Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ZAWÓR CZTERODROŻNY - Klima Split Ravanson MSW24

3 Odpowiedzi, 3861 Wyświetleń

nalaswoj

2011-06-23, 11:39:32
Nowy użytkownik
Mam problem z instalacją klimatyzatora Split Ravanson MSW24, która jest nieszczelna. Po serwisie i sprawdzeniu innych elementów serwisant wskazał, iż przyczyną nieszczelności jest ZAWÓR CZTERODROŻNY, wg dystrybutora klimatyzatorów czyli firmy Grass ma on oznaczenie STF-0218Z (STF-01AH503A1). Serwisant zaproponował wyeliminowanie zaworu co wiąże się z utratą funkcji grzania. Mam jednak pytanie: czy może jednak warto ten zawór wymienić, ile on kosztuje i ewentualnie gdzie go (tanio) można kupić ? Sprawa jest pilna, bo na decyzję mam czas do jutra. Pozdrawiam i bardzo proszę o informacje oraz podpowiedzi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-23, 11:40:59 przez nalaswoj.)
  • Odpowiedz

wiesiekba

2011-06-23, 11:49:39
Nowy użytkownik
Zadałeś pytanie czy warto wymienić zawór czterodrożny . A kto może wiedzieć czy Ty chcesz korzystać z grzania? Czy tego zaworu nie da się uszczelnić ? Zawory takie są dostępne jako zamienne ale to zależy jakie kto ma pojęcie i dostęp do części chłodniczych.Cena zaworu jest zależna od jego wielkości.
  • Odpowiedz

Yogi300

2011-06-23, 12:11:14
Nowy użytkownik
Mnie akurat też nawalił ten zawór i serwis stwierdził,że ciężko się ten element naprawia bo jest problem przy lutowaniu. Dodatkowo jest podejrzenie iż zepsuty zawór uwalił też sprężarkę więc zaproponowali mi wymianę całej jednostki zewnętrznej bo o dziwo może to być tańsze.
Może w twoim przypadku jeśli nie korzystasz z grzania obejście zaworu byłoby lepszym rozwiązaniem - jeżeli rzeczywiście wymiana tego zaworu sprawia problemy nawet serwisowi
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa