy zaworów i iglice sa zacisniete opaska bardzo czesto sie z takim rozwiazaniem pseudomonterów klimatyzacji
Hmmm, nie wiem jak to rozumieć. Brakuje chyba parę słów w diagnozie.
Np.: gdy, są, wtedy, spotkałem, u
Chyba wszystkie wyłapałem.
  • Odpowiedz

Czesio

2011-09-21, 07:05:29
Użytkownik
R134a napisał(a):ale jak te elektromagnesy sa zdjete sa odłaczone
No dobrze, to jak to się ma do tego że jednostki wewnętrzne pracują non stop i nie reagują na polecenia ze sterownika. Ja bym chciał wyłączyć je a one dalej chodzą(znaczy żaluzje są otwarte i wentylator pracuje)
  • Odpowiedz

bxz

2011-09-21, 12:25:45
Zaawansowany użytkownik
a ile poczekałeś po wyłączeniu? może mają jakąś zwłokę.
jaki jest sygnał sterujący? masz schemat?
NO
  • Odpowiedz

Czesio

2011-09-21, 16:05:47
Użytkownik
bxz napisał(a):a ile poczekałeś po wyłączeniu? może mają jakąś zwłokę.
jaki jest sygnał sterujący? masz schemat?
No czekam już drugi tydzień żeby się wyłączyła. Na schemat czekam. Z tym sygnałem sterującym to nie tak do końca. Wychodzi z tego że sterownik po prostu podaje napięcie do urządzenia.
  • Odpowiedz

hary811

2011-09-21, 17:58:44
Użytkownik
jutro zrobie Ci skan mojego schematu
  • Odpowiedz

bxz

2011-09-22, 00:22:17
Zaawansowany użytkownik
Czesio napisał(a):sygnałem sterującym to nie tak do końca. Wychodzi z tego że sterownik po prostu podaje napięcie do urządzenia.
czyli sygnał jest analogowy ;p skoro idzie sygnał pracy ze sterownika, to wygląda na to że sterownik coś mąci... bez schematu więcej pytań niż odpowiedzi, ale "po kablach" dojdziesz czym steruje sterownik, a czym sam fancoil i wtedy sprawa prosta.
NO
  • Odpowiedz

Czesio

2011-10-07, 06:21:01
Użytkownik
Dokładnie tak jak napisałeś. Po zdjęciu modułu sterownika urządzenie zatrzymuje się.

[Obrazek: 06102011789.jpg]

Teraz zostanie tylko znaleźć przyczynę awarii, czy jest to sterownik czy rozdzielnik. Czy może ktoś podłączył trzy klimakonwektory pod jeden sterownik a on po prostu nie wytrzymał.
  • Odpowiedz

hary811

2011-10-07, 18:03:59
Użytkownik
trzy klimakonwektory na jednym pilocie moga ale nie musza dac rady . Cztery sztuki spalone wymieniałem własnie tak podłaczone. Gdzie jest czujnik SM po lrwej stronie sterownika ???
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-10-07, 18:12:08 przez hary811.)
  • Odpowiedz

hary811

2011-10-07, 18:16:14
Użytkownik
hary811 napisał(a):trzy klimakonwektory na jednym pilocie moga ale nie musza dac rady . Cztery sztuki spalone wymieniałem własnie tak podłaczone. Gdzie jest czujnik SM po lrwej stronie sterownika ???
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa