Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Sprężarka z inverterm

19 Odpowiedzi, 15621 Wyświetleń

Savagee

2012-11-29, 18:44:51
Nowy użytkownik
Witam!

Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego klimatyzacja ze sprężarką sterowaną inverterem pracuję tylko 20, 30 minut na maksymalnych obrotach sprężarki, po czym zwalnia do ok 75%.
Czy jest to zabieg marketingowy mający na celu zmuszenie klienta do kupienia klimy o większej nominalnej wydajności?
Przecież gdyby sprężarka invertorowa mogła działać na max przez cały czas to jej standardowa, nominalna wydajność była 100% a nie np 75% maksymalnych obrotów sprężarki.
Bo nie chodzi tutaj chyba o przegrzanie sprężarki. Skoro może ona działać w +40 oC temp. zew. na powiedzmy 75% swoich możliwości to dlaczego nie mogłaby działać na 100% w temperaturze np -10 oC. Przecież w takich warunkach chłodzenie ma duże lepsze.
  • Odpowiedz

barbie

2012-11-29, 18:53:13
Top użytkownik
ze względu na oszczędność paliwa .
  • Odpowiedz

Savagee

2012-11-29, 19:12:33
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):ze względu na oszczędność paliwa .

W porządku, ale dlaczego, wydaje mi się w sztuczny sposób ograniczają moc, wydajność klimy?
Właśnie w folderach jest to rzeczywiście reklamowane:
że po szybkim osiągnięciu zadanej temperatury dzięki pracy na podwyższonych parametrach, klima przechodzi w tryb oszczędzania.

Ale co wtedy kiedy kilma nie wyrabia się z utrzymaniem zadanej temperatury? Dlaczego w takim przypadku nie zaczyna pracować ma maxa?
Sprawdzone osobiście... dalej pracuje na ok 70, 75%.

Przekonany jestem, że jeżeli ustawie temp np 30 oC, to wiadomo, że przy obecnej temp zewnętrznej nigdy jej nie osiągnie, ale powinna się przynajmniej postarać;-) A trudno nazwać staraniem, kiedy nie pracuje ma maxa.
  • Odpowiedz

barbie

2012-11-29, 19:24:19
Top użytkownik
jeśli wymiennik ciepła jest brudny to klima zmniejszy obroty .
  • Odpowiedz

Savagee

2012-11-29, 19:31:39
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):jeśli wymiennik ciepła jest brudny to klima zmniejszy obroty .

Tutaj raczej pisze o generalnej zasadzie pracy klimatyzatorów invertorowych (przynajmniej FUJISTU, bo z takimi mam doczynienia).

Zapewne zmniejszanie obrotów sprężarki nie jest związane z zabrudzeniem wymiennika (w tym przypadku, klimy nowe), tylko z programem który nią steruje.
  • Odpowiedz

barbie

2012-11-29, 19:38:00
Top użytkownik
układ może być przeładowany .
  • Odpowiedz

Savagee

2012-11-29, 19:56:35
Nowy użytkownik
Nie jestem fachowcem...
Tylko użytkownikiem, dlatego moja wiedza jest nie do końca fachowa";-)

Jeśli pisząc o przeładowanym układzie masz na myśli za dużo czynnika na daną długość obiegu to rzeczywiście może tak być. Własnie zmierzyłem długość rurek łączących jednostkę zewnętrzna i wewnętrzną i wychodzi poniżej 2 m. Czynnik nie był odsysany podczas montażu.
Czy to może być przyczyną, że sprężarka nie chce pracować, pomimo maksymalnych nastaw, pełną mocą przez czas dłuższy niż 30 minut?

Dlatego moje zasadnicze pytanie brzmi czy to normalne, że sprężarka sterowana inverterem zwalnia po 30 minutach i na chiny, bez względu na nastawy, nie chce powrócić do pracy z max. prędkością.
A czy może jest coś nie tak z układem?
  • Odpowiedz

Savagee

2012-11-29, 19:57:00
Nowy użytkownik
Nie jestem fachowcem...
Tylko użytkownikiem, dlatego moja wiedza jest nie do końca fachowa";-)

Jeśli pisząc o przeładowanym układzie masz na myśli za dużo czynnika na daną długość obiegu to rzeczywiście może tak być. Własnie zmierzyłem długość rurek łączących jednostkę zewnętrzna i wewnętrzną i wychodzi poniżej 2 m. Czynnik nie był odsysany podczas montażu.
Czy to może być przyczyną, że sprężarka nie chce pracować, pomimo maksymalnych nastaw, pełną mocą przez czas dłuższy niż 30 minut?

Dlatego moje zasadnicze pytanie brzmi czy to normalne, że sprężarka sterowana inverterem zwalnia po 30 minutach i na chiny, bez względu na nastawy, nie chce powrócić do pracy z max. prędkością.
A czy może jest coś nie tak z układem?
  • Odpowiedz

barbie

2012-11-29, 20:01:05
Top użytkownik
musisz zmierzyć pobór prądu i ciśnienie .
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-11-29, 20:03:39
Top użytkownik
To coś podobnego jak z hybrydowymi pojazdami.Do 30 km na silniku elektrycznym.Bo ekonomicznie.Powyżej spalinowy bo mocniejszy oddawając z powrotem moc do napędu hybrydowego(akumulatorów)Niektóre pojazdy wojskowe na rozruch silnika potrzebują 2,5litra paląc na 100-100.Czyli inwerter się nie zatrzymuje redukując spalanie.A on-off tym bardziej przewymiarowany przesadza z poborem energii potrzebnej do rozruchu.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Savagee

2012-11-29, 20:10:24
Nowy użytkownik
To co mogłem zmierzyć domowym sposobem to pobór prądu oraz temperatura wypluwanego powietrza.
Przez ok 30 minut od uruchomienia klima wciąga ok 1 KW dając powietrze o temp ok 45-47oC (przy temp. zew. takiej jak w ostatnich dniach)
Po 30 minutach pobór energii spada do ok 750 W (i tyle jest napisane w instrukcji) i temperatura powietrza do ok 38, 39 oC. Takie parametry pozostają w zasadzie przez cały czas.
Wszystko oczywiście przy maksymalnej nastawie.

Klima to FUJISU 2,5/3,2
  • Odpowiedz

Savagee

2012-11-29, 20:16:27
Nowy użytkownik
klimatolog napisał(a):Czyli inwerter się nie zatrzymuje redukując spalanie.A on-off tym bardziej przewymiarowany przesadza z poborem energii potrzebnej do rozruchu.

Na jakiej zasadzie działa inverter to mniej więcej wiem i jakie to niesie za sobą oszczędności. Ale nie rozumiem dlaczego jeśli oczekuje od sprężarki aby działa na max, ustawiając jej grzanie na 30oC, ta sobie działa oszczędnie na 75% swoich możliwości. A niech sobie zwalania ale przy osiągnięciu lub zbliżeniu się do zadanej temperatury a nie w sytuacji kiedy różnica temperatur miedzy zadana a zastana jest np 10 oC.
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-11-29, 20:32:38
Moderator
Słaby z Ciebie matematyk. Bo wychodzi na to, że Twoja klima przez 20-30 minut działa na 133%, a nie na 100%. Po tym czasie ma prawdopodobnie zaprogramowaną ochronę przed samozniszczeniem :-) i wraca do nominalnej wydajności czyli 100%. Cool
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

andrewrc

2012-11-29, 20:34:53
Użytkownik
Sprężarka dlatego tak działa bo tak sobie konstruktor wymyślił i do niego takie pytania a nie bicie piany z braku zajęcia.
Okręty podwodne atomowe też mogą pływać na 105% a nie pływają cały czas, dlaczego?
Może sam wymyślisz odpowiedź.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-11-29, 20:38:53
Top użytkownik
Dlatego tak robi aby nie popsuć się i.Za pewne nie jednokrotnie widziałeś kierowców w srogich mrozach którzy po odpaleniu pojazdu pedał w podłogę i do celu?
  • Odpowiedz

Savagee

2012-11-29, 20:39:48
Nowy użytkownik
andrewrc napisał(a):Sprężarka dlatego tak działa bo tak sobie konstruktor wymyślił i do niego takie pytania a nie bicie piany z braku zajęcia.

Czy na każdym forum muszą być tacy pomagierzy na Ty?
Jeśli to dla Ciebie bicie piany to po co w ogóle zabierasz w tej dyskusji głos.
Pytanie jest do tych, którzy coś konkretnego wiedzą w temacie i do tego chcą się tą wiedzą podzielić a nie do tych co uważają, że zadawanie pytań za non sens.
  • Odpowiedz

Savagee

2012-11-29, 20:48:16
Nowy użytkownik
klimatolog napisał(a):Dlatego tak robi aby nie popsuć się i.Za pewne nie jednokrotnie widziałeś kierowców w srogich mrozach którzy po odpaleniu pojazdu pedał w podłogę i do celu?

Jeśli rzeczywiście jest tak jak piszesz, że klima działa na maxa tylko przez 30 minut a później zwalnia aby się nie popsuć to ok, jest to dla mnie zrozumiałe. W końcu samochodem też raczej w pedałem w podłodze nie jeździmy bo wiadomo czym to grozi. Choć są tacy co chyba nie wiedzą...;-)
Chodzi mi o to czy ktoś z Was wie to na pewno, że tak ma być, a czy nie jest jest to wynikiem innego czynnika warunkującego takie zachowanie, np niewłaściwego ciśnienia w układzie co sugeruję barbe.
  • Odpowiedz

zuku

2012-11-29, 22:37:20
Użytkownik
Post 13 wyjaśnia chyba wszystko.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-11-30, 20:58:18
Top użytkownik
Post 13 niczego nie wyjaśnia.z początkiem załączenia jednostka analizuje.Ale nie wchodzi na maxa wydajności.Bo to jest sprzeczne z założeniem tak zwanego miękkiego rozruchu.Co nie można przypisać klimatyzatorom włącz-wyłącz.Często serwisanci nie biorą pod uwagę stabilizacji takiego systemu wyciągając wnioski że za mało czynnika w układzie.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa