Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Renault Laguna I LIFT rozszczelniona naprawiona nie chłodzi

8 Odpowiedzi, 10198 Wyświetleń

garis

2011-06-12, 18:49:48
Nowy użytkownik
Witam

Poszukuję trafnej diagnozy ponieważ zainwestowałem sporo w klime, a dalej nie działa. Doświadczony serwis woła dużo za naprawę i nie chce powiedzieć, co jest przyczyną.

1. Układ był rozszczelniony i nieużywany przez ok. 1,5 roku.
2. Wymieniona chłodnica, rurka wysokiego ciśnienia przy sprężarce, układ napełniony, szczelny, sprężarka pracuje, wentylator pracuje,ale efekt to lekki chłodek przez 30 minut i na tym koniec.
3. Wymiana osuszacza (został stary presostat) - ten sam efekt. Niskie ciśnienie w okolicach zera, wysokiego nie pamiętam, ale chyba w normie.
4. Wymiana zaworu rozprężnego na używany (ponoć sprawny) - klima dalej nie chłodzi. Zawór rozprężny i cienka rurka są lodowate, gurba jest ciepła. Jeśli chodzi o przewody wychodzące ze skraplacza to górny jest bardzo gorący (parzy), dolny jest ciepły. Osuszacz nie jest zimny.

Podczas jazdy i włączeniu A.C. obroty nawet nie drgną. Na postoju wskazówka idzie lekko w górę.

Czy po takich objawach można trafnie postawić diagnozę i np. wykluczyć lub potwierdzić wadę sprężarki ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-12, 19:04:28 przez garis.)
  • Odpowiedz

KLIMAKOM

2011-06-13, 12:40:54
Użytkownik
A ile już wpakowałeś w tą klime, jeśli można wiedzieć?
Jak rozumiem to ten doswiadoczony serwis naprawia ci to wszystko? Bo bardziej wygląda to na wymienianie wszsytkiego jak leci, aż natrafi sie na wadliwy element, jeśli wydałes w tym zakładzie sporą kwotę i klima dalej nie chodzi, to smiało powinieneś iść z reklamacją. Z tego co piszesz to najwieksze podejrzenie mialbym na zawor rozprezny, tzn ze wymieniono go jednak na wadliwy.
Napisz jaka to sprężarka i czy manual czy klima automatyczna.
  • Odpowiedz

garis

2011-06-13, 18:52:10
Nowy użytkownik
Poleciało 450 zł nie licząc skraplacza. Fachowy serwis chciał za wymianę zaworu 350zł, a że nabijałem układ u zwykłych nabijaczy, jak się okazało po nietrafionym pomyśle z wymianą osuszacza to brnę dalej w tym "oszczędnym" wariancie z tańszym serwisem tylko muszę nadrabiać wiedzą zaczerpniętą z internetu Smile Akurat wyhaczyłem na alegroszu używany zaworek i z wymianą wyszło 75 zł. Zwykli nabijacze są na tyle uczciwi, że nie kasują za ponowne odessanie i napełnienie klimy.

Sprężarka bez zaworu sterującego pewnie SANDEN, klima manualna. Sprzęgło sprężarki można przekręcać, ale trzeba użyć do tego całej dłoni z lekkim wysiłkiem. Nie mam pojęcia jak to powinno dawać się kręcić. Dzisiaj zauważyłem, że klima lekko chłodzi i grubsza rurka przy zaworze rozprężnym przed wejściem do kabiny jest chłodnawa, ale zawór i cienka rurka dalej oszronione.
  • Odpowiedz

radekklimat

2011-06-14, 05:19:18
Moderator
Ta cienka rurka jest oszroniona przed zaworem?
  • Odpowiedz

garis

2011-06-14, 18:38:46
Nowy użytkownik
Tak, cienka rurka tuż przy zaworze rozprężnym oraz cały zawór rozprężny robią się oszronione niebawem po włączeniu klimatyzacji. Ostatnio podczas jazdy klima miała przebłysk i lekko powiało chłodem przez chwilę ,a do tego miałem wrażenie, że coś zasyczało w kratce nawiewu.
  • Odpowiedz

mn27

2011-06-14, 18:52:16
Zaawansowany użytkownik
na moje oko to cos nadal z zaworem rozprężnym
  • Odpowiedz

garis

2011-06-21, 10:07:18
Nowy użytkownik
Powiedzenie "na oko to umarl chłop w szpitallu" jest tutaj jak najbardziej trafne Smile Przyczyną opisanego stanu klimatyzacji okazała się zapchana cienka rurka wysokiego ciśnienia. Prawdopodobnie znalazły się w niej "strzępy" z osuszacza, który był wymieniony na nowy, ale dopiero po uszczelnieniu i napełnieniu układu. Namawiam do rozwagi i skorzystania z usług rzetelnego serwisu i odradzam inwestowanie we własnym zakresie w części w przypadku gdy klimatyzacja jest uszkodzona - trafna diagnoza fachowca i uczciwa wycena = zaoszczędzone pieniądze.

W moim mieście jest kilka doświadczonych serwisów, ale albo chcą wyłudzić pieniądze wskazując na sprawną część, albo podają kwotę naprawy bez wskazania przyczyny. W innym mieście znalazłem firmę z certyfikatem "rzetelna firma", fachowiec zerknął pod maskę, podał przyczynę i kwotę naprawy i tym sposobem mam 150 zł więcej w portfelu.
  • Odpowiedz

mn27

2011-06-23, 06:34:27
Zaawansowany użytkownik
to po co zadajesz pytania ,
na forum kazdy chce ci pomóc i nikt ci nie powie na 100% co dolega twojej klimie nie mając samochodu u siebie w warsztacie
wiekszość z nas chce ci przybliiżyć w czy może być problem .
tak wiec nie ma powodu aby sie od razu denerwowac jak ktoś ci nie pomógl
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa