Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Inverter Samsung problem.

15 Odpowiedzi, 20632 Wyświetleń

walker

2011-06-29, 19:51:54
Nowy użytkownik
Witam wszystkich.
Mam w lokalu dwa klimatyzatory, samsung serii E i drugi serii P.
Pierwszy działa w ten sposób, że jeśli zostanie osiągnięta zadana
temperatura wentylator sprężarki zwalnia lub wyłącza się.
W drugim, zainstalowanym ostatnio klimatyzatorze mam taką sytuację,
że wentylator działa z pełną mocą dopóki nie zostanie osiągnięta zadana temperatura
a potem wyłącza się i tak w kółko. Dzieje się tak nawet wówczas, gdy zadana temperatura jest o 1 stopień niższa niż początkowa temperatura w pokoju.
Taka praca powoduje że jednostka zewnętrzna jest dość hałaśliwa.
Temperatura wydmuchiwanego z parownika powietrza wynosi ok 11 stopni.
Niestety nie jestem ekspertem w klimatyzacji, posiadam tylko ogólną wiedzę elektroniczną.
Proszę o poradę w tej sprawie, firma montująca klimę dość obcesowo spuściła mnie na drzewo
i nie jestem pewny czy mam rację w tym temacie.
Moje klimatyzatory to AQV-09EWCN i AQV-12PWAN.
Dodatkowo, po bliższym przyjrzeniu, w klimie 12PWAN jednostka wewnętrzna i zewnętrzna są połączone kablem 3-żyłowym, a wg instrukcji połączenie powinno być 4-żyłowe. Czy to może mieć jakiś wpływ na działanie urządzenia ? (brakuje kabla uziemiającego).
Czy mogę coś sprawdzić we własnym zakresie ?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
Walker
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-06-29, 20:12:16
Moderator
Bez uziemienia klimatyzator nie powinien być w ogóle włączony. Na działanie nie ma to wpływu ale na przepięcie i Twoje bezpieczeństwo zdecydowanie tak. Był już na forum poruszany problem kabla uziemiającego więc możesz poszukać i poczytać. Jeżeli Twoja temperatura jest w okolicach 11'C to tu bym się nie martwił. Głośna praca może być z kilku powodów np. złego wypoziomowania czy jakiejś śrubki nie dokręconej. Pzdr
  • Odpowiedz

walker

2011-06-30, 06:05:19
Nowy użytkownik
Dziękuję bardzo za odpowiedź,
interesuje mnie jednak jeszcze jedna kwestia.
Czy wentylator sprężarki w tym modelu ma regulowaną prędkość ?
W tej chwili działa on "zerojedynkowo", kręci się z prędkością "ile fabryka mu dała"
lub nie kręci się w ogóle. Jest to model z serii P samsugna.
Niestety w sieci nie mogę znależć żadnych informacji na ten temat ...
  • Odpowiedz

bartekw

2011-06-30, 14:37:35
Zaawansowany użytkownik
mozesz miec problem ze sterowaniem wentylatora. jezeli to inverter to z cala plytka sterowanie invertera. niestety nie mam doczynienia z ta klima. pomierz plytke invertera
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-06-30, 22:40:02
Użytkownik
walker napisał(a):... firma montująca klimę dość obcesowo spuściła mnie na drzewo

witam
1. Jeśli to autoryzowany serwis możesz zwrócić się bezpośrednio do Działu Technicznego Samsung Electronics Polska z prośba o pomoc lub ze skargą - namiary : http://www.klimatyzacja.samsung.pl/index...ge=kontakt
2. Jeśli to przypadkowy instalator pewnie zaoszczędziłeś kilka setek za to masz kilka kłopotów więcej - coś za coś - człowiek uczy się całe życie Smile
3. Inverter nie może działać "zerojedynkowo" jednak powodów takiego działania może być cała masa, w tym ten, o którym pisze bartekw (za mało danych)
4. Co do 4 żyły odpowiedział ci tommatiz
5. Jedyne co mogę podpowiedzieć na odległość bez poznania szczegółów i co jest najprostsze do samodzielnego wykonania to popróbuj zmienić ustawienia, zacznij od twardego resetu i przywróć ustawienia fabryczne (tzn. wyłącz wszystkie dodatkowe funkcje, nastaw chłodzenie, 22-23st.) - może pomoże
6. temp. na parowniku w miarę prawidłowa (za mało danych)
pozdrawiam
  • Odpowiedz

walker

2011-07-01, 16:03:07
Nowy użytkownik
Dziękuję bardzo wszystkim za rady - przydadzą się.
Montaż był dokonany przez firmę z doświadczeniem (przynajmniej tak mi się wydawało na wstępie).
Czy jest ktoś może w posiadaniu dokumentacji serwisowej do tego urządzenia i byłby skłonny
się ze mną podzielić ?
Chciałbym się przyjrzeć (ew.pomierzyć) elektronice w tym sprzęcie.
Pozdrawiam,
Walker.
  • Odpowiedz

irroda

2011-07-03, 12:18:23
Zaawansowany użytkownik
osobiście przewód uziemiający podłączam pomiędzy jednostkami, ale uważam, że jest zbędny, połączenie jednostek rurami miedzianymi daje taki sam efekt. Uziemienie od gniazdka do jednostki to konieczność.
  • Odpowiedz

walker

2011-07-03, 12:56:22
Nowy użytkownik
Tutaj muszę sie niezgodzić. Co prawda nie znam się na klimatyzacji, ale jestem elektronikiem z wykształcenia i mam uprawnienia SEP, nie rezygnowałbym z tego kabla uziemiającego.
Nawet myśląc zdroworozsądkowo, puszczenie kabla 4 żyłowego nie wymaga zwiększonego nakładu pracy, a może kogoś uchronić w przyszłości.
Dam przykład z mojego poletka, dawnymi czasy uruchamialiśmy łącze międzymiastowe z prędkością E1 (2,048 Mbit/s). No i sypały się błędy nikt nie wiedział dlaczego.
Chassis urządzenia było wkręcone w szafę, szafa była uziemiona.
Ostatecznie ktoś wpadł na pomysł żeby puścić kabelek uziemiający pomiędzy urządzeniem a szafą, tak jak to przewidział producent. Przeszło jak ręką odjął.
Tu przepraszam za mały off topic.
Ps.
Ktoś może wie jak zdobyć instrukcję serwisową do samsunga ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-03, 12:57:22 przez walker.)
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-03, 13:26:27
Zaawansowany użytkownik
irroda napisał(a):osobiście przewód uziemiający podłączam pomiędzy jednostkami, ale uważam, że jest zbędny, połączenie jednostek rurami miedzianymi daje taki sam efekt. Uziemienie od gniazdka do jednostki to konieczność.
taki sam efekt? a moze jakies przyklady? poniewaz wydaje mi sie ze uziemienie jednostek za pomoca miedzi nie ma nic wspolnego z elektronika;/ popieram kolege wyzej uziemienie elektryczne musi byc. zwlaszcza w czasach gdy inv ertery maja coraz wiecej elektroniki. bez uziemienia na dluzszych dystansach bedziesz mial bledy komunikacji nie wspominajac o twoim bezpieczenstwie gdy zaczniesz dlubac w jednostce
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-03, 13:29:59
Zaawansowany użytkownik
a i jeszcze jedno gdy zaprosisz mnie na rozruch jakiegos systemu, badz bedziesz potrzebowal autoryzowany serwis zapewniam cie ze jezeli nie znajde uziemienia to takiego systemu ci nie uruchomie a jezeli bedzie awaria to w papierach uznam wine montazu :>
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-07-03, 14:00:00
Zaawansowany użytkownik
Kolego Walker zarejestruj produkt na stronie samsunga i pobierz instrukcję ewentualnie molestuj instalatorów.
  • Odpowiedz

Remik

2011-07-03, 14:23:36
Zaawansowany użytkownik
Rury chłodnicze nie są częścią instalacji elektrycznej. Normy dotyczące układania instalacji elektrycznej nakazują stosowania przewodów ochronnych. Tłumaczenie , że rury miedziane dadzą taki sam efekt jak przewód ochronny jest takie samo jak przejechanie na czerwonym świetle bo na przejściu nie było pieszego. Niby nic się nie stało ale przepis został złamany. Swoją drogą klimatyzator można podłączyć do prądu z użyciem drutu kolczastego i będzie funkcjonował. Ale jak to się będzie miało do obowiązujących przepisów?
  • Odpowiedz

hubertox

2011-07-03, 21:34:25
Użytkownik
Witam
Jeśli chodzi o zdanie Remika to się zgadzam w 100% da ten sam efekt ale jest złamany przepis. Nie dojdzie do porażenia. Jeśli chodzi o pracę wentylatora w tym modelu AQV 12 PWAN to pracuje praktycznie w tych samych stałych obrotach chyba, że problem jest z czynnikiem.
  • Odpowiedz

walker

2011-07-04, 07:40:27
Nowy użytkownik
Dzięki Hubertox za info,
czyli co ? ten model posiada uproszczone sterowanie mocą sprężarki i prędkością obrotową wentylatora ?
Jak mam rozumieć zdanie "jeśli chodzi o pracę wentylatora w tym modelu AQV 12 PWAN to pracuje praktycznie w tych samych stałych obrotach chyba, że problem jest z czynnikiem" ?.
Pozdr,
Walker
  • Odpowiedz

hubertox

2011-07-04, 07:55:42
Użytkownik
Naładowałem odpowiednio czynnik i czy temperatura zadana była 16 czy 22 stopnie sprężarka pracowała w różnych obrotach a wentylator nono stop te same obroty. Zauważyłem, że jak słońce wyszło i agregat był nasłoneczniony to pracował na dużo większych obrotach. To jest normalne trudniej skraplacz oddaje ciepło a wentylator reguluję temp skraplania czynnika. Trochę może mnie poniosło z tym czynnikiem bo jak czynnika było mało to sprężarka chodziła cały czas na maxa a wentylator miał stałe obroty.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa