Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem przy nabijaniu klimatyzacji

13 Odpowiedzi, 12338 Wyświetleń

Pedro

2008-02-05, 21:09:57
Nowy użytkownik
Witam.
Mam mały problem. Przy nabijaniu klimatyzacji nie mogę dobić ciśnienia na niskim do 2-3bar. Gdy załączam klimatyzację pompa ssie i ciśnienie na niskim jest ok 0,5bar. Gdy wyłączam klimę rośnie na ok 5bar. Na wysokim jest praktycznie cały czas na poziomie ok 5bar. Co może być tego przyczyną? Gdy zakręcę dopływ gazu sprężarka robi podciśnienie ok-0,5bar czyli ciągnie. Czy powodem tego może być zbyt duża ilość oleju w układzie? Ta sama sprężarka w innym układzie działała ok. Na początku gdy rozpocząłem proces temperatura z nawiewów spadła do 6,5st C. Później było cały czas 11st.C. Rurka wysokiego ciśnienia ciepła (ok40stC) niskie - zimna. Jestem początkującym więc być może popełniłem śmieszny błąd ale nie radzę sobie. Proszę o podpowiedź.
  • Odpowiedz

senior

2008-02-05, 22:01:53
Zaawansowany użytkownik
a nie ładujesz na wagę?
  • Odpowiedz

Pedro

2008-02-06, 10:46:38
Nowy użytkownik
Na wagę nie ładuje bo nie mam danych ile powinno być freonu w układzie. Jest to maszyna rolnicza i nie ma skąd wsiąść specyfikacji.
  • Odpowiedz

senior

2008-02-06, 20:01:03
Zaawansowany użytkownik
to dobijaj tak, byś chociaż miał ok 10 bar na tłoczeniu,( jeśli tłoczeniem podpinasz się na zbiorniczku) z tego co piszesz to wciąż jest mało gazu
. dobijasz oczywiście ten właściwy? gazy chłodnicze różnią się między sobą
  • Odpowiedz

Pedro

2008-02-07, 22:47:44
Nowy użytkownik
Czynnik R134 czyli moim zdaniem właściwy zwłaszcza że w innej maszynie działał. A jak długo mam nabijać? Przestałem bo nie było efektu(podnoszenia się ciśnienia) na ssaniu. Cały zabieg trwał ok. 15-20min. Może za krótko?
  • Odpowiedz

senior

2008-02-07, 22:53:52
Zaawansowany użytkownik
kolego, w innej maszynie mógł być np czynnik r-12 który ma inne właściwości, tak mniej -więcej musi być 900 gr gazu, dobijaj dalej, smiało, chociaż do ok 10 bar tłoczenie
  • Odpowiedz

Pedro

2008-02-08, 14:21:58
Nowy użytkownik
W innej maszynie tzn. takiej samej tylko rok młodszej. Cała klima wygląda tak samo. Poza tym na sprężarce było oznaczenie R-134. A jeśli układ nie był dobrze osuszony?
  • Odpowiedz

senior

2008-02-08, 15:11:29
Zaawansowany użytkownik
to masz wilgoć:-(
próźnię robiłeś??
  • Odpowiedz

Pedro

2008-02-08, 21:03:06
Nowy użytkownik
Próżnię robiłem. I to dość dokładnie. Ale poprzedni właściciel miał problemy z czujnikiem ciśnienia (może nazywam go niezbyt fachowo...) i podłączył sprężarkę "na krótko". Prawie jestem pewien że zassała powietrze. Czy próżnia dobrze osuszy?
  • Odpowiedz

senior

2008-02-08, 21:30:58
Zaawansowany użytkownik
próżnię musisz robić ok godziny( jeśli nie wiesz czy był rozszczelniony) dobrze suszy, ale wszystkiego są granice( nie wyciągnie pół litra wody w godzinę:-))
  • Odpowiedz

awax

2008-02-09, 08:52:40
Top użytkownik
Pół litra wody to i w tydzień nie wyciągnie przy tych temperaturach.
Osobiście szukałbym gdzie indziej. Filtr,zawór?.Co do ilości skłaniałbym się raczej do około 1,2 do 1,4 kg.
Pozdrawiam
awax
  • Odpowiedz

Pedro

2008-02-09, 22:20:06
Nowy użytkownik
Czyli...? Koledzy co robić po kolei? Osuszać jeszcze raz gdy będzie ciepło? Czy czyścić filtr i zawór?
  • Odpowiedz

awax

2008-02-10, 14:46:27
Top użytkownik
Na początek sprawdzić zawór ,przedmuchać układ np.azotem,wymienić filtr,odpowietrzyć i napełnić.
Zakładam,że nie ma "pół litra wody jedynie śladowe ilości wilgoci .
Stawiam na filtr lub zawór.
pozdrawiam
awax
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa