Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klimatyzacja u sąsiadów

17 Odpowiedzi, 27330 Wyświetleń

anetik

2006-07-22, 08:48:13
Nowy użytkownik
Mam pytanie, poniewaz sasiedzi zainstalowali sobie klimatyzacje w mieszkaniu nade mna czy sa jkaies standartowe zasdy dotyczate wykonczenia?? U nich wykonczenie ogranicza sie do dwóch rurek wystawionych na balkonie z których cieknie woda. Poniewaz cieknie dokladnie na mój ogródek, a kapanie jest dosc uciazliwe chcialbym dowiedziec sie jak powinno byc to rozwiazanie poprawnie zanim bede rozmawiac z sasiadami. Mysle ze klimatyzacja nie powinna byc uciazliwa dla innych. Mam nadzieje ze na forum dostane jakies instrukcje co oni powinni zrobic z ta skraplajaca sie woda ???

Dziki z góry

Anetik
  • Odpowiedz

barbie

2011-06-26, 08:11:32
Top użytkownik
niech podstawią wiaderko .
  • Odpowiedz

monterod2002

2011-06-26, 09:12:54
Zaawansowany użytkownik
Ja bym podstawił wiaderko a potem luną tą wodą na jego balkon w pogodny dzień w końcu to jego woda i niech się martwi.
A tak poważnie masz rację skropliny powinny być odprowadzone np do kanalizy lub rynny i nie powinny lać się nikomu po głowie. A sąsiad poszedł na łatwiznę i puścił skropliny na balkon fundując tobie niechciany prysznic ( skoro taki dobry to mógłby podgrzać ciut tą wodę Big Grin ). A skoro tego nie zrobił to niech teraz podłoży sobie pod rurkę pojemnik na skropliny i co jakiś czas niech go opróżnia. Jak z mojej rynny lała się woda do sąsiada to mnie opierniczył (słusznie w końcu to moje ścieki i to mój problem ) poprawiłem, flachę na zgodę z sąsiadem wypiłem i jest spoko. Więc najpierw proponuję porozmawiać z sąsiadem a potem się martwić.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

bartekw

2011-06-26, 09:56:50
Zaawansowany użytkownik
mysle ze sie czepiasz bo zazdroscisz ;/ jest jakas rynna w bezposredniej okolicy?
  • Odpowiedz

bxz

2011-06-26, 20:01:02
Zaawansowany użytkownik
Do jakiej rynny?! gratuluje tym co podpinają skropliny do rynny Smile
Skropliny do kanalizy tylko za syfonem (patrząc od strony instalacji), czyli albo wpinka nad plastikowym syfonemw rurkę prostą pod sitko, albo nad zlew/umywalkę co nie wygląda dobrze.
Skropliny prowadzimy grawitacyjnie na zewnątrz i po elewacji sprowadzamy na dół, by na nikogo nie kapało, a by wyglądało można za rynną schować.
NO
  • Odpowiedz

system

2011-06-26, 20:42:20
Nowy użytkownik
bxz napisał(a):Do jakiej rynny?! gratuluje tym co podpinają skropliny do rynny Smile
Skropliny do kanalizy tylko za syfonem (patrząc od strony instalacji), czyli albo wpinka nad plastikowym syfonemw rurkę prostą pod sitko, albo nad zlew/umywalkę co nie wygląda dobrze.
Skropliny prowadzimy grawitacyjnie na zewnątrz i po elewacji sprowadzamy na dół, by na nikogo nie kapało, a by wyglądało można za rynną schować.

Dlaczego uwazasz , ze prowadzenie skroplin do rynny to zly pomysl?
  • Odpowiedz

bartek2700

2011-06-26, 20:54:44
Użytkownik
...bo jak sie rynna zapcha to Ci sie woda przez klime do pokoju wleje;-)))widzialem juz takie przypadki
  • Odpowiedz

system

2011-06-26, 20:57:07
Nowy użytkownik
bartek2700 napisał(a):...bo jak sie rynna zapcha to Ci sie woda przez klime do pokoju wleje;-)))widzialem juz takie przypadki
zgadza sie , ale tylko wtedy kiedy nie jest zakonczona nad ziemia Smile
  • Odpowiedz

bxz

2011-06-26, 20:57:11
Zaawansowany użytkownik
Rynna to rura bezciśnieniowa, jednak nieraz zdarza się że panuje w niej ciśnienie... zatkany wylot, oblodzona co zawęża przepływ, ulewy ponad "Normę".
Woda po najmniejszych oporach trafi do ....?
Klimatyzatora.
Autopsja. Dobrze że nie ja montowałem, bo remont wykończonego gabinetu stomatologicznego tani nie był :p

EDIT: wyjście skroplin było na wys 2,20m a wpałka na 20cm, więc podniosło wodę na 2m!!! żeby nie było że bezpośrednio wjechane w rynnę. W rynnie zablokowały się liście i zrobił korek, a do dachu było z 8 metrów. Ulewa po pracy gabinetu, zanim ktoś zauważył wodę w lokalu było po kostki ^^
NO
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-26, 21:02:01 przez bxz.)
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-06-27, 00:27:45
Użytkownik
1. zasady montażu klimatyzacji w mieszkaniach znajdujących się w budynkach wielorodzinnych regulują "warunki techniczne" wydawane przez spółdzielnię, zarząd wspólnoty, MZBM itp. - zapytaj u swojego zarządcy budynku i będziesz wiedział czy sąsiad ma zgodę (jeżeli takowa jest wymagana) i zamontował poprawnie,
2. jak odprowadzać skropliny powinien określać powyższy dokument a jeżeli takowy nie istnieje to w związku z bezpośrednim odprowadzeniem na balkon a co za tym idzie uciążliwością dla sąsiadów skropliny powinny być odprowadzane do pojemnika w przeciwnym wypadku możesz złożyć skargę do zarządcy budynku
3. w imię stosunków dobrosąsiedzkich zawsze jestem za polubownym załatwieniem sprawy poprzez ustępstwa z obu stron
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-06-27, 00:59:36
Moderator
Ja rozumiem, że po to jest forum aby sobie podyskutować na różne tematy, ale Panowie! To temat z 2006r. !!
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

bartekw

2011-06-27, 14:45:59
Zaawansowany użytkownik
ale za to jak ladnie ozył Big GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig Grin:Big GrinBig GrinBig GrinBig Grin
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-06-27, 19:56:43
Użytkownik
Ale wtopa ... :lol:
  • Odpowiedz

barbie

2011-06-27, 19:57:55
Top użytkownik
temat warto było odkopać--nadal jest aktualny .
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-06-27, 20:00:05
Użytkownik
Czy to znaczy, że dalej mu ta woda kapie do ogródka ? Smile
  • Odpowiedz

bartekw

2011-06-27, 21:29:06
Zaawansowany użytkownik
ale moze w tym miejscu uroslo juz ladne drzewko Big Grin
  • Odpowiedz

llort

2011-06-27, 22:06:19
Zaawansowany użytkownik
anetik napisał(a):Mam pytanie, poniewaz sasiedzi zainstalowali sobie klimatyzacje w mieszkaniu nade mna czy sa jkaies standartowe zasdy dotyczate wykonczenia?? U nich wykonczenie ogranicza sie do dwóch rurek wystawionych na balkonie z których cieknie woda. Poniewaz cieknie dokladnie na mój ogródek, a kapanie jest dosc uciazliwe chcialbym dowiedziec sie jak powinno byc to rozwiazanie poprawnie zanim bede rozmawiac z sasiadami. Mysle ze klimatyzacja nie powinna byc uciazliwa dla innych. Mam nadzieje ze na forum dostane jakies instrukcje co oni powinni zrobic z ta skraplajaca sie woda ???

Dziki z góry

Anetik
anetik Czy ty lunatyk czy anemik?Uciążliwym i zazdrosnym jesteś sąsiadem.Gdyby mi nowoczesność nie odpowiadała to bym się przeprowadził lub wybudował.A polski to nie twoja mocna strona.Broń mnie boże od takich sąsiadów anetików problematyków.A co z amnezją.Przypuszczam że jesteś na rencie i masz problemy emocjonalne z partnerem.Poszukaj czakram i pocałuj go o de mnie. Sad
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa